Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

O putovní pohár DDM (závěrečná zpráva)

Seriál mládežnických šachových turnajů zakončil v dubnu svůj první ročník. O celkovém vítězi seriálu musely rozhodnout až dodatečné partie, které zvládl lépe Lukáš Osouch a stal se tak historicky prvním vítězem putovního poháru!

O putovní pohár DDM 2010/11

Do boje o putovní pohár se zapojilo celkem 31 dětí. Z nich bylo 6 registrovaných hráčů Makkabi Boskovice, 4 hráči ŠK Jevíčko a 8 hráčů ŠK Kunštát. Všech sedm turnajů odehrála dvojice Lukáš Osouch a Mikuláš Žédek. Aspoň čtyř turnajů se zúčastnilo 10 hráčů. Celkem 11 hráčů spadalo do mladší kategorie (I. st. ZŠ a předškolní), 20 do kategorie starší (II. st. ZŠ). Nejmladším účastníkem se stal Marian Pros (8 let), nejstarším Aleš Kraváček (16 let).

httpv://www.youtube.com/watch?v=daUVZTb0omY

(autor videa: Miroslav Osouch)

Průměrná účast na turnaji byla mezi 12 a 13 šachisty (12,7). Nejvyšší počet hráčů (16) se účastnil v lednu (20.1.),  nejnižší (10) v březnu (17.3.). Rozdáno bylo celkem 42+3 diplomů a 89+3 cen.

Boj o celkové prvenství byl velmi napínavý a nakonec skončil nerozhodně. Lukáš Osouch i Filip Dvořáček získali shodně 195 bodů za tři první a jedno druhé místo. Pomocné hodnocení skončilo také shodně na 18,5 bodech, přičemž to samé platí o druhém pomocném hodnocení – počtu vítězství (oba 3). Snaha najít objektivně nejlepší řešení vyústila v rozhodnutí sehrát doplňkovou bleskovou partii. V ní získal Filip po Lukášově hrubce střelce navíc, ovšem následně podcenil přechod do koncovky. Lukášovi se povedlo vyměnit všechny pěšce a vynutit remízu. Logicky tak musela následovat „rychlá smrt“ v podobě partie kde má bílý časovou výhodu, avšak povinnost vyhrát. Lukáš (bílé) nemusel ani příliš bojovat. Filip vlivem nervozity zkazil zahájení a rychle podlehl matovému útoku.

Rozhodující duel mezi Filipem a Lukášem (zdroj: DDM Boskovice)

Celkovým vítězem seriálu a držitelem putovního poháru pro sezónu 2010/11 se stal Lukáš Osouch (Makkabi Boskovice). Druhé místo obsadil Filip Dvořáček (Makkabi Boskovice) a třetí Václav Nevyhoštěný (Makkabi Boskovice).

Nejlepším hráčem DDM (nepočítaje hráče Makkabi Boskovice) se stal 5. Mikuláš Žédek. Nejlepším hráčem Jevíčka 4. Aleš Kraváček a nejlepším hráčem Kunštátu 12. Martin Král, který doplatil na účast v pouhých třech turnajích. Nejlepším neregistrovaným hráčem se stal 5. Richard Hanuška z Boskovic (mimochodem, bývalý hráč DDM). Nejlepší dívkou 16. Marie Nevyhoštěná.


Filip Dvořáček (2. místo), Lukáš Osouch (1. místo) a Václav Nevyhoštěný (3. místo)
(zdroj: DDM Boskovice)

Následující tabulka ukazuje 15 nejlepších hráčů. Ostatní hráči odehráli pouze 2 a méně turnajů. Celkové výsledky (.xls)

Poř. Jméno Oddíl Body
1. Osouch Lukáš Makkabi Boskovice 195
2. Dvořáček Filip Makkabi Boskovice 195
3. Nevyhoštěný Václav Makkabi Boskovice 158
4. Kraváček Aleš ŠK Jevíčko 153
5. Žédek Mikuláš DDM Boskovice 151
6. Hanuška Richard 149
7. Kozelek Petr ŠK Jevíčko 142
8. Staněk Zdeněk 141
9. Matušů Jakub 140
10. Košťál Tadeáš ŠK Jevíčko 134
11. Dvořáček Jiří 130
12. Král Martin ŠK Kunštát 124
13. Tichý Marek 110
14. Bednář David ŠK Kunštát 110
15. Pavlů Vojtěch ŠK Kunštát 108

Poděkování patří panu Osouchovi, paní Dokoupilové, Dvořáčkové, Osouchové, zástupcům ŠK Jevíčko, ŠK Kunštát a ŠK Makkabi Boskovice, pracovníkům DDM Boskovice a všem rodičům a přátelům šachové hry, kteří umožnili turnaj uspořádat.

Děkujeme také sponzorům – TOPNET, Novibra, KupZde, MailPlus, Gatema, Česká Spořitelna, VZP, Allianz.

Související odkazy

1. turnaj (říjen)
2. turnaj (listopad)
3. turnaj (prosinec)
4. turnaj (leden)
5. turnaj (únor)
6. turnaj (březen)
7. turnaj (duben)

fotogalerie (DDM Boskovice)