Rubriky
Ligy/přebory

Kuřim vyhrála…

První letošní zápas nás přivedl do Kuřimi. Kuřimští naposledy hráli naši skupinu KP II. v sezóně 2007/08, kdy se radovali z postupu do KP I. Svůj úspěch mohou (a jistě i chtějí) zopakovat také tentokrát.

Ačkoli domácí nastoupili jen se čtyřmi hráči základní sestavy, kvalitní „lavička“ jim i tak zajistila pozici jasného favorita. Svoji převahu začali záhy dokazovat na zadních šachovnicích, kde Tomáš Marcikán ztratil figuru a Radek Walletzký musel bránit velice silný útok. Tomáš záhy skutečně prohrál a jeho soupeř, jmenovec Tomáš Šmíd, zajistil svému týmu první bod. Druhý přidal Martin Hyrš, když boskovický Milan Boháček špatně spočítal své šance a soupeři takřka „vnutil“ vyhranou koncovku. První úspěch našich barev zajistil překvapivě Radek Walletzký. Domácího Františka Laštovičky lepší pozice uspokojila natolik, až přestal dávat pozor. Pozdě litoval svého hodnocení pozice „která je tak dobrá, že se musí vyhrát sama“… Srovnání na 2:2 přinesl bod Honzy Havla a protože Miroslav Veselý získal v souboji s Pavlem Krupicou figuru, naše šance na zisk bodů se rapidně zvýšily. Zda opravdu dokážeme uspět, měla naznačit partie na první šachovnici. Dušan Dobeš tradičně způsobil v partii neuvěřitelný zmatek, ústící v oběť dámy za věž a střelce. Bohužel v těžké časové tísni nepokračoval nejpřesněji, soupeř jeho nápor ubránil, přešel do protiútoku a získal celý bod. Také pozice Pavla Hubeného se v tu dobu začínala pomalu bortit. Soupeř se sice při realizaci převahy dopustil nepřesnosti, bohužel Pavel zaváhání soupeře nevyužil. Na 4:3 snížil dle předpokladů Miroslav Veselý, nicméně od prohry nás ani tento bod neuchránil. Poslední duel mezi Bronislavem Horákem a Jiřím Dvořáčkem totiž skončil remízou. Domácí hráč stál sice na výhru, jak ukázala pozdější analýza, nicméně nechtěl zbytečně riskovat a raději převedl partii do remízové koncovky, která zajistila domácímu týmu vítězství.

Zápas jsme prohráli 4,5:3,5. V jeho průběhu se několik šancí na lepší výsledek určitě vyskytlo, ovšem je nutno sportovně uznat, že to byli spíš domácí, kteří tahali za „delší konec“ a zápas si zkomplikovali do jisté míry sami. Těsná prohra s jedním z favoritů soutěže není špatným výsledkem, potěšila hra zadních šachovnic, naopak oslabené přední řady budou muset příště zabojovat víc.