Rubriky
Ligy/přebory

Béčko přehrálo Rovečné a je průběžně třetí

Béčko vstoupilo do Okresního přeboru zápasem s Rovečným. Těžký zápas skončil vítězstvím domácích Boskovic 5.5:2.5. Zazářili nováčci na zadních šachovnicích.

Vše podstatné se událo ve čtvrté hodině hry, kam oba týmy vstoupily za vyrovnaného stavu 1.5:1.5. Bod zajistil boskovicím Petr Beňovský, hosté srovnali díky výhře Josefa Dvořáka nad Janem Havlem. Remizoval Radek Walletzký. Skóre nejprve upravil Filip Dvořáček. Nastoupil na první šachovnici proti Radovanu Hájkovi, velké posile Rovečného. Partie se ovšem nevyvíjela podle představ a Filip byl rád za přijmutou nabídku remízy. Krátká analýza závěrečné pozice ale odhalila překvapivý taktický úder, po kterém mohl Filip získat kvalitu i velké šance na výhru.

Poslední tři partie.
Poslední tři partie.

Vedení zajistil Martin Král. Získal figuru a výhodu bezpečně uplatnil. Partie Milana Suka byla podstatně komplikovanější. Nastoupil ke svému prvnímu soutěžnímu utkání, přesto si vedl velmi dobře. Ztratil sice figuru za pěšce, ale aktivní hrou dokázal soupeře zmást natolik, až získal vyhranou pozici s dámou proti dvěma lehkým figurám. Dvě výhry posunuly průběžný stav na 4:2 pro nás. Výhru o chvíli později stvrdil Vlastimil Brda. Také on dokázal zkušeně uplatnit převahu figury. Poslední partie skončila remízou. Miroslav Veselý nakonec nedokázal uplatnit převahu pěšce.

Výhra 5.5:2.5 je velmi cenná. Boskovice nastoupily pouze se třemi hráči základní sestavy a Rovečné už několik let není týmem, který se snadno porazí. Celý tým podal solidní výkon, ale nejvíce potěšily výhry na posledních dvou šachovnicích. Martin Král, ani Milan Suk nemají velké zkušenosti z vážných partií, přesto si proti podstatně zkušenějším soupeřům vedli výborně.

Podrobnosti o soutěži, soupisky i losování jsou k dispozici v databázi ŠSČR.

Makkabi Boskovice B TJ Sokol Rovečné A
Dvořáček Filip (Z, H) 1811 ½ ½ 1851 Hájek Radovan (Z, H)
Veselý Miroslav (Z) 1789 ½ ½ 1674 Libiš Zdeněk (Z, H)
Beňovský Petr (Z) 1579 1 0 1180 Neudert Jiří (Z)
Walletzký Radomír 1641 ½ ½ 1489 Daniel Jan (Z)
Havel Jan 1436 0 1 1592 Dvořák Josef (Z)
Brda Vlastimil 1333 1 0 1422 Řehulka Josef (Z)
Král Martin 1097 1 0 1548 Čermák Miloslav
Suk Milan 1000 1 0 1362 Daniel Tomáš
: