Rubriky
Ligy/přebory

Poslední zápas KPIIA nepotěšil ani nezklamal

Závěrečný zápas letošní sezóny nás přivedl do Rudice. Značně kombinovaná sestava nevzbuzovala naději na úspěch, ale ani s debaklem jsme nakonec neodjeli.

Nemoci, práce a rodinné starosti rozložily v průběhu týdne naši sestavu na součástky. Filip byl ve čtvrtek přemluven Prušánkami, které ještě měly teoretické šance na postup, aby nastoupil za ně, Leoš v pátek onemocněl a Pavel musel z rodinných důvodů zrušit i sobotní Fischerovy šachy v Brně. Do zápasu nakonec zasáhli jen tři hráči základní sestavy. Roli favorita jsme museli přenechat soupeři.

Zápas překvapivě nezačal úplně špatně. Náhradníci, navzdory svým mizerným statistikám z předchozích utkání, statečně bojovali a výsledek zápasu zůstával dlouho otevřený.

Jako první prohrál překvapivě Miroslav Veselý. Poprvé v sezóně. Prohra to byla bohužel zasloužená, Pavel Loubal jej k ničemu nepustil. Druhou nulu přidal na naše konto Vlastimil Brda. Naplnily se tím sice statistické předpovědi, ale nejstarší hráč Makkabi svého ratingově silnějšího soupeře dlouho trápil. Po partii nám ukázal šachovou učebnici, kterou prý studuje. Zdá se, že má docela kladný vliv.

Na 1:2 snížil Milan Boháček. Jeho soupeř se ve střední hře zamotal do spleti variant a výsledkem byla ztráta figury s přechodem do beznadějné koncovky. Na chvíli se začalo zdát, že bychom mohli zabojovat aspoň o remízu. Dušan Dobeš pomalu otáčel mizernou pozici, Radek Walletzký začínal stát lépe. Prohry Pavla Jedličky, Jaroslava Probošta i Miroslava Schůrka však zápas definitivně rozhodly ve prospěch Rudice. Nic nepomohla ani remíza Dušana a výhra Radka, který odpor soupeře definitivně zlomil až po 80 tazích a takřka šesti hodinách hry.

Sokol Rudice Makkabi Boskovice
Rada Michal 2117 ½ ½ 2079 Dobeš Dušan
Polách Daneš 2009 0 1 1903 Boháček Milan
Loubal Pavel 1993 1 0 1738 Veselý Miroslav
Hnilička Michal 1788 0 1 1622 Walletzký Radomír
Dvořáček Milan (S50) 1728 1 0 1577 Schůrek Miroslav (S50)
Matuška Jan 1780 1 0 1530 Jedlička Pavel (S50)
Nejezchleb Drahoš (S50) 1819 1 0 1442 Probošt Jaroslav
Klinkovský Jiří 1727 1 0 1347 Brda Vlastimil (S65)
:

Poslední zápas v letošní sezóně v KPIIA se nám vyhrát nepodařilo, přesto je konečný výsledek 2,5:5,5 poměrně solidní, aspoň vzhledem k faktu, že soupeři měli na všech šachovnicích (s výjimkou první) výraznou ratingovou převahu.

Shrnutí sezóny bude následovat v samostatném článku. Závěrečná zpráva je k dispozici v databázi ŠSČR (v záhlaví menu „Přílohy“).