Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

O putovní pohár a pohárek TOPNET

Sobotního okresního rapid turnaje „O putovní pohár TOPNET“ a turnaje mládeže „O pohárek TOPNET“ se celkem zúčastnilo pouhých 25 šachistů. Mezi dvacítkou dospělých kralovala adamovská dvojice Kredl-Handl, ke které se přidal Jiří Marek – nová posila našeho týmu. Dětský turnaj přilákal pouze 5 účastníků. Dvoukolový turnaj „každý s každým“ zcela ovládli domácí zástupci Filip Dvořáček a Lukáš Osouch. Jejich vzájemný souboj dopadl 1:1, všechny ostatní porazili. Roz- hodla až dodatečná partie, ve které vyhrál Filip. Seriál mládežnických turnajů pokračuje 20.10. v DDM Boskovice.

O putovní pohár TOPNET

Vzhledem k minimálnímu zájmu o bleskový turnaj „O putovní pohár Makkabi“ ze strany okresních hráčů, rozhodli jsme se uspořádat doplňkový turnaj, více odpovídající okresním zvyklostem – uzavřený a hraný klasickým rapid tempem (15+0). Bohužel naše snaha měla pouze minimální odezvu. Paní místostarostka pronesla úvodní řeč poloprázdnému sálu a úpravě se nevyhnul ani herní systém. Počet kol byl snížen na 8, tempo prodlouženo na dvacet minut. Obavy z pozdního zakončení vedly k dalšímu snížení na konečných 7 kol.


Tři nejlepší v jednom záběru

Co chybělo v kvantitě, nahrazovala kvalita. Průměr první desítky dosáhl 1947 ratingových bodů, což není na okresní turnaj nízká hodnota. Hlavní favorité? Jednoznačně Martin Handl a Karel Kredl (oba Spartak Adamov). Oba patří k tradičním „sběračům cen“ v celé řadě turnajů. Překvapit mohli i další, zejména výkon Jiřího Marka (TJ Podlužan Prušánky) byl domácími poctivě sledován. V letošní sezóně by se měl stát novou jedničkou „A“ týmu (aspoň pokud nezapomene vyřídit hostovací lístky).


Vše pěkně zanalyzovat!

Překvapení se však nekonalo. Zvítězil Karel Kredl (6/7), druhý skončil Martin Handl (5,5/7), třetí Jiří Marek (5/7). Ani další místa nejsou příliš překvapivá a náleží spolufavoritům turnaje – Janu Mižákovi, Ladislavu Paluchovi a ex-boskovickému Leoši Ševčíkovi. Překvapilo sedmé místo Josefa Drochytky (TJ Sloup), který celý turnaj odehrál ve výtečné formě. O výkonech dalších účastníků si jistě uděláte představu sami (Chess-Results).


Předseda oddílu Mikuláš Derňár proti Vlastimilu Brdovi

(autor: Pavel Hubený)

Domácích se zúčastnilo pouze pět. S ohledem na tradičně početnou účast na květnovém „Černohorském soudku“ se dá tento počet označit za zklamání. Bohužel se plně ukázalo, jak těžké je najít a zvolit správný termín. Podle všeho většina okresních klubů začíná a končí svoji činnost s prvními a posledními koly soutěží družstev – jakékoli akce konané mimo toto období nejspíš nemají sebemenší šanci na úspěch. Škoda.

Během celého turnaje bylo nutno řešit pouze jeden „spor“ ohledně „soupeře nesnažícího se hrát na výhru“. Zcela jasně odhalil, jak jsou okresní rozhodčí zhýčkaní slušným chováním hráčů, kdy během zápasů a turnajů nemusí řešit prakticky žádné spory. Ne, že by na gentlemanství blanenských šachistů bylo cokoli špatného!


Vítěz Karel Kredl (Spartak Adamov) pěkně v pozoru…
(autor: Pavel Hubený)

Gratulace vítězům, čest poraženým. A za rok možná…

O pohárek TOPNET

Vzhledem ke snaze našeho klubu oslovit mladé hráče, uspořádali jsme paralelně s turnajem dospělých i turnaj mládeže. Ten byl prvním ze série krátkých „miniturnajů“ konaných každý třetí čtvrtek v měsíci v DDM Boskovice a nazvaný „O putovní pohár DDM„. V loňské sezóně se ho pravidelně účastnili hráči Jevíčka i Kunštátu, pozvánku dostali i vzdálenější oddíly z Kuřimi, či Vyškova. Bohužel se zúčastnili pouze dva domácí a tři jevíčští šachisté.


Jedna z posledních partií
(autor: Pavel Hubený)

Jak bylo zmíněno v úvodu, turnaj ovládla domácí dvojice Filip Dvořáček a Lukáš Osouch. Oba dva patří ke zkušeným hráčům, takže jejich „nadvláda“ nikterak nepřekvapila. V mladší kategorii (I. st. ZŠ) předstihl Petr Kozelek svého oddílového kolegu Tadeáše Košťála o 1,5 bodu, díky čemuž tuto kategorii vyhrál.


Filip Dvořáček – vítěz „Pohárku“
(autor: Pavel Hubený)

Snad bude  na tradičním čtvrtečním turnaji účast výrazně vyšší. Zvlášť, když se hraje jako základní kolo přeboru škol!


Paní místostarostka s výpravou z Jevíčka
(autor: Pavel Hubený)

Odkazy

Komentovaná fotogalerie ŠK Makkabi Boskovice

Výsledky „O putovní pohár TOPNET“ (Chess-Results)

Sponzoři

Okresní turnaj „O putovní pohár TOPNET“ podpořila společnost TOPNET Services s.r.o. a firma Starcomputer.

Turnaj mládeže „O pohárek TOPNET“ a navazující seriál „O putovní pohár DDM“ podpořily: Česká spořitelna, Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR, Allianz, KupZde, MailPlus, Novibra, Gatema, Fotoateliér Drápal, TOPNET Services s.r.o. a DDM Boskovice.

Všem sponzorům děkujeme!

[ratings]