Rubriky
Mládež Turnaje

Lukáš na MČR mládeže!

Díky výborným výsledkům v rámci KP mládeže v rapid šachu si Lukáš Osouch vybojoval právo účasti na zářijovém MČR mládeže. Společně s ním se představila také Petra Masáková z Adamova.

Boskovice na MČR mládeže v rapidšachu Klatovy 2010

Je pátek 10. září 2010 15 hodin a my vyjíždíme z Boskovic směrem na západ – do Klatov. Cesta je dlouhá, a tak do penzionu přijíždíme až v sedm hodin. Nezbývá nám tedy než jít spát a připravit se na události příštích dnů, které v naší rodině nemají obdoby.

Druhý den ráno se malému reprezentantovi nechce vstávat, ale ví, že musí. Brzy poté se vydáváme na místo konání turnaje – do místního kulturního domu. Do sálu kulturního domu přicházíme jako první z účastníků, nemeškáme a jdeme se zapsat na startovní listinu. Do půl desáté čekáme na oficiální zahájení a na zahájení prvního kola. V prvním kole nastupuje proti Lukášovi pražský hráč. Papírově je silnějším hráčem, ale já doufám, že Lukáš vyhraje a zajistí si tak první bod do turnaje. Celé utkání sleduji za Lukášovými zády a v duchu si říkám:„Přece neprohraješ první kolo tady s pražákem. Ty to musíš vyhrát!“ A skutečně. První kolo vyhrává a dostává se tak do dobré nálady, která na něj má jen pozitivní vliv. Druhé kolo nastupuje taktéž proti silnějšímu hráči, tentokrát dokonce z Beskydské šachové školy. Lukáš nakonec vybojuje remízu a má tak dalšího půl bodu k dobru. Se svou výhrou a remízou stále posouvá na lepší šachovnice. Bojuje sám za sebe, a tak není divu, že po obědové přestávce nastupuje i proti jinému reprezentantovi Jihomoravského kraje a tím není nikdo jiný než Vojtěch Jurásek z ŠK Lokomotiva Brno. Jako obvykle společné utkání zakončí remízou. Lukášovi se tak připisuje dalšího půl bodu a nyní již v součtu má dva body z tří utkání a dostává se tak i do první desítky průběžného pořadí. Turnaj však ještě není u konce a můžou také přijít prohry. A ty přichází již se čtvrtým kolem, kde ovšem jde o prohru na čas nikoli mat. I to je ale prohra a nezbývá nic jiného než se s výsledkem smířit. V pátém kole nastupuje proti Lukášovi první nasazený hráč turnaje s ELem 1756, přičemž Lukáš má pouhých 1250. V tomto utkání je vidět, že ELO protihráče skutečně může odpovídat jeho výkonu. Lukáš toto utkání prohrává a propadá se svou prohrou na spodní šachovnice. V šestém a sedmém kole nastupuje proti dvěma papírově slabším hráčům, ale svá utkání bohužel prohrává, a nešťastný se vrací na pokoj penzionu.

Teď už víme, že Lukáš se do první desítky zpět nedostane, ale je to i přesto ohromný úspěch, když se za jednu jedinou šachovou sezónu dokázal vypracovat na dobrého šachistu, který se stal druhým nejlepším šachistou do deseti let v Jihomoravském kraji. Jiní se snaží na mistrovství dostat třeba i třetím rokem, ale Lukáš to zvládl za jediný.

V neděli pokračuje turnaj posledními dvěma koly. Lukáš po svých včerejších čtyřech prohrách už nechce hrát, ale když osmé kolo turnaje vyhraje, dostane se hned do své dobré nálady. Deváté a zároveň poslední kolo Lukáš zremizuje, nečekáme na výsledky a míříme na dalekou cestu zpět domů. Nakonec se na internetu dovíme, že Lukáš skončil na 29. místě ze 42 hráčů. Nebyla to tedy první ale třetí desítka. Přesto je to na jeho první sezónu obdivuhodný výkon.

(autor: Marek Osouch)

(autor: Miroslav Osouch)

Odkazy

výsledky (Chess-Results)

oficiálně (ŠK Sokol Klatovy)

info (JmŠS)

fotoreportáž (JmŠS)

[ratings]