Rubriky
Nezařazené

Premium Chess – uspěje?

V komuniké z 65. schůze VV ŠSČR se mimo jiné dočteme, že „ŠSČR podepsal smlouvu s Premium Chess LTD na zřízení on-line herního šachového serveru„. Novoborský šachový server navíc upozorňuje na WhyChess.org, kde byla nedávno obdobná „on-line herna“ spuštěna.

Co víme?

V komuniké se píše konkrétně toto:

„ŠSČR podepsal smlouvu s Premium Chess LTD na zřízení on-line herního šachového serveru. Premium Chess poskytne svou on-line hernu, upravenou pro české uživatele, která bude pro základní uživatele zdarma. Za roční poplatek od 250 Kč placený firmě Premium Chess získává uživatel další výhody jako chat, kontrolu velmi pokročilým anti-cheatingovým systémem či možnost hrát turnaje o ceny (každý turnaj o ceny za cca 300€: za 250 Kč 5 ročně, za 490 Kč 20 ročně, při Premium členství za 890 Kč 50 turnajů ročně). Krom toho získávají platící uživatelé právo účastnit se oficiálního on-line mistrovství ČR, on-line členství v ŠSČR  a on-line Elo uznávané ŠSČR (nutno legislativně upravit).   

Každý rok investuje Premium Chess do projektu velkou částku na provoz a rozvoj serveru. Krom svých pracovníků a nákladů financuje manažera projektu na straně ŠSČR, marketingovou podporu (inzerce), on-line mistrovství ČR, turnaje o ceny a další. ŠSČR nemá s projektem žádná finanční rizika, získává každoročně zajímavou sumu jako dar, pokud by počet předplatitelů služby vzrostl nad investované náklady, získává ŠSČR i provizi ze zisku.

Vzhledem k ujednání o mlčenlivosti nelze zveřejnit všechny smluvní detaily. Všichni členové VV, zaměstnanci ŠSČR a další osoby, které se při své činnosti seznámí s neveřejnými informacemi uvedenými ve smlouvě či týkající se předmětu smlouvy či stran jsou povinni dodržovat mlčenlivost o těchto údajích. Všechny osoby dostávající se do styku s těmito informacemi musí být poučeny o této povinnosti mlčenlivosti. Konference ŠSČR bude o finančních výsledcích vyplývajících z této smlouvy informována v rámci zprávy o hospodaření ŠSČR, kde budou tyto výsledky pochopitelně zachyceny.

Hlavním přínosem je nicméně profesionální služba naší šachové obci, velký potenciál na podchycení nových hráčů (v Itálii hraje na obdobném serveru 10x větší počet hráčů, než je členů Italské šachové federace) a růst členské základny (noví on-line členové). Pokud se herně bude dobře dařit, mohla by se stát i zajímavým zdrojem příjmů.“ (zdroj: ŠSČR)

Co vyzkoušíme?

Funkční projekt na serveru WhyChess umožňuje vstoupit pouze (zdarma) registrovaným uživatelům.

Jak „Premium Chess“ popsat? V podstatě se tváří jako jakýkoli jiný herní server. Střídmá (ale ne ošklivá) grafika s možností úprav vzhledu šachovnice, 14 přednastavených temp (včetně několika s přídavkem) a standardní historie partií (prohlížení, export do PGN). Zajímavou novinkou je možnost hrát zápas na předem určený počet partií. V případě remízy dokonce následuje i Tie-break. Bohužel se celý zápas do ratingu počítá jako jediná partie. Nedořešené je otevírání partií v nových oknech, které se vždy roztáhnou na celou obrazovku. Kdo preferuje menší šachovnici v menším okně, bude muset velikost s každou novou partií znova a znova upravovat…


Klasická úvodní obrazovka, žádné překvapení se nekoná. Nenajdete ani žádné podrobné statistiky jako na „volném“ ChessFriends o placeném Playchess nemluvě. Oproti PlayOK však přece jen pokrok.

Hodnocení?

Premium chess nepřináší do světa on-line hraní žádnou zásadní revoluci. Oproti PlayOK má lepší grafiku, možnost hrát superblesková minutová tempa a umí i „předtahy“. Jenže PlayOK si za poslední roky vybudovalo výbornou pověst se stabilním okruhem českých hráčů, což může být pro „český Premium Chess“ nepřekonatelná překážka. PlayOK má ještě jednu zásadní výhodu – možnost vytvářet a moderovat vlastní turnaje. Druhým vážným konkurentem je slovenský ChessFriends. Tento projekt se sice teprve rozbíhá, nicméně již teď představuje velice kvalitní platformu. Z posledních novinek je možno jmenovat například pravidelné simultánky s GM Markošem. K dispozici jsou i on-line přenosy ze zajímavých světových akcí, nebo přidružený „infoserver“ s mnoha zajímavými články. To vše navíc zcela zdarma.


Zobrazení šachovnice je možno mírně upravovat, nastavitelné jsou i „předtahy“, či preferovaný způsob provádění tahů (přetažení/označení figury a pole)

Dodatek

Premium Chess není špatné a pokud tento projekt ŠSČR nic nestojí, proč to nezkusit. Jenže konkurence za poslední roky významně vzrostla. V předchozím textu jsou zmíněny dva kvalitní free herní servery, které pro Premium Chess budou představovat hlavní konkurenci. PlayOK je známější, se stabilní členskou základnou. ChessFriends nabízí více možností a je graficky i technicky vyspělejší. Premium Chess má šanci uspět pouze pokud nabídne kvalitní „doprovodný program“ v podobě slíbených MČR, turnajů o ceny atp. Dobře nastavený systém ratingu by mohl představovat další velké plus. To vše se ale bude nejspíš týkat pouze platících uživatelů. Opravdu  jim bude stát „pár pěkných turnajů“ za to? Nepřidají raději několik stokorun a nezaregistrují se na Playchess.com, kde jsou možnosti mnohem širší?

