Rubriky
Ligy/přebory

Na Tišnov jsme nestačili, prokletí náhradníků trvá

Proti Tišnovu jsme se nedokázali prosadit a po boji prohráli 3:5. V KPIIA jsme proto klesli na 7. místo a nad sestupovou hranicí se držíme jen velmi těsně.

Zápas se pro nás nevyvíjel špatně. V miniaturce vyhrál Milan Boháček a při vedení 1:0 nestál žádný z boskovických hráčů výrazně hůře. Zdálo se, že tentokrát dokáží bodovat i poslední šachovnice, kde všechny partie směřovaly k pohodlným remízám. Miroslav Schůrek na sedmém stole dokonce remízu odmítl. Záhy se však dopustil chyby, přišel o důležitého pěšce a získal zcela prohranou věžovou koncovku.

Časová kontrola rozhodla i další partie. Tomáš Marcikán v jasně remízové pozici nepochopitelně nevyměnil soupeřovu aktivní věž. Tento jediný tah přeměnil remízovou pozici v pozici zcela prohranou. Třetí nulu přidal Pavel Jedlička. Prohrál na čas, protože si popletl údaje na digitálních hodinách. Ubývající sekundy považoval za minuty…

Tišnov se ujal vedení 3:1, náhradníci opět prohráli. Hráči psaní na soupisce od desátého místa níže odehráli v šesti utkáních celkem 11 partií. V žádné nezískali ani půl bodu!

Další prohru přidal na boskovické konto Dušan Dobeš. Pustil se do zajímavých zápletek, přehlédl však zdrcující útok soupeře. Dušan si připsal čtvrtou porážku v sezóně a jako jediný ze základní sestavy má méně než padesát procent bodů. Snad si spraví chuť v závěrečných kolech.

Za stavu 1:4 stačilo soupeřům půl bodu k výhře zápasu. Vše nasvědčovalo tomu, že vítězství jim zaručí pátá šachovnice, kde stál Ladislav Petr pod zdrcujícím útokem. Soupeř ale nevyužil opakovaných možností dát mat v několika tazích. Místo toho se dopustil ve vyhrané koncovce strašlivé chyby a pod matový útok se dostal sám. Překvapivý bod snížil stav na 2:4.

Na 3:4 upravil stav Pavel Hubený. Naděje na zápasovou remízu náhle ožila. V poslední partii utkání se proto Leoš Ševčík pokusil pozici zkomplikovat. Vytoužený bod ale nezískal. Násilná hra na výhru mu v remízové pozici nevyšla. Soupeř zkušeně přešel do koncovky, kde figuru méně zcela kompenzovala obrovská síla volných pěšců a partii bezpečně dovedl k výhře.

Konečný výsledek 3:5 je trochu zklamáním. Vytoužený bod byl velmi blízko. Za dva týdny proto musíme bodovat ve Sloupu, abychom se definitivně zbavili sestupové hrozby.

 

Makkabi Boskovice ŠK Sokol Tišnov
Dobeš Dušan 2079 0 1 2025 Vojtěch Ladislav
Ševčík Leoš 1990 0 1 2017 Gubáš Jan
Boháček Milan 1903 1 0 1929 Navrátil Jiří
Hubený Pavel 1874 1 0 1904 Pučálka Vojtěch
Petr Ladislav 1869 1 0 1859 Plašil Lubomír
Marcikán Tomáš 1570 0 1 1738 Maláska Karel
Schůrek Miroslav 1577 0 1 1731 Bartoň Jan
Jedlička Pavel 1530 0 1 1774 Hlavsa Vladimír
3 : 5