Rubriky
Ligy/přebory

Áčko zlomilo prokletí a ve Vyškově vyhrálo!

Úvodní kolo KPIIA nás přivedlo do Vyškova. Neoblíbený soupeř, který většinu vzájemných utkání vyhrál, tentokrát přišel zkrátka. Boskovický tým zužitkoval svoji ratingovou převahu a jasně zvítězil 5.5:2.5.

Zahájení se neslo v překvapivě poklidném duchu. První utkání sezóny bývá nevypočitatelné. Hráči nejsou rozehraní a hrubé chyby několikrát otočí výsledek zápasu. Nic takového se ve Vyškově nedělo. Partie se rozehrály klidně a jiskřit se začalo až ve střední hře, kolem poledne.

Pohled na 5. a 6. šachovnici (foto: Stanislav Vémola)
Pohled na 5. a 6. šachovnici (foto: Stanislav Vémola)

První bod pro náš tým získal Jan Zemánek. Nová posila z Jevíčka, které loni sestoupilo. Převahu kvality zužitkoval v matovém útoku na krále zadrženého v centru. Druhý bod záhy přidal Ladislav Petr. Soupeře zaskočil nepříjemnou vazbou a ziskem figury. Na 3:0 pro Boskovice zvýšil Filip Dvořáček. Jeho partie sice směřovala do remízy, ale špatný propočet soupeře vedl k zisku figury a nečekané výhře. Takřka současně dohrál i Miroslav Veselý. Partie s Milanem Tomkem se mu vůbec nepovedla, ale místo učebnicové výhry na téma dobrý a špatný střelec, se soupeř spokojil s remízou.

Filip Dvořáček (vpravo) s pomocí soupeře nakonec vyhrál (foto: Stanislav Vémola)
Filip Dvořáček (vpravo) s pomocí soupeře nakonec vyhrál (foto: Stanislav Vémola)

Vedení 3.5:0.5 nás výrazně přiblížilo k zisku tří bodů. Definitivně vítězství v zápase potvrdil Milan Boháček, který po krátkém váhání našel správnou cestu k výhře v koncovce s kvalitou víc. Za rozhodnutého stavu se zbývající tři partie dohrávaly v relativním klidu, bez nutnosti kontrolovat zápasový výsledek. Přesto všechny tři dvojice dlouho bojovaly. Souboj mezi Liborem Chloupkem a Vlastimilem Rozumkem skončil remízou, stejně jako partie Dušana Dobeše s Jiřím Jirešem. Smutným hrdinou utkání se nakonec stal Pavel Hubený. Možná nejzajímavější partie zápasu vyústila v remízovou koncovku nestejných střelců, kde musely obě strany hlídat volné pěšce. Pavel se ovšem rozhodl zkusit štěstí a získat z pozice více. Nebyla to špatná myšlenka. Soupeřovi spojení volní pěšci mohli být za určitých okolností zranitelní, jen si dát pozor na jejich případný postup. Právě na to Pavel zapomněl. Pomohl tím vyškovskému týmu k zisku čestné výhry a uzavřel skóre na hodnotě 5.5:2.5 pro nás.

Poslední partie zápasu (foto: Stanislav Vémola)
Poslední partie zápasu (foto: Stanislav Vémola)

Výhra v úvodním utkání s nepříjemným soupeřem byla důležitá nejen z hlediska boje o postup, ale snad ještě více z hlediska psychologického. Prohrát hned první utkání, navíc z pozice favorita s ratingovou převahou na všech šachovnicích, pak by boj o postup působil jako vtip.

Na první šachovnici hrál Vlastimil Rozumek s Liborem Chloupkem (foto: Stanislav Vémola)
Na první šachovnici hrál Vlastimil Rozumek s Liborem Chloupkem (foto: Stanislav Vémola)

Příští zápas nás čeká až po přestávce určené mládežnickým přeborům. Hrajeme 8. listopadu doma s Rudicí. Rozpis utkání, výsledky a další informace jsou k dispozici v databázi ŠSČR a na Chess-Results.

MKS Vyškov „B“ Makkabi Boskovice
Rozumek Vlastimil (S50) 2044 ½ ½ 2116 Chloupek Libor
Jireš Jiří (U20) 2006 ½ ½ 2055 Dobeš Dušan
Jakubčík Jiří 1852 0 1 2036 Boháček Milan
Kudlička Robert 1836 0 1 1918 Zemánek Jan (S50)
Čermák Tomáš (S65) 1727 1 0 1897 Hubený Pavel (S50)
Zabloudil Radek (U16) 1770 0 1 1869 Petr Ladislav
Slepánek Jan (S50) 1788 0 1 1811 Dvořáček Filip (U20)
Tomek Milan (S50) 1753 ½ ½ 1789 Veselý Miroslav
: