Rubriky
Ligy/přebory

Hrůza a smůla

Druhé kolo KP II přineslo souboj Boskovic s Jevíčkem. Domácí Jevíčko nevstoupilo do utkání dobře, ovšem Boskovice dokázaly své nadějné pozice zkazit a nešťastně prohrát 5:3!

Skvělý začátek

Jevíčko i Boskovice bojují v letošní sezóně o udržení. Důležitý je každý získaný bod a také proto vstoupilo domácí Jevíčko do utkání smířlivě naladěno. Během prvních minut zápasu padlo hned několik remízových nabídek a bylo jasné, že případný nerozhodný výsledek celého utkání by domácím rozhodně nevadil. Plány a naděje však rychle zničil svoji výhrou Milan Boháček, který poslal po necelé hodině hry Boskovice do vedení. Domácí svého neúspěšného hráče upřímně litovali, nejen kvůli prohře, ale také kvůli tomu, že mu cesta na zápas trvala déle než samotná partie…

Následovala série remíz na první, čtvrté a páté šachovnici. Smír byl nabídnut také na druhém stole, nicméně nepříznivý stav zápasu donutil jevíčského Jana Zemánka pokračovat ve hře. Vzhledem k zablokované pozici se ovšem zdálo, že jde pouze o drobný odklad. Poslední tři desky vypadaly pro Boskovice výrazně lépe, takže vše nasvědčovalo rychlému ukončení zápasu. Bohužel netrvalo dlouho a šachová bohyně se k hostům obrátila zády.


Jiří Bulička přemýšlí…

Karta se obrací

Nejprve prohrál Filip Dvořáček s Pavlem Lieblem. Filip hrál zpočátku výborně, získal kvalitu i vyhranou pozici. Naneštěstí začal v technicky vyhrané pozici zmatkovat. Nejprve ztratil několik důležitých temp, přešel kolem několika vyhrávajících tahů a k dovršení všeho přehlédl i několika- tahový mat, kterým jeho soupeř partii ukončil.

Druhou nulu připsal na konto Boskovic Tomáš Marcikán. Také on začal partii výborně a při opačných rošádách dosáhl ideální útočné pozice. Podobně jako v případě Filipa, však ani zde nebyla realizace převahy ukázková a Tomáš nakonec získal pouze horší koncovku. Šanci na remízu však vzala kuriózní chyba. Tomáš v domnění, že má na celou partii 3 hodiny, nesplnil předepsaných 40 tahů za 2 hodiny a prohrál na čas!

Díky těmto dvěma nešťasným prohrám se Jevíčko dostalo do vedení 3,5:2,5. Zbývající dvě partie ještě mohly průběh zvrátit, ovšem „tupá“ pozice na druhém stole se pomalu začínala jevit Janu Zemánkovi stále lépe a nakonec ji dotáhl k vítězství. Jevíčko tak získalo rozhodující vedení 4,5:2,5. za rozhodnutého stavu skončila smírem i poslední partie mezi Jiřím Buličkou a Radkem Walletzkým. Radek předvedl vynikající výkon a sahal po celém bodu, nicméně nedokázal správně ocenit vzniklou koncovku a podle svých slov neměl již ani důvod bojovat…

Původní odhad 6:2 pro Boskovice, tak vyústil ve smolnou porážku 5:3. Svým způsobem to není neúspěch, protože Filip i Tomáš dokázali soupeře přehrát. Doplatili pouze na nedostatek zkušeností. V dalších zápasech se snad podobných chyb budou dopouštět stále méně a naopak výher bude na jejich kontě stále více.

[ratings]