Rubriky
Ligy/přebory

Okres plný divných tahů

Čtvrté kolo OP přineslo souboj našeho „Béčka“ s nováčky z Lipůvky. Sestavy obou družstev byly překvapivě vyrovnané, ale průběh zápasu tomu vůbec neodpovídal. Poměrně rychle jsme se dostali do vedení 4,5:1,5 a zajistili si zápasového vítězství. Vyhrát se podařilo také v obou závěrečných partiích a konečný stav 6,5:1,5 proto jednoznačně vyzněl v náš prospěch. 

Chyba na chybě

Zápas proběhl překvapivě hladce. Jen start se trochu zpozdil kvůli zmatkům v „papírech“. První bod připsali hosté z Lipůvky, konkrétně Antonín Bílek. Proti našemu Janu Havlovi nestál zvlášť dobře, ale partie se zvláštně zamotala a rychle vyústila do nejnepříjemnějšího konce. Srovnat se záhy podařilo Miroslavu Veselému. Ten pěkně využil slabosti soupeřova krále, získal několik pěšců navíc a soupeř rychle pochopil, že v této partii neuhraje ani remízu. Další dva body zajistili Filip Dvořáček s Tomášem Marcikánem. Tomáš získal pěknou kombinací figuru, Filip využil nepozornosti soupeře, který stál většinu partie výrazně lépe. Čtvrtý bod přidal Milan Boháček. V divoké hře stál nejprve lépe, hloupou chybou přešel do jasné remízy a nakonec se díky soupeřovým nepřesnostem dostal do  vyhrané koncovky. Ani lepší pozice však nepřinesla konec trápení. Následovala ještě série složitých (a zcela zbytečných) manévrů, majících chránit před neexistujícími hrozbami…

Za stavu 4:1 bylo o vítězství v zápase prakticky rozhodnuto. Na první desce stál Ladislav Petr na výhru, Radek Walletzký nemohl prohrát a pouze Filip Kocina musel řešit složitou koncovku. Jako první dohrál Radek. Partie skončila předpokládanou remízou, byť soupeř dlouho uvažoval o vítězných plánech. Až názorná analýza prokázala neproveditelnost všech zamýšlených postupů. Na 5,5:1,5 zvýšil kapitán domácích – Ladislav Petr. Zápas ukončil pěknou kombinací Filip Kocina. Zahájení se mu vůbec nepovedlo a stál dlouhou dobu jednoznačně hůře, ale soupeři se pozice postupně vymykala z rukou, až došla do horší koncovky s množstvím taktických obratů…

Poslední zápas roku

Příští, páté, kolo čeká náš „B“ tým až v lednu. V průběžném pořadí držíme čtvrtou příčku, přičemž souboj s vedoucím Sloupem nás ještě čeká.

Nejúspěšnějšími hráči jsou Radomír Walletzký s Filipem Kocinou, oba získali 3 body ve čtyřech utkáních. Nejlepší výkon však předvádí Ladislav Petr na první šachovnici (perfo 1907).

[ratings]

3 reakce na „Okres plný divných tahů“

Dovolím si trochu nesouhlasit s tím, že předvádím nejlepší výkon. Pravda podle perfa asi ano (mohlo to být ale lepší, protože i v první partii jsem stál lépe, nakonec jen remíza).
Myslím, že výkon Radka Walletzkého vypadá daleko líp, sice má 3 ze 4 při průměru soupeřů 1669, ale jednoznačně mu to tam kazí soupeř z prvního kola, který měl ELO 1339.
Pokud se podíváme na průměr bez tohoto kola, tak činí 1778 při výsledku 2 ze 3.
Jinak mě ještě spousta silných hráčů čeká, kupříkladu v příštím kole se pravděpodobně potkám s nejsilnějším hráčem soutěže Pavlem Masákem. A pak hned se silným hráčem Sloupu Martinem Pokladníkem (prohrál jen s Pavlem, jinak výhry).
Ve světle tohoto dvojbloku v následujících kolech se konec soutěže zdá jako procházka, ale rozhodně na první desce nemůžu očekávat slabé soupeře.

Nj, tak je potřeba napsat vlastní hodnocení 😀 . Každopádně čísla hovoří jasně – i při průměru 1778 a 2/3 má Radek perfo „jen“ 1903. Co se budoucnosti týče, je jasné, že přijdou samí nepříjemní soupeři. Mimochodem, za Kunštát by měl na jaře hostoval i Libor Chloupek (snad neprozrazuji předčasně)… Já chtěl spíš jen krátce zhodnotit dosavadní výkony a aby se nikdo necítil opomenutý, vzal jsem v potaz pouze body a perfo.

No tak to je docela mazec. Vím, že se Libor o něčem takovém zmiňoval, ale že to bude pravda… No každopádně nevídaná síla se nám vyrojila v okresním přeboru.

Komentáře nejsou povoleny.