Rubriky
Ligy/přebory

KP II. A – výhoda černých figur

V sedmém kole KP II. A se Boskovice utkaly s Vyškovem „B“. Papírově se obě družstva nacházela v dynamické rovnováze a dal se proto předpokládat vyrovnaný zápas. Po necelých třech hodinách hry však bylo jasné, že boskovičtí získají všechny body. V miniaturách zvítězil Ladislav Petr, Libor Chloupek i Milan Boháček. Po remíze Pavla Hubeného zajistil vítězný bod Filip Kocina. Konečný výsledek 6,5:1,5 je dosud nejvyšší boskovickou výhrou v letošní sezóně.

Předpoklady

Jak bylo zmíněno v minulém článku, Vyškov „B“ je poněkud zvláštní tým. Papírově silný, ale s nepřesvědčivými výsledky. V každém případě byly šance teoreticky vyrovnané. Boskovice měly ratingovou převahu na předních deskách, domácí Vyškov manko doháněl u zadních stolů.

Souběžně probíhal v hrací místnosti další důležitý souboj o přední příčky – Vyškov „A“ bojoval s Lipovcem „B“. Hosté však přijeli pouze v sedmi a domácí své výhody bez problémů využili.

Černé miniatury

Ostřejší vstup do zápasu si snad ani nelze představit. Po hodině hry zvítězil Ladislav Petr. Soupeř se zamotal do kombinačních zápletek a v těžkém výběru mezi matem a ztrátou materiálu zvolil nejlepší řešení – vzdal se. Druhý bod přidal Libor Chloupek, který místo na taktiku vsadil spíš na strategii. Zcela ochromil figury protivníka, jemuž nezbylo než sklonit svého krále. Třetí bod zapsal Milan Boháček. V nejpodivnější partii zápasu byl prohraný už ve 4. tahu! Naštěstí vyškovský Stanislav Dočkal rezignoval na vývin a konzumoval další a další pěšce tak dlouho, až zjistil že taktické zápletky ho budou stát figuru. A nejen jednu…

Dlouho před časovou kontrolou vedeme 3:0. Všechny tři partie se řadí do kategorie miniatur a ve všech jsme měli černé figury. Zápas slibně pokračoval. Filip Kocina, který za „A“ tým nastoupil poprvé po několika letech, pěkně zaútočil na soupeřova krále, získal věž a pospíchal pro celý bod. Sice po cestě občas zakopl, ale na výsledku to nemohlo nic změnit. Vítězný půlbod zajistil Pavel Hubený. Se svým mladým soupeřem, Jiřím Jirešem, dostal lepší pěšcovou koncovku. V nelehké pozici však nenašel nejlepší plán a musel se spokojit pouze s remízou. Na 5:1 zaokrouhlil remízou Leoš Ševčík. Při špatném čase a vyrovnané pozici nebyl důvod odmítat smír navržený Janem Slepánkem.


U partie Miroslava Jandla s Radomírem Walletzkým tradičně pózuje Leoš Ševčík…

Poslední dvě partie se protáhly na více než pět hodin. Souboj boskovického Radka Walletzkého s domácím Miroslavem Jandlem skončil dělbou bodu. Radek byl sice velmi blízko výhře, ale v časové tísni se raději spokojil s remízou opakováním tahů. V každém případě je nutno obdivovat čistou mysl pana Jandla, který začátkem února oslaví třiaosmdesátiny a stále předvádí kvalitní hru. Zatím má na kontě jedinou prohru z šesti partií! Jako poslední skončil souboj Miroslava Veselého s vyškovským Vladimírem Slavíkem. Partie to byla velmi zajímavá. Nejrůznější taktické hrozby na obou stranách přivedly hráče kolem 30. tahu do silné časové tísně. Z té nakonec vyšel lépe náš hráč. Vladimír Slavík špatně spočítal oběť figury ve 40. tahu (s několika sekundami na hodinách se není co divit) a mohl se rovnou vzdát. Místo toho se rozhodl zkoušet Mirkův postřeh různými léčkami. Partie se tím protáhla, ale nic víc.

Celkově jsme zvítězili rekordně 6,5:1,5. Příští kolo hostíme Rudici.

Odkazy

[ratings]