Rubriky
Turnaje

Prolog veletržního turnaje

Stává se dobrým zvykem, zahájit brněnský TRADE FAIR CHESS FESTIVAL simultánkou vel- mistra Veličky a následujícím odpoledním rapid turnajem. Přes masovou propagaci se však zejména simultánní produkce netěší takové návštěvnosti, jakou by si (aspoň dle mého názoru) zasloužila. Na druhou stranu několik hlav od loňska přibylo, takže za pár let možná plný sál opravdu bude. Rapid nahradil kvantitu kvalitou, přičemž smýšlení řady nehrajících účastníků hlavního turnaje nejlépe vystihl Karel Kredl: „Přece se nevyčerpám na rapidu, když mě zítra čeká úvodní dvojkolo áčka…“.


Jan Kalendovský (vlevo) oslavil v den zahájení festivalu symbolické 64. narozeniny
(zdroj: Galerie TRADE FAIR CHESS FESTIVAL)

Simultánka

GM Velička si proti jedenácti soupeřům počínal poměrně suverénně, byť bylo vidět, že se hrou baví a výsledek je spíše druhořadou záležitostí. Remízy se urodily dvě a jedna z nich jde na konto našeho Pavla Hubeného! Druhému zástupci našeho klubu, mojí maličkosti, se dařilo o poznání méně. Celý bod získala pouze Julia Murinová a to paradoxně v situaci, kdy velmistr „hraje vítěznou kombinaci“ pozapomněl na svoji dámu…


Pavel Hubený vybojoval v simultánce remízu, za odměnu si mohl přepsat partiář…

Rapid

Vítězem silně obsazeného rapid turnaje (průměr TOP 10 – 2318,4) se stal GM Petr Velička (Šk GEOFIN Ostrava) se ziskem 7,5/9. O půl bodu méně vybojoval IM Jan Bernášek (ŠK Rapid Pardubice, o.s.) a senzačně také domácí Milan Kratochvíl. Úctyhodné perfo 2460 (!) by od patnáctého nasazeného asi nikdo nečekal. Soupeři v FIDE openu se mají nač těšit.

Pavel získal cenné skalpy Dalibora Čípa a Stanislava Messerschmidta, celkově uhrál výborných pět bodů a 18. místo. Já snad poprvé nasedl na „klasickou švýcarskou houpačku“, která mi střídavě přidělovala extra silné a „slabší“ soupeře. O celkovém úspěchu či neúspěchu rozhodovala poslední partie, kde se po nádherně divokém průběhu nakonec radoval soupeř – Jan Uhmann ml.


Dva nejúspěšnější hráči turnaje – IM Jan Bernášek (vlevo) a GM Petr Velička
(zdroj: Galerie TRADE FAIR CHESS FESTIVAL)

Výsledky rapid turnaje (Chess-Results), fotogalerie simultánky a rapid turnaje (oficiální fotogalerie festivalu). Další informace jsou k dispozici na oficiálním webu TRADE FAIR CHESS FESTIVALu 2011.

[ratings]