Rubriky
Ligy/přebory

Zápas se Sloupem měl otřesný začátek a šťastný konec

Sedmé kolo KPIIA zavedlo náš tým do Sloupu. Klid a jistotu záchrany dávala našemu týmu pouze výhra. Rodila se nesmírně těžce, ale naštěstí jsme potřebné tři body získali. 

Počasí nám tentokrát nepřálo a bohatý příval sněhu vzbuzoval obavy, zda vůbec dorazíme včas. Cesta naštěstí proběhla bez větších komplikací.

Zápas byl důležitý pro obě družstva. Boskovice i Sloup bojují o záchranu a tři body by vítěznému týmu situaci výrazně usnadnily. Začátek utkání však pro nás dopadl katastrofálně. Tomáš Marcikán se bez velkých příprav pustil do útoku, který soupeř bez velké námahy vyvrátil. Tomáš zůstal bez figury a rychle kapituloval. Záhy se partie vymkla z rukou i Vladislavu Martyniukovi. Ten bez potíží dostal vyrovnanou koncovku, kde mohl navíc těžit z mírně aktivnějších figur. Naše mladá naděje však neodhadla přechod do pěšcovky. Proti rozhodujícímu nástupu soupeřova krále nemohl Vladislav nic dělat.

Sloup se dostal do vedení 2:0 a nezdálo se, že na ostatních šachovnicích máme šanci utkání zvrátit. Od soupeřů se přirozeně začaly množit nabídky remízy. Za daného stavu je ale přijmout nešlo. Hráči měli jasný příkaz hrát do vyčerpání všech možností. První plamínek vykřesal Miroslav Veselý, jehož soupeř přehlédl vidličku, znamenající ztrátu dámy. Na 2:2 vyrovnal Milan Boháček. Opět rozhodla hrubá chyba v podobě přehlédnutí jednotahového matu.

Vyrovnaný stav vzbudil naději. Filip Dvořáček proto mohl bez dalších odkladů přijmout remízu v naprosto rovné koncovce. Dušan Dobeš navíc začal přehrávat Martina Pokladníka. Ve stejné chvíli však Leoš Ševčík ztratil důležitého pěšce v jezdcové koncovce a ocitl se na hraně prohry. Domácí cítili šanci a opakovaně nabízeli remízu Pavlovi Hubenému, který dobře rozehranou pozici pokazil a vše nasvědčovalo tomu, že se bude muset smířit s opakováním tahů. Pokud by ovšem Pavel remizoval, zápas by směřoval k celkové remíze 4:4, což by nám nijak nepomohlo. Stále by reálně hrozilo, že v případě proher s nebezpečným Vyškovem a neodhadnutelnou Rudicí skončíme v tabulce předposlední. Předposlední místo má sice slušnou šanci na udržení, ale pokud z KPI opravdu spadnou čtyři týmy, neměli bychom nic jistého. Pavlovi navíc nahrával velký časový náskok.

Za stavu 2,5:2,5 se dohrávání tří zbývajících partií stalo napínavou podívanou. Dušan se snažil ve věžové koncovce uplatnit pěšce navíc a přestože pozice na první pohled vypadala jasně, dlouho nemohl najít přesvědčivý plán výhry. Soupeř dokonce nabídl i remízu. Leoš naopak bojoval v těžké jezdcové koncovce s pěšcem méně, která nejspíš byla technicky prohraná. Pavel pak musel kouzlit s jezdcem a věží proti věži a střelci. Naštěstí se mu to dařilo výborně. Soupeře trápila nejen pozice, ale stále více i čas.

Po pěti hodinách hry konečně vyhrál Dušan. Boskovice se dostaly do vedení 3,5:2,5. Záhy přidal bod i Pavel, jehož soupeř s několika minutami na hodinách nedokázal správně spočítat množství variant a obratů, které zajímavá koncovka nabídla. Za stavu 4,5:2,5 byl zápas rozhodnut. Zklamání domácích se nejspíš projevilo i v poslední partii, kterou Leoš nakonec dokázal remizovat.

Vyhráli jsme 5:3! Tři body pro nás mají obrovskou cenu. Hrozba sestupu se smrskla do čistě teoretické roviny a jakýkoli další získaný bod nás zachrání definitivně.