Rubriky
Ligy/přebory

Áčko vítězí!

První domácí zápas přinesl souboj se silným Lipovcem „B“. My, domácí, neponechali nic náhodě a nastoupili (aspoň papírově) v nejsilnější možné sestavě. Se slabým týmem nepřijeli ani soupeři. K zápasu dokonce povolali svoji jedničku – Oldřicha Kopřivu. Vítězství přesto patří nám! Díky čtyřem výhrám (z toho 3 na prvních 3 stolech!) a jedné remíze jsme v těžkém zápase těsně zvítězili 4,5:3,5. Souběžně nastoupilo ke svému premiérovému utkání Makkabi Boskovice „C“. Podlehlo Rovečnému 2:3. Oba body získali mladí talenti – Filip Dvořáček a Václav Nevyhoštěný.

Poctivá docházka

První zápas a rovnou se silným Lipovcem „B“. Neponechali jsme nic náhodě a nastoupili v nejsilnější možné sestavě, aspoň dle ratingu. S průměrem 1911 jde pravděpodobně o nejsilnější družstvo v naší historii! Soupeři, jako by tušili naši sílu a touhu získat všechny tři body, nastoupili v sestavě ještě o kousek silnější. A vyplatilo se jim to! Rychle získali vedení dva nula. Milan Boháček zbytečně ztratil kvalitu, aby následně přešel do „minimálně remízové koncovky“. Nebyl to zdaleka tak dobrý nápad, jak se na první pohled zdálo. Druhou nulu domácím zajistil Leoš Ševčík. Nerozehrál dobře zahájení, takže se rozhodl pustit do nejasných kombinačních zápletek. Bohužel se zapletl sám a místo vyrovnání přišel o figuru i partii. Na 1:2 snížil Pavel Hubený. Příkladně využil volných sloupců k útoku na soupeřova holého krále. Poločas završil Miroslav Veselý, když podepsal smír s Milanem Ševčíkem.


Zápas v plném proudu…

Neuvěřitelná trojice

Za stavu 1,5:2,5 se zdánlivě nepříznivý vývoj začal obracet. Na první šachovnici nádherně zvítězil Jiří Marek. Svému soupeři, Oldřichu Kopřivovi, směle obětoval figuru za tři pěšce a šance na útok, načež kapitánovi s klidem oznámil: „Tak, už jsem vyhraný“. V dané chvíli tomu věřil snad jen on sám. Hrálo se ještě dlouho, ale naše „jednička“ skutečně dokázala pozici postupně vylepšit natolik, až soupeři nezbylo než figuru vrátit a rovnou vzdát marný boj s drtivou pěšcovou převahou.

Souboj boskovického Dušana Dobeše s lipoveckým Františkem Fajstlem probíhal mnohem klidněji. „Snažím se hrát korektně“ vysvětloval Dušan. Klid dlouho nevydržel. Oba soupeři se snažili vzájemně chytit do pasti, nabízeli si zdánlivě nekryté figury a pěšce. Po dlouhé taktické přestřelce však přece jen přišla chyba a cenný Dušanův bod.

Poslední z našeho elitního trojlístku – Libor Chloupek, narazil na Petra Komprdu. Nové jméno v lipoveckých řadách a hráče, jehož mateřským oddílem jsou Dubňany. Libor začal výborně, nekompromisně zaútočil, vybojoval kvalitu, hrst pěšců i matové hrozby. Bohužel v časové tísni se mu pozice začala hroutit. Protihráč vybudoval obraný val, který nebylo při nedostatku času snadné prorazit. Libor se rozhodl hradby zdolat vrácením kvality. Bohužel manévr neměl zdaleka tak strašné následky. Tedy, nemusel mít. Petr Komprda, snad ve snaze hrát rychle a neumožnit našemu hráči delší zamyšlení, sám vlezl do matové sítě! Bod znamenal průběžné vedení 4,5:2,5 a jisté vítězství v zápase!

V poslední partii „už o nic nešlo“. Vlastně celý zápas patřila k těm opomíjenějším. Ladislav Petr nezískal žádnou výhodu a na první pohled partie směřovala, při troše štěstí, k remíze. Tu také soupeř, Roman Flašar, nabídl. V té době se ještě na prvních stolech hrálo, takže se Ladislav i přes doporučení nabídku přijmout, rozhodl pokračovat a pokusit se využít časové tísně protihráče. Zapletl se podobně jako Petr Komprda v partii s Liborem Chloupkem. Místo“neprohratelné“ pozice a snad i malou šancí na výhru, přišel o figuru.


Analýza partie Fajstl – Dobeš

Dovětek z „Céčka“

Skalp Lipovce je velmi cenný. Snad je také důkazem síly týmu a definitivní tečkou za loňskou katastrofickou sezónou. V příštím kole nás čeká Jevíčko.

Zápas nebyl ani v polovině, když nás přišel povzbudit Vlastimil Brda. Jako přímý účastník také rovnou zvěstoval neradostnou zprávu o prohře našeho „C“ týmu v základní soutěži. Paradoxně měli všechny body našeho týmu na svědomí mladí „nováčci“ – Filip Dvořáček a Václav Nevyhoštěný. Snad se jim bude dařit i nadále!

[ratings]