Rubriky
Ligy/přebory

Konec dobrý, všechno dobré ?!

Poslední zápas našeho „A“ týmu v letošní sezóně. Vzhledem k hororovému průběhu sezóny, kdy nám zcela nepředpokládaně hrozil i sestup, si konečně můžeme vydechnout. „A“ tým je takřka jistě zachráněn a my můžeme směle plánovat cíle na příští sezónu. Snad se povede lépe než ta právě končící.

Sezónu jsme chtěli zakončit vítězstvím, bohužel nám Caissa opět nepřála. Po nepřesvědčivých výkonech v průběhu sezóny je však remíza také dobrá. Největší radost z nadcházející zápasové přestávky má určitě dvojice Boháček – Hubený, která své partie opět pohřbila množstvím zbytečných nepřesností a otevřela soupeřům z Vyškova cestu k dvoubodovému vedení. Rychlá remíza Leoše Ševčíka s Radkou Slepánkovou naši ztrátu nijak neovlivnila. Snížit dokázal až Dušan Dobeš, když v taktické přestřelce získal figuru. Je určitě škoda, že soutěž končí právě ve chvíli, kdy se Dušan začínal rozpomínat na svoji loňskou formu.

Čtyři šachovnice dohrály a stav byl 1,5:2,5 ve prospěch hostů. Šance na výhru však neustále stoupaly, protože v žádné ze čtyř zbývajících partií nestáli naši hráči hůře. Šance získat v nich minimálně tři body zajišťující nám vítězství v zápase vypadala zcela reálně. Bohužel se právě v této chvíli Caissa otočila zády.

Vezmeme-li to pěkně popořadě, tak největší šance na vítězství měl Radek Walletzký. Proti Miroslavu Jandlovi (dvaaosmdesátiletému matadorovi, který stále drží rating přes 1800!) získal v koncovce V+J proti V+S dva pěšce více a vzhledem k aktivním figurám se zdálo být rozhodnuto. Radek se však trochu zamotal a po výměně většiny pěšců se musel smířit s remízou. Velmi nadějně vypadala také partie Miroslava Schůrka. Svoji lepší pozici však dobrovolně převedl do koncovky nestejnobarevných střelců. Příliš pozdě si uvědomil remízovost vzniklé pozice. Partie Ladislava Petra se Stanislavem Dočkalem byla dlouho vyrovnaná. Ladislavův soupeř si však pozici zbytečně zkomplikoval a po krátké šarvátce dostal zcela prohranou pěšcovou koncovku. Ladislav dokázal jako jediný z naší „zbývající čtyřky“ zvítězit. Paradoxně právě jeho partie se dlouhou dobu zdála být „čistou remízou“ bez reálných šancí na plný bodový zisk.

Pomyslnou třešničkou na dortu by se určitě mohla stát partie Mirka Veselého s Jiřím Jirešem. Komplikovaná pozice s oboustrannými šancemi vedla k několika remízovým nabídkám od obou protagonistů. Diváci se při tomto remízovém „ping – pongu“, kdy jeden z hráčů nabízí remízu, kterou druhý odmítá v domnění že stojí lépe, aby ji po několika málo tazích sám nabídl, když zjišťuje že jeho plán „nebude tak jednoduchý“, výborně bavili. partie smírem opravdu skončila, ale rychlá popartiová analýza přece jen naznačila lepší šance Mirka Veselého…

Po dvou výhrách, dvou prohrách a čtyřech remízách skončil zápas 4:4. Obě družstva připsala bod do tabulky a mohou si začít užívat „letní přestávky“.

Závěrečné shrnutí sezóny očekávejte po zveřejnění závěrečné zprávy z KP II. A  také z OP Blansko, kde hraje naše „Béčko“.