Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

Soudek přepisoval rekordy!

Dvaadvacet družstev přijelo změřit své síly na 15. ročník boskovického turnaje „O černohorský soudek“. Zvítězil tým brněnských osobností „VIP Brno“. Druhé místo obsadil „Garde Lipovec A“ a třetí skončilo domácí družstvo „Makkabi Boskovice A“. Co do počtu zúčastněných hráčů byl turnaj největší šachovou akcí v Boskovicích za posledních 10 let. Rekord padl také v počtu domácích týmů, kterých se na start postavilo pět. Velkou radost udělala pořadatelům i početná účast mladých hráčů a to nejen na straně Boskovic, ale také Hlinska a dalších týmů.

Rekordní účast

Patnáctý ročník turnaje přinesl zásadní změnu v herním systému – systém skupin nahradil počítač a SwissManager. Švýcarský systém zjednodušil losování (odpadla nutnost zdlouhavě a často velmi složitě dělit týmy do skupin) a také zatraktivnil boje o celkové umístění.

Rekordní účast 22 družstev byla příjemným překvapením. Celkem se po sále Sokolovny pohybovalo 92 šachistů! Tak velký turnaj se v Boskovicích od roku 2003 (kdy se bleskového turnaje „O putovní pohár Makkabi“ zúčastnilo 103 hráčů) nekonal. Rekord padnul také v počtu domácích družstev, kterých nastoupilo hned pět.

mini1_celkovy
Začínáme hrát… (autor: Pavel Hubený)

Na čele bez překvapení

Vedení od prvních kol držel tým brněnských osobností, startující pod názvem VIP Brno. Tým s průměrným ratingem 2063 byl sice první nasazený, suverenita s jakou drtil své soupeře (z 9 kol 4x vyhrál 4:0!) byla přesto nečekaná. Hlavní hvězdou družstva, resp. celého turnaje, se stal Stanislav Staněk, který uhrál na první šachovnici 100% výsledek 9 bodů z 9 možných! Dařilo se také jeho spoluhráčům. Jan Uhmann ml. uhrál 7 z 9, nestárnoucí František Vykydal, který loni oslavil 80. narozeniny, získal 6 z 9 a Jan Píše nasbíral na 4. šachovnici 8,5 z 9, což byl druhý nejlepší výkon turnaje.

mini7_vip_brno
VIP Brno – zleva: František Vykydal, Stanislav Staněk, Jan Uhmann ml. a Jan Píše
(autor: Pavel Hubený)

Druhé místo dlouho okupovalo domácí áčko, jenže nepříliš povedený závěr turnaje znamenal pád o příčku níž a přenechání stříbrné pozice Lipovci A. Lipovec měl v týmu dvojici čerstvých přeborníků z vyškovského krajského přeboru družstev v rapid šachu – Martina Handla a Jiřího Sekaninu. Zejména Martinu Handlovi se ve Vyškově dařilo skvěle. Předvedl výkon na úrovni 2400 (!) a také v Boskovicích se stal se 7 body nejúspěšnějším hráčem týmu. Jeho kolegům se již tolik nadařilo. Jiří Sekanina, Zdeněk Hloušek a posila z Prušánek Tomáš Fojtík, předvedli spíše průměrný výkon.

mini8_lipovec_a
ŠK Garde Lipovec A – zleva: Zdeněk Hloušek, Jiří Sekanina a Martin Handl, Tomáš Fojtík se někam schoval…(autor: Pavel Hubený)

Třetí místo obsadilo Makkabi Boskovice A. Papírově nejsilnější domácí tým obhájil svoji pozici třetího nasazeného družstva. Přes krutou (ale zaslouženou) prohru 4:0 s Brnem, se vstup do soutěže povedl. Zejména díky nečekaně vysoké výhře 3:1 s Lipovcem A. Bohužel závěr soutěže tak dobře nevyšel. Nejlepší výkony předváděli Dušan Dobeš s Miroslavem Veselým, oba získali v devíti partiích 6 bodů. Mirek byl se svým výkonem jistě nadmíru spokojený, mj. získla i cenný skalp Zdeňka Hlouška, naproti tomu Dušan by jistě rád přidal nějaký ten půlbod navíc.

mini9_makkabi_a
Makkabi Boskovice A – zleva: Dušan Dobeš, Miroslav Veselý, Miroslav Schůrek a Pavel Hubený, chybí Milan Boháček, který odehrál pouze několik úvodních zápasů, než ho od šachovnice vyhnaly jiné povinnosti (autor: ?)

Čtvrtou příčku obsadil další z domácích týmů, netradičně pojmenovaný Makkabi Boskovice – Újezd. Spontánně sestavený tým si název zvolil podle vesničky kousek od Boskovic, kde 3 ze 4 členů družstva bydlí. „Újezdu“ se ovšem moc nedařilo. Z úvodních 4 kol dokázal vyhrát pouze jedinný zápas. Závěr turnaje se jim ale podařilo dohrát se ctí a díky tomu uhájit aspoň své nasazení. Tahouny byla dvojice Jiří Marek (7,5 bodu) – Filip Dvořáček (8 bodů). Filip znovu potvrdil svůj velký výkonnostní růst a byl na svůj výkon patřičně hrdý. Naproti tomu překvapivý výsledek zaznamenal Leoš Ševčík, který v 9 partiích nedokázal ani jedinkrát zvítězit…

mini2_analyza
Důkladná analýza, základ úspěchu… v příštím turnaji (autor: Pavel Hubený)

Jak jednoznačně bylo určeno pořadí na prvních čtyřech místek, tak vyrovnané byly výsledky dalších týmů. Na 5. – 11. místě získala všechna družstva 11 bodů a také pomocné hodnocení (partiové body) se lišilo jen minimálně. Z pátého místa se nakonec radovalo družstvo Sloupu, kde výborně zahrál především Karel Němec (7,5/9). Šestou příčku získalo Blansko, vedené na první a druhé šachovnici bratry Romanem Mocem a Martinem Mocem. Roman na prvním stole exceloval (7/9), Martinovi se po fantastickém představení v KPII (uhrál 9,5/11, což mj. znamenalo zisk více než 100 bodů ratingu!), tentokrát tolik nedařilo. Sedmé a osmé místo překvapivě obsadila dvojice týmů z Hlinska, sympaticky mixující mladé talenty se zkušenými hráči. Z obou týmů byla bodově nejúspěšnější Jana Londinová (6,5/9), amatérská exmistrině evropy v rapid šachu v kategorii do 1800 Elo bodů. Deváté místo obsadil ŠK Garde Lipovec – Ševčíci, tým kde, podobně jako Hlinsko – Londinovi, všechny hráče spojuje shodné příjmení. V lipoveckém družstvu se tentokrát trochu překvapivě neprosadilo mládí, ale zkušenost v podobě Luboše Ševčíka (6,5/9), který dokázal porazit. mj. nejsilnějšího hráče turnaje Františka Vykydala. První desítku uzavřelo Jevíčko, které na začátku turnaje určitě myslelo na trochu lepší umístění.

mini4_makkabi_b_2kolo
„Újezd“ proti „Ševčíkům“ aneb Boskovice B bojují s Lipovcem – Ševčíci (autor: Pavel Hubený)

V první desítce překvapivě nenajdeme ani Kuřim, ani Vyškov, pátý a šestý nasazený tým. Kuřimští poztráceli pár bodů v zápasech s papírově slabšími soupeři a loterie pomocného hodnocení jim bohužel přisoudila nejhorší místo ze všech 11 bodových týmů. Pravdou ovšem je, že žádný z kuřimských hráčů nedokázal překročit svůj stín a předvést nadprůměrný výkon. Vyškovští doplatili zejména na nepovedený závěr, kdy ze 4 posledních zápasů nedokázali ani jeden dotáhnout k vítězství.

mini5_makkabi_d
Boskovice D (autor: Pavel Hubený)

V druhé polovině tabulky se nalézá také zbývající trojice domácích družstev. Nejlépe z nich skončilo „céčko“ na celkovém 13. místě. Hlavními tahouny měla být dvojice Tomáš Marcikán – Jan Havel, která předvedla sympatický výkon ve Vyškově, na krajském přeboru družstev v rapid šachu. Překvapivě se ale nejúspěšnějším hráčem týmu stal Ladislav Konečný, který se trochu paradoxně před rokem vzdal aktivního členství v ŠSČR, prý pro špatné výkony…

mini3_krouna_adamov
Celkově 12. Spartak Adamov Z (vlevo) táhl především Pavel Masák (7,5/9) s dcerou Petrou (7/9), která patří k největším dívčím nadějím českého šachu (mj. 5. na letošním MČR mládeže). Proti nim stojí TJ Sokol Krouna, kde se dařilo zejména Věře Profousové (6,5/9), hájící 4. šachovnici.  (autor: Pavel Hubený)

Dvacáté místo obsadilo „déčko“, vedené Pavlem Jedličkou (4/9) a Vlastimilem Brdou (4,5/9). Vlastimil Brda svým výkonem také potvrdil vzrůstající formu a dobré umístění v oddílovém přeboru. Poslední z domácích týmů – Makkabi Boskovice E – byl složen z mladých nadějí, takže jeho cílem bylo především nabrat zkušenosti.

mini6_priprava
Mladým hráčům z „éčka“ se tentokrát bodově příliš nedařilo, to nejdůležitější – nadšení pro hru – jim ale rozhodně nechybělo! (autor: Pavel Hubený)

K šachovým pravidlům

Černohorský soudek se může pochlubit velmi přátelským a nekonfliktním prostředím, kde rozhodčí jsou voleni pouze pro pořádek. Tentokrát ovšem k drobné neshodě došlo. Šlo o reklamaci remízy dle odstavce 10.2. Pravdila šachu FIDE (2009) konkrétně říkají:

10.2. Jestliže je hráč na tahu a na hodinách mu zbývá méně než 2 minuty, může před pádem svého praporku reklamovat remízu. Přivolá rozhodčího a smí zastavit hodiny (viz článek 6.12.b).

a. Uzná-li rozhodčí, že soupeř neusiluje o výhru normálními prostředky nebo že partii není možné vyhrát normálními prostředky, vyhlásí, že partie končí remízou. V opačném případě rozhodčí své rozhodnutí odloží nebo reklamaci zamítne.
b. Odloží-li rozhodčí své rozhodnutí, může žadatelovu soupeři přidat 2 minuty času na rozmyšlenou. Hra pak pokračuje pokud možno za přítomnosti rozhodčího. Rozhodčí své rozhodnutí vyhlásí v dalším průběhu hry nebo co možná nejdříve po pádu praporku. Vyhlásí, že partie skončila remízou, jestliže souhlasí, že závěrečnou pozici nelze vyhrát normálními prostředky nebo se soupeř nepokoušel vyhrát normálními prostředky
c. Jestliže rozhodčí reklamaci zamítl, přidá soupeři žadatele navíc 2 minuty k jeho času na rozmyšlenou.
d. Rozhodnutí rozhodčího je ve vztahu k bodům 10.2.a., b. a c. konečné.

Následná diskuse se zabývala především tím, zda toto pravidlo platí pro rapid šach. Příloha A (rapid šach) ovšem žádnou výjimku z článku 10.2. nezmiňuje, ta je uvedena až v příloze B a platí pouze pro bleskový šach (a v případě že není zajištěn tzv. dostatečný dozor).

Mimochodem, dobré je zmínit také fakt, že reklamace remízy je současně nabídkou remízy (viz. odstavec 9.1. bod b 3 – Reklamace remízy podle odstavce 9.2., 9.3. nebo 10.2. je rovněž nabídkou remízy) a pokud rozhodčí na tuto skutečnost ihned po reklamaci upozorní, může si často další práci ušetřit, protože se hráči na remíze okamžitě dohodnou.

A ještě jedna poznámka. Rozhoduje-li rozhodčí o reklamaci dle odstavce 10.2., je většinou rozhodující hra soupeře reklamujícího hráče, nikoli objektivní pozice na šachovnici! Například v partii S+J+K proti K je slabší strana objektivně prohraná, pokud ovšem silnější strana při lepším čase jen bezcílně tahá figurami (a evidentně chce tedy soupeře jen „shodit“), může rozhodčí s čistým svědomím reklamaci vyhovět a partii prohlásit za remízu. Na druhou stranu je ale v takové situaci důležitá i skutečnost, kdy se hráč rozhodne remízu reklamovat. Pokud si na pravidla vzpomene jen pár sekund před pádem praporku, nedá rozhodčímu dostatek času se s hrou soupeře dostatečně seznámit (samozřejmě platí pro případ, kdy rozhodčí své rozhodnutí odloží, což je ale drtivá většina případů) a ten následně nemůže reklamaci uznat. Průběh hry před reklamací a příchodem rozhodčího většinou nebývá vzat do úvahy.

 Těšíme se příští rok

Děkujeme všem hráčům za účast, doufáme, že se jim v Boskovicích líbilo, že každý odehrál aspoň jednu povedenou partii a že se příští rok opět setkáme!

Speciální poděkování patří Aleně Dvořáčkové a její kolegyni, za obsluhu bufetu, Miroslavu Osouchovi za řízení losovacího programu, hráčům Makkabi Boskovice, kteří pomáhali s přípravou turnaje a v neposlední řadě také hlavnímu organizátorovi a řediteli turnaje, Pavlovi Hubenému. Dík patří i trojici rozhodčích – Filipu Dvořáčkovi, Jiřímu Sekaninovi a Janě Londinové, kteří naštěstí, až na jednu výjimku, moc práce neměli.

Turnaj by nemohl proběhnout bez sponzorského přispění Pivovaru Černá Hora a.s., Lamex 01 spol. s.r.o. a TOPNET Services s.r.o.. Akce šachového klubu Makkabi Boskovice podporuje Město Boskovice a restaurace Makkabi.

 Odkazy

[ratings]