Rubriky
Ligy/přebory

První zápas sezóny

Hráči „Béčka“ zamířili ke svému prvnímu utkání okresního přeboru do Rovečného. S rolí favoritů se poměřili docela dobře a jasně zvítězili 5,5:2,5. Největším překvapením se stala prohra Miroslava Veselého s ex-boskovickým Zdeňkem Šuterou.

Zahájení

Do Rovečného jsme zamířili v sestavě mladé, rvavé a odhodlané zvítězit. Ratingové srovnání nás, zejména na prvních deskách, stavělo do role jasných favoritů a také statistika posledních utkání je jednoznačná. V loňské sezóně jsme zvítězili 7:1, v předloňské 6:2 a rok předtím 6,5:1,5.

Pokud byla v úvodu zmíněna „mladost“ našeho týmu, nejednalo se v žádném případě o nadsázku. Zazněl dokonce názor, že máme nejmladší sestavu v historii klubu! Vzhledem k naší loňské účasti v KP mladšího dorostu to bude trochu přehnané tvrzení, ale omezíme-li výběr pouze na soutěže dospělých, něco na tom bude. Vyjádřeno matematicky, činil věkový průměr našeho družstva asi 28 let. To je skoro polovina věkového průměru soupeřů!

Střední hra

Kdo někdy zamířil do Rovečného k šachovému utkání ví, že za hrací místnost slouží místní knihovna. Útulné a inspirující prostředí pro šachovou hru. Jen vybavení bohužel není z nej- modernějších. Bližší pohled na police s „neuspořádaně poskládanými“ knihami nebudí zrovna důvěru v místního knihovníka.

První minuty zápasu proběhly překvapivě hladce. Po hodině hry vedeme 3:0! Bod si připsal Tomáš Marcikán, Filip Dvořáček a Milan Boháček. Pro Filipa to bylo první soutěžní utkání v okresním přeboru, ale své kvality prokázal. V partii hrané prakticky rapid tempem zkušeně oblehnul soupeřova slabého pěšce, získal jej a svoji převahu potvrdil výhrou ve věžové koncovce.

Říká se „rychle nabyl, rychle pozbyl“ – pro náš zápas to platilo dokonale. Nejprve prohrál Honza Havel, když nedokázal využít lepší pozici, dostal se do problémů a nakonec přehlédl jednotahový mat. Druhou nulu si připsal Miroslav Veselý. Celou partii čelil tlaku bývalého oddílového kolegy Zdeňka Šutery poměrně úspěšně, ale v závěru zbytečně přišel o důležitého obraného pěšce. Bez něj nešlo prudkému útoku soupeře vzdorovat.

Stav 3:2 sice mohl vzbuzovat zdání napětí a nejistoty, ale zbývající trojice partií se vyvíjela poměrně jednoznačně. Filip Kocina využil figury navíc k zahlcení soupeře matovými hrozbami (závěr partie by mohl sloužit jako tréninkový materiál propočtu variant). Radek Walletzký uplatňoval svoji převahu poněkud déle. Musel své zkušenosti prokázat v ne úplně triviální (byť vyhrané) věžové koncovce. Podařilo se. Vedení 5:2 nám zajistilo vítězství v zápase i tři body do tabulky. Zbývala poslední partie na první šachovnici. Ač byl výsledek zápasu dávno rozhodnut, domácí Miloslav Čermák srdnatě bojoval s naším kapitánem Ladislavem Petrem. Ladislav totiž dobrou pozici zkazil, dostal se do problémů a nezbylo než „vařit z vody“. Snaha zachránit ohroženou pozici navíc stála spoustu času. Soupeř naštěstí nenašel správný plán, připustil komplikace a nakonec se musel spokojit s remízou věčným šachem. Celý boj trval přes pět hodin!

Koncovka

Nad Rovečným jsme po boji zvítězili 5,5:2,5. Výsledek (snad) přijatelný pro obě strany. V příštím kole (13.11.) nás čeká silný Lipovec „D“, který v souběžně hraném utkání vyřídil kolegy z „Éčka“ 7:1.

Počítání věkového průměru odhalilo jednu nečekanou zajímavost. Adolf Dostál, hájící druhou desku Rovečného, slavil v den našeho utkání narozeniny! Dodatečně gratulujeme!

[ratings]