Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

O Černohorský soudek

Loňský rekord v počtu účastníků se prolomit nepodařilo, přesto je 16 týmů velmi slušnou účastí. Poprvé se akce účastnili hráči Tišnova a Vyškova. První místo obsadil Lipovec, který ve finále dokázal zdolat největší překvapení turnaje – Blansko. Až třetí skončil jasný favorit z Adamova. Boskovice poprvé v historii postavily čtyři družstva z toho jedno složené z mladých talentů. Přes solidní výkony nám ve výsledkové listině patří jen průměrná místa.Tradiční „Soudek“, letos přišel s několika novinkami. Díky Miroslavu Osouchovi se podařilo získat dalšího sponzora, turnaj pootevřel dveře i týmům mimo okres Blansko a více se zapojily naše mladé naděje.

Předem podalo přihlášku 19 družstev (včetně tří domácích), což dávalo velkou naději na pokoření loňského rekordu (17 účastníků). Bohužel nakonec přijelo týmů pouze 15. Překvapením se stala hlavně neúčast Rudice, která obyčejně přijížděla hned se dvěma družstvy. Ani Sloup tentokrát nepředstavil svůj „B“ tým a z Jevíčka přijel pouze Jan Zemánek. V minulosti (a snad i budoucnosti) za nás často „hostoval“, proto nepřekvapí rychlé zařazení do našeho „béčka“. Potěšila účast Tišnova a Vyškova, kteréžto týmy se mohly našeho, uzavřeného, turnaje poprvé zúčastnit. Poprvé také startovalo čtvrté domácí družstvo. Narychlo poslepované kvůli lichému počtu startujících a dvou nevyužitých hráčů. Opět se sluší poděkovat Miroslavu a Markovi Osouchovím za ochotné nastoupení do turnaje, navíc proti mnohem zkušenějším hráčům. Patří jim velký dík!

Hrací systém rozdělil všech šestnáct týmů do dvou základních skupin, z nichž postupovala vždy dvojice do dvoukolového „pavouka“, rozhodujícího o konečném umístění. Tedy první dva týmy z každé skupiny bojovaly vyřazovacím způsobem o pořadí na prvních čtyřech místech. Týmy na 3. a 4. místě ve skupině bojovaly o pořadí na 5.-8. místě atd. atd. Výhodou je právě devět kol a tedy rozumná délka turnaje.

Začátek bohužel poznamenal nezodpovědný přístup některých družstev (a také organizátorů, kteří pozapomněli na starou pravdu: „důvěřuj, ale prověřuj“…), která nepřivezla jedinou šachovou soupravu, přestože to propozice silně zdůrazňovaly! Připravené rezervy nestačily pokrýt potřebu, takže nezbývalo než objet domovy boskovických šachistů a využít „domácí“ materiál. Je s podivem, že celá záležitost zpozdila zahájení „jen“ o necelou hodinu. Znovu se všem účastníkům omlouváme a uděláme vše pro to, aby se příště nic takového nestalo.

Základní skupina „A“ měla jasného favorita. TJ Spartak Adamov opět nastoupil v hvězdné sestavě s průměrem 2073. Podle předpokladů porazil všechny soupeře a obsadil první místo. Naproti tomu sousední „B“ skupina měla být „ovládnuta“ dvojicí Lipovec „A“ – Boskovice „A“. S průměrem sestav přes 1800 ELO bodů, měly oba týmy velký náskok na své soupeře. Jenže hráči Blanska se jimi odmítli řídit a nejen že vybojovali druhé místo ve skupině, na úkor Boskovického „áčka“, ale v semifinále vyřadili i favorizovaný Adamov!