Osobně jsem v případě této herny mírně pesimistický. Ovšem, česká podoba serveru může být zcela jiná než ta na WhyChess, navíc se server jistě dále vyvíjí. Třeba se opravdu dočkáme „reálného šachu přeneseného na internet“, kdy budou uživatelé znát skutečná ELA svých soupeřů a samotný „internetový rating“ bude mít svůj praktický význam. Pak by Premium Chess do světa šachu (aspoň českého) revoluci opravdu přineslo. Uvidíme!

[ratings]

13 reakcí na „Premium Chess – uspěje?“

Možná to nebude špatné, ale Playchess je v současnosti stále nejvymakanější herní šachový server na světě…v ChessBase to holt umí 😀

Jj, Playchess je jasná jednička, ačkoli si troufám tvrdit, že ChessFriends budou za chvíli představovat důstojnou alternativu. Samozřejmě s jistými omezeními, ale přesto…

Ve srovnání s Playchess za 299 kč na rok zřejmě není co řešit. Playchess je prostě nejlepš a zejména to není lokální server jako např. PlayOK (kromě Evropy tam prakticky nikdo nehraje).
Komu je líto 300 kč za Playchess a chce hrát zadarmo, hraje na PlayOK Pochybuji, že nastane masivní odklon dlouholetých hráčů od PlayOK, když už si vytvořili historiii, ELA a přátele.

Já na Playchess již několik let nehraji – od vypršení licence, za kterou jsem platil cca 1 000 Kč… Obnova za pouhých 299 Kč mě docela zaskočila. Oficiální stránky nabízejí jen licenci za €29.90 a premium za €49.90.

No jo, to musíš vědět, kde to sériový číslo kupovat :mrgreen: :mrgreen:

Ano, to jsem našel. Mě jde spíš o to, jestli funguje (když ho oficiální stránky nenabízí) a jestli se nejedná o nějakou „okleštěnou“ licenci. Totiž už samotný popis je „nějaký divný“ –

„Hraní online zdarma je ovšem bez možnosti ukládat si odehrané partie a bez možnosti účastnit se turnajů a získávat body do hodnocení ELO. Tyto a další funkce můžete zpřístupnit zakoupením právě tohoto seriové čísla.“

a o pár řádků níž se píše:

„K hraní na internetu je potreba zakoupit internetový klíc prímo na stránkách playchess.com (29Euro) a nebo zakoupit anglickou verzi hry, která klíc obsahuje.“

A když jsme u toho, nemám přehodit řazení příspěvků? Nejnovější nahoru? ❓

Oni to mají trochu zmateně napsaný, ale funguje to. Jen aktivace se musí provést přes F9. Může se vše, jen se nelze účastnit např. VIP simultánek, sledovat vysílání TV ChessBase a tak. Ale na normální hraní, chatování, sledování turnajů to krásně funguje. A stejně nic jinýho tam 99% lidí, co tam chodí, nevyužívá, takže to bohatě stačí.
Asi to přehoď. Jako v mailech, tam jsou nejnovější taky nahoře. A posuň si hodiny. Příspěvky jsou datovaný o hodinu zpět.

Přesně tak, již několik let to kupuji na TopCD, jen se to musí obnovit přes Fritz 9, což mne loni docela dostalo a trvalo to asi týden, než jsme na to přišli ( neměli to tam uvedené). Por běžné hraní a sledování partiií to plně dostačuje.

Mno, tak komentáře se sice seřadí od nejnovějšího, ale formulář zůstane zase dole 🙄 Asi se v tom budu muset trochu víc povrtat, když jednoduché řešení nefunguje 😀 Čas už je snad správně – neplechu dělá ta hloupost s letním časem…

Playchess hraji už od roku 2007 na doporučení mého šachového přítele a musím říci, že jsem tomu silně propadl – není na světě lepšího hracího šachového serveru než je tento.
Tempo si každý může zvolit, jaké mu vyhovuje ať už moc dlouhé 😥 (to mě moc nebaví), nebo až extrémně malé např. 1+0 s (minutovka) 😀 co z je opravdu super a síla!!
Hodně šachistů nastává názor, že superbleskovky ničí vkus šachisty umě je to ale naopak čím kratší tempo tím je to zajímavější musí zkloubit 2 věci čas a šachovou hru do jednoho. Navíc si tím zkouší svoje různá zahájení. Na Playchessu mám odehráno cca od roku 20007 skoro přes 19000 partií různého tempa většinou ,ale bleskovky či superbleskovky. U těch pomalejších totiž hrozí, že někteří můžou fixovat s jiným pomocným šachovým motorem např. 15+0 může použít např. notebook se silným šachovým motorem z rozhraní Fritze či Chessbase. Proto hraji krátké tempa zde už člověk nemůže fixovat prohrál by totiž na čas.
Musím řici, že je to pro mě mnohem zajímavější hrát na Playchessu než vážné partie v reálu. Tam většinou udělám chybu a mohu to celé zabalit. Zde dám novou partii a hraji dále. navíc si zde procvičím různé moje varianty, které pak analyzuji s počítačem.
Tento Váš nový server bude také dobrý uvidíme, jak se uvede v praxi. Zatím se mějte.
ZDENATORMAN

Komentáře nejsou povoleny.