Rubriky
Turnaje

Úřadoval Habina, Dobeš druhý!

Okresní šachový turnaj v Lipovci přivítal hráče na svém 14. ročníku. Podobně jako loňský rok i tentokrát se počet účastníků pohyboval pouze kolem padesátky. Chyběla také řada silných okresních hráčů, zejména z Adamova. Přesto se opět jednalo o kvalitní turnaj se solidní účastí, kde se neztratili ani boskovičtí hráči.

Před několika lety se mohl „OŠT Lipovec“ chlubit účastí i osmi desítek hráčů, včetně kompletní okresní špičky. Minulý ročník patřil k těm „poněkud slabším“ a letošní rok určitý „úpadek“ jen potvrdil. Zejména účast nejsilnějších okresních hráčů se zredukovala prakticky pouze na zástupce domácího oddílu. Čestnou výjimkou byl prakticky pouze náš Dušan Dobeš. Šanci poprat se o přední místa tak dostali i zástupci „širší okresní špičky“.

Poměrně jednoznačně zvítězil se 7,5 body Martin Habina. Do vedení se dostal dlouho před koncem turnaje, ale přesto mu první místo mohl v posledním kole sebrat oddílový kolega a první nasazený hráč Jiří Sekanina. Martin Habina však svoji formu potvrdil výhrou, což mu definitivně potvrdilo samostatné první místo. Naopak jeho soupeř se propadl až na místo desáté. Druhý skončil náš Dušan Dobeš, třetí další zástupce domácích – Vlastimil Chládek. Ten jako jediný neprohrál žádnou partii, ztratil však 2,5 bodu za pět remíz…

Dominantní postavení šachistů pořadatelského oddílu Garde Lipovec ukazuje i 7 domácích hráčů v první dvanáctce konečného pořadí. Sekundovat jim dokázali pouze naši, boskovičtí, šachisté (3 hráči), jeden zástupce Adamova (Leoš Ševčík je však stále napůl náš) a Sloupu.

Těžko říci, kdo se stal největším překvapením turnaje. Co se týče konečného umístění, pak nejspíš domácí Petr Krejčí, který jako 15. nasazený obsadil nečekaně 5. místo. Největším „skokanem“ oproti nasazení (nepočítáme-li neelisty) se stal Zdeněk Helebrand (TJ Sloup), jenž poskočil o 22 míst a v těsném závěsu za ním náš Vlastimil Brda, který se posunul o 21 míst.

Z Boskovické výpravy si nejlépe vedl Dušan Dobeš. Ten sice začal poněkud zvolna, postupně se však propracoval na přední stoly a díky závěrečné výhře nad velkým překvapením turnaje – Petrem Krejčím – se probojoval až na stříbrnou pozici! Obhájce loňského vítězství Pavel Hubený byl do role hlavního favorita pasován ještě před začátkem turnaje. Díky překlepu nebyl totiž v přehledu vítězů uveden jako vítěz loňského, ale letošního ročníku turnaje :-). Nakonec obsadil výborné čtvrté místo. Šestý skončil „skoroboskovický“ Leoš Ševčík, sedmý Milan Boháček. Velkým překvapením se stalo 20. místo Vlastimila Brdy. Pan Brda skončil loni až na 43. místě a na turnaj původně vůbec nechtěl jet. Pět bodů a skalpy několika silných soupeřů budou jistě povzbuzením do dalších turnajů. Poslední dva členové výpravy se bohužel umístili na konci výsledkové listiny. Jiří Dvořáček (43. místo) má letos nejistou formu a navíc mu více vyhovují delší tempa. Filip Dvořáček (47. místo) úspěšně získal cenu pro nejlepšího žáka, jeho výkon však výrazně zaostal za očekáváním.

Třešničkou na dortu se při závěrečném udílení cen stal Karel Němec (TJ Sloup). V turnaji se umístil na 34. místě a stal se tak „tisícím“ účastníkem v patnáctileté historii turnaje! Odměnou za toto významné umístění se mu stala láhev pálenky, podle pořadatele Luboše Ševčíka, jedna z nejlepších cen v turnaji ;-).

Oficiální stránky organizátora – ŠK Garde Lipovec

[ratings]