Semifinále, tedy první kolo „pavouka“, většinou přineslo výhry výše nasazeným družstvům. Jedinou, ale o to překvapivější, výjímkou se stala remíza favorizovaného Adamova s Blanskem. Při rovnosti bodů rozhodoval výsledek na první šachovnici a ten mluvil ve prospěch Blanska! Finálový zápas o první místo mezi Lipovcem a Blanskem pak dopadl lépe pro Lipovec. Po několikaleté odmlce se lipoveckým hráčům konečně podařilo navázat na zlatou sérii z prvních ročníků turnaje. Adamov po výhře nad Vyškovem obsadil třetí místo. Je paradoxní, že druhé Blansko v celém turnaji dvakrát prohrálo a jednou remizovalo a „až“ třetí Adamov pouze jedenkrát remizoval… „Pavoučí systém“ holt přeje „osudovým“ partiím… Těžko říci zda je to správné, nebo ne. My šachisté máme rádi objektivní výsledky bez náhod, ale nejsou drobná překvapení kořením každého sportu?
ŠK Garde Lipovec – ASK Blansko

Makkabi Boskovice „A“ nakonec do své sestavy nezařadilo Honzu Zemánka, ačkoli svou výkonností by tam jistě patřil. Zvítězil názor, že první tým „musí být složen z ryze domácích hráčů“. Nenastoupily ani dvě největší opory – Libor Chloupek a Dušan Dobeš, takže šance na obhajobu loňského vítězství se přesunuly do čistě teoretické roviny. V základní skupině jsme prohráli nejprve s Lipovcem. Způsobila to hlavně má rychlá prohra po přehlédnutí „mezišachu“, znamenající ztrátu figury. A v souboji o druhé místo nás nakonec porazilo i Blansko. Tentokrát se partie vůbec nepovedla Pavlovi Hubenému, který hned v zahájení ztratil dámu… Po prohře Miroslava Veselého a mojí výhře v divoké, nedostatkem času poznamenané koncovce, záleželo na výsledku první šachovnice. Domácí Leoš Ševčík sice svého soupeře přehrál, ale podobně jako v několika předchozích partiích doplatil na spadlý praporek… Podle předpokladů znamenala tato porážka až třetí místo ve skupině a boj „pouze“ o páté místo… V prvním kole „pavouka“ (semifinále) nás čekala Krouna. Výhra znamenala boj o páté místo s Tišnovem. Bohužel ani tentokrát se nepodařilo překonat vlastní stín a porážka 1,5:2,5 znamenala odsun na 6. místo.

Makkabi Boskovice „B“ mělo jako 6. nasazený tým plnit roli černého koně soutěže. Bohužel přes padesát procent bodů se dokázal dostat kromě Jana Zemánka (6/9) jen Ladislav Konečný (5/9). Konečné 9. místo je spíše podprůměrným výsledkem… V podstatě byl osud našich nejvýše nasazených družstev podobný – smůla ve zlomových zápasech.

Makkani Boskovice „C“ sice skončilo podle předpokladů na posledním místě, ale nelze jim upřít bojovnost a snahu. Navíc, nezatíženi ambicemi si mohli turnaj a partie skutečně užít.

Makkabi Boskovice „D“ se skládalo z našich mladých talentů, které na první šachovnici doplnil talent Adamovský. Přes nízký věk hráčů se rozhodně nejedná o žádné začátečníky a mají za sebou minimálně několik silných mládežnických rapid turnajů. V konečném pořadí jim patří předposlední příčka. Rozhodně nezklamali. Zaskočili celou řadu favorizovaných mužstev a sehráli několik vynikajících partií.

Závěr patří poděkování našim sponzorům – Pivovaru Černá Hora, a.s., společnosti Topnet s.r.o. a městu Boskovice. Dále pak Pavlovi Hubenému za organizaci, Mikuláši Derňárovi za obsluhu bufetu a ochotnou pomoc při objíždění Boskovic a hledání šachového materiálu, Miroslavu Osouchovi za fotografie, Ladislavu Konečnému za půjčení šachového materiálu i všem ostatním zúčastněným členům Makkabi Boskovice za pomoc při přípravě turnaje.

stránky turnaje