Rubriky
Ligy/přebory

Na Lipovec jsme nestačili

Páté kolo KPIIA nám přivedlo do cesty Lipovec. Zápas se tentokrát rozhodoval z části mimo šachovnice a díky absenci několika klíčových hráčů bylo skoro jisté, že dobře nedopadne.

Ze sestavy nejprve vypadli Tomáš Marcikán s Ladislavem Petrem. Nastoupit nemohl Libor Chloupek ani Filip Dvořáček a pro úplnost se v sobotu ráno omluvil i Miroslav Veselý. Vše navíc komplikovala nutnost sestavit dvě družstva do Základní soutěže a také fakt, že děti hráli v sobotu ve Vyškově krajský přebor družstev mládeže a v neděli přirozeně odmítli nastoupit. Sestavit všechna družstva se podařilo s vypětím všech sil až v sobotu večer. Podobné problémy nás bohužel letos nepotkaly poprvé. Mezi hráči i kapitány se začalo polohlasem debatovat, zda si klub neukrojil příliš velký krajíc, když do soutěží přihlásil čtyři družstva dospělých a jedno družstvo mládeže. Je však třeba připomenout loňské stížnosti, kdy klub sestavil pouhé tři týmy a důsledkem byl obrovský přetlak hráčů. Mnozí pak neodehráli zdaleka tolik utkání v kolik doufali.

Samotný zápas proběhl velmi rychle. Nejprve remizoval Pavel Hubený a pak následovala série pěti proher v řadě. Přitom je třeba říci, že náhradníci se na zadních šachovnicích drželi statečně, ale vyšší zkušenost soupeřů se nakonec projevila. Svoji roli sehrál i určitý respekt z ratingově daleko silnějších protivníků. Prohrál i Milan Boháček, který svému soupeři bod doslova vnutil.

Za stavu 0,5:5,5 byl zápas rozhodnut a dohrávali se pouze partie na prvních dvou šachovnicích. Obě skončili výhrou našich hráčů. Důležité bylo vítězství především pro Dušana Dobeše, který konečně přerušil sérii proher.

Makkabi Boskovice   ŠK Garde Lipovec C
Dobeš Dušan 2079 1 0 1898 Machek Ivo
Ševčík Leoš 1990 1 0 1887 Ševčík David
Boháček Milan 1903 0 1 1803 Ševčík Miloš
Hubený Pavel 1874 ½ ½ 1888 Hloušek Zdeněk
Walletzký Radomír 1622 0 1 1803 Nečas Michal
Kocina Filip 1590 0 1 1772 Krejčí Petr
Probošt Jaroslav 1442 0 1 1737 Ševčík Milan
Havel Jan 1439 0 1 1729 Kunc Alois
:

Příští kolo přivítáme Tišnov. Proti těžkému soupeři to opět nebude snadné, ale snad se nám podaří zápas aspoň trošku zdramatizovat.