Rubriky
Turnaje

Nedáme se zadarmo!

Krajský přebor v rapid šachu družstev se sice opět nekonal, ovšem na obdobný přebor v bleskovém šachu dorazilo solidních 13 družstev. Tým Makkabi Boskovice byl sice papírově nejslabším účastníkem, přesto svým soupeřům nedal nic zadarmo!

Úvodem
Největším favoritem „Poháru JmŠS v bleskovém šachu družstev“ byl bezesporu tým Durasu Brno. S průměrem sestavy 2208 a IM Neklanem Vyskočilem (2340N) na první šachovnici mu „papírově“ konkurovala jen Lokomotiva Brno „C“ (v Brně by se konečně měli naučit abecedu :-D) s průměrem 2135. Přes průměr 2000 se dostala ještě Lokomotiva Brno „A“ (2057) a Vyškov I (2027).

Boskovice v sestavě Hubený, Boháček, Veselý, Brda byly s průměrem 1661 jednoznačně papírově nejslabším družstvem (předposlední nasazené Bučovice měly v průměrném ELO sestavy náskok plných 87 bodů).

Jak to všechno dopadlo?
Vítězství a pohár si odnesla Lokomotiva Brno „C“, která zvítězila s náskokem 2,5 bodu nad druhým Durasem Brno. Třetí místo opět získali brněnští šachisté, tentokrát pod hlavičkou Lokomotivy Brno „A“. Lokomotiva (tentokrát „B“) obsadila i příčku těsně pod stupni vítězů. Zmíněné čtyři týmy se o přední místa podělily zcela zaslouženě – svědčí o tom mnoha bodový odstup od zbytku soutěžního pole. Náskok čtvrté Lokomotivy „B“ na pátou Bystrc byl totiž propastných 5,5 bodu!

Náš úspěch!
Náš tým začal soutěž  nečekaným způsobem. V prvním kole narazil na první ze tří domácích týmů. K překvapivé porážce favorita chybělo velmi málo, ale ani výsledek 1,5:2,5 není špatný. Následovala vysoká výhra nad Lokomotivou „D“ a náš rozjetý stroj následně senzačně porazil i Lokomotivu „C“! Celkem se nám v prvních sedmi kolech podařilo získat 15,5 bodu z 28 možných, což vzhledem k síle soupeřů rozhodně není špatný začátek.

Hlavním tahounem mužstva byl v první polovině závodu Pavel Hubený, který získal neuvěřitelných 6,5 bodu ze 7 možných (perfo 2404!!) Dvojice Boháček – Veselý mu úspěšně sekundovala a dva důležité body přidal i Vlastimil Brda, který se musel potýkat s mnoha výrazně silnějšími soupeři.

Druhá část turnaje se bohužel tolik nepovedla. Odpadl Pavel, který v posledních pěti partiích nezískal ani bod a zbytek týmu se chytil až v posledních dvou kolech. Přesto je konečný zisk 21,5 bodů z 48 partií nečekaným úspěchem. V celkovém pořadí to stačilo na 8. místo!

výsledky (Chess-Results); oficiální zpráva (JmŠS); zpráva J. Kalendovského (JmŠS); fotogalerie (Lokomotiva/rajče.net)

[ratings]