Rubriky
Ligy/přebory

Pohroma v Kuřimi a pád na druhé místo

Zápas s Kuřimí měl být vrcholem postupového boje, bohužel skončil těžkou prohrou. Postupové úvahy se přesunuly do oblasti teorie. 

Důležité utkání si zasloužilo nasadit základní sestavu, ale kapitánovo přání zůstalo nevyslyšeno. Filipovo odhodlání hrát raději za Prušánky se podařilo s trochou výhružek zapudit, ale omluvenky Libora a Dušana, dvou nejsilnějších boskovických hráčů, se přes velkou snahu zvrátit nepodařilo. Sněžení a předpokládané dopravní komplikace navíc vedly k úvahám, zda do Kuřimi vyrazit auty nebo raději vlakem. Den před zápasem se dohodlo a vzápětí odvolalo nejméně pět variant dopravy, vše komplikováno snahou dát dohromady co nejsilnější konečnou sestavu.

Největší potíže ovšem nastaly v samotném zápase. Rychlou katastrofou skončila partie Milana Boháčka, který se neočekávaně ocitl na první šachovnici. Soupeř jej zaskočil v zahájení a Milan, věrný své zásadě, že v zahájení se dá hrát cokoliv, zareagoval tak nešťastně, až přišel o figuru bez jakékoli náhrady. Partie sice pokračovala dalších čtyřicet tahů, ale výsledek byl zcela jasný. Nepřekvapí, že po návratu domů našel nedopsané poznámky i s partií svého soupeře, kde hrál přesně stejné zahájení. Nestihl se na ně ale podívat, protože jej přerušily starosti s dopravou a doