Rubriky
Turnaje

Czech OPEN Pardubice 2010

Největší šachový festival se bez nás neobejde.  🙂 Pavel Hubený, přes nepovedený závěr, mírně vylepšil loňské umístění v „D“ turnaji. Ladislav Petr skončil v „Éčku“ až 35.

Na Czech open Pardubice 2010 nás vyrazilo z Macochysty (prosím neplést s Masochisty) šest. A to tak, že s různými cíli – Laďa Petr z Makkabi a Milan Palaš z ČKD s jednoznačným cílem vyhrát turnaj E a stát se mistrem Evropy ELO do 1800, Martin Handl z Adamova důstojně obstát se silnými hráči turnaje B, Michal Hnilička z Rudice v tomtéž turnaji svádět urputné boje a urvat pár ELO bodíků, jak českých, tak světových a Radek Trmač z Adamova oddáchnout ze stereotypu Křetína a připsat na elu.

Můj cíl byl též jednoznačný – být maximálně vzdálen od tchýně na maximálně dlouhou dobu. Je zvláštní, že moje spokojenost vzrůstá se čtvercem vzdálenosti od této osoby – že bych příště vynechal Czech open a zúčastnil se New Zeland open?

Do Pardubek jsme se vydali s Laďěm státními drahami, kdežto ostatní mladíci, leniví a pohodlní cestovali s bravurním řidičem Michalem již o den dříve, zřejmě z důvodu aklimatizace při přechodu časového pásma… (béčko nemá dvojkolo).

NeMakkabejští obsadili čtyřlůžkový pokoj, my s Laďem na stejném patře dvoulůžkový palanďák – k Laďově smůle – mé chrápání nebetyčných rozměrů mne mrzí, ale nemohu si pomoci – mám již z tohoto důvodu rozchod od lože (naštěstí ne soulože) a manželka to chce řešit operací hrtanu, což ale při mém věku již nestojí za to. Hned v pondělí Laďa vyhledal lékárnu a zakoupil si špunty do uší – ta dnešní mládež již neví, co by si z frajeřiny do uší dávala.

Hráli jsme tedy šachy – všichni, až, až na jednoho – nevím, jestli v mém podání a při mých kvalitách jsou to šachy.

Jako předvoj z Makkabi (kromě D. Navary a S. Movsesjana) jsme vyslali dalšího špičkového a talentovaného hráče Milana Boháčka – Rapid G3 ELO do 1800. Milan hrající cca na 1950 byl jedním z favoritů turnaje a přinejhorším obhajoval loňské, pěkné, nepopulární 4. místo (1. z Čechů). Skončil celkem 7. ziskem 6,5 bodu – titul ME o není, ale Milan bojoval jako vždy výborně.

V turnaji E jsme tedy měli dvě želízka v ohni, Laďa 4 a Milan 5 po 5 kolech, ale pak přišly nešťastné ztráty bodíků a titul ME byl v háji – v té Rusko- Ukrajinské mlátičce s pofidérními nasazovacími ELy mají však za výkon oba hráči obdiv a úctu. Martin měl slabší rozjezd, ale vložil se do toho a po 8. kole měl vynikajících 5,5 bodu. Poslední kolo sice nezvládl, ale bojoval jako lev. Michal též v Béčku měl výbornou první polovinu turnaje, když remizoval se silnými hráči, poslední kola mu však nevyšla dle představ. Adamovsko-křetínský Radek v Déčku nahrál slušné 4 body, nebyl ale spokojen, zato unaven a zklamán.

Moje maličkost v Déčku bez prohry 4 z 5, ale pak dvě nuly, 1. zasloužená, ale v 7. kole po oběti kvality v matovém útoku jsem viděl vítězné pokračování o tah později. V posledním kole s Germánem 1976F přechod do horší koncovky a třetí pecka.

Doprovodný bleskáč Q1 v úterý jsem sehrál výborně (to je smradu…) 3,5 bodu ze 7 (6,5 ze 14) při průměru soupeřů 2038. S Michalem jsme hráli Q2 – i když ve výsledku špatně (3 ze 7), podařily se nám dílčí úspěchy – v prvních partiích ze dvou (černými) Michal remis s GM a já s IM.

Místo Q3 ve čtvrtek jsme s Martinem a Michalem vyrazili sehrát silně obsazený tenisový turnaj. Po lítých bojích se mi podařilo vyhrát, Michal bral stříbro a Martin bronz. Oba mladíci se ukázali jako velcí féroví kavalíři, tím, že nechali starého, tlustého, unaveného, líného, neběhavého, pomalého, levého, křivonohého, artrózního a artritidního soupeře vyhrát. Hoši, děkuji.

V pátek se Michal zúčastnil tabletenisového turnaje za účasti mnoha silných hráčů z celého světa. Prokázal, že je z Rudice odkojen pingpongem, postoupil ze skupiny, vyhrál i v osmifinále, ale ve čtvrtfinále nestačil na pozdějšího vítěze.

V sobotu jsem opět měl možnost zúčastnit se bleskového turnaje „novinářů“, jako přívažek turnaje VIP. Hrálo nás 10 a podařilo se mi uhrát 3,5 bodu z 9 při průměru 2145, ale skončil až dělením 8. a 9. místa. Na 6. až 7. se umístil nestor Brna i Čech František Vykydal ziskem 4 bodů.

Celkově bych akci hodnotil kladně, ale již tam nepojedu.

výsledky (Chess-Results) D, E, G3, O1, O2, novináři; fotogalerie (web turnaje); fotogalerie (2009)