Rubriky
Turnaje

Šachy pod Bouzovem

Čtvrtý ročník „Šachového turnaje Bouzov“ přilákal 95 hráčů a mezi nimi i pět zástupců Makkabi Boskovice. Celkovým vítězem se stal Václav Pekař (TJ Jiskra Litomyšl), před Petrem Švancarou (Agentura Garde Calcio Olomouc) a Františkem Vykydalem (Šachový klub Lokomotiva Brno, o.s.). Z boskovické výpravy se nejlépe umístil Ladislav Petr obsadivší 27. místo.Loňský vítěz IM Vojtěch Plát se tentokrát nezúčastnil (hrál turnaj v Karviné), díky čemuž zůstala role hlavního favorita neobsazena. V poměrně vyrovnaném startovním poli si teoreticky největší naděje na zisk prvního místa mohla dělat pětice hráčů s ratingem přes 2100.

Papírové předpoklady se nakonec vyplnily. Druhý nasazený Václav Pekař (TJ Jiskra Litomyšl) dokázal vybojovat 8 bodů a samostatně zvítězit. K úspěchu pomohl zejména skvělý start 7 z 7. Druhé místo obsadil Petr Švancara (Agentura Garde Calcio Olomouc), třetí František Vykydal (Šachový klub Lokomotiva Brno, o.s.), který se stal zároveň nejlépe umístěným jihomoravským šachistou.

Boskovická výprava tvořená pěticí hráčů (a Janem Dvořákem, který však není oficiálně registrovaný) předvedla solidní výkon, který se však příliš nepromítl do bodového zisku. Ladislav Petr, Pavel Hubený, Milan Boháček i Tomáš Marcikán získali shodně po pěti bodech, což stačilo na umístění ve čtvrté desítce výsledkové listiny. Vlastimil Brda opět doplatil na svoji zbrklost. Získal pouhé tři body a 82. místo.

Se svým výkonem může být spokojena v podstatě pouze dvojice Petr – Marcikán. Prvně jmenovaný narážel celý turnaj (s výjimkou prvního kola) na výrazně ratingově silnější hráče a dokázal s nimi hrát zcela vyrovnané partie. Může hovořit spíš o smůle, že se neumístil ještě lépe. Tomáš Marcikán potvrdil svůj výkonnostní růst, ačkoli i on mohl pomýšlet na ještě lepší výsledek. Zbytečné chyby v koncovkách, resp. časových tísních, se s přibývajícími zkušenostmi jistě stanou minulostí.

Celý turnaj se jistě dá ohodnotit kladně. Sice trochu vadil zdlouhavý začátek a v závěrečných kolech i nepříjemné dusno v hrací místnosti, ale s podobnými problémy se více-méně bezúspěšně potýkají snad všechny turnaje. Specifikem byl i letos vysoký počet zúčastněných dětí a také vysoká vyrovnanost startovního pole.

Výsledky (Chess-Results)

[ratings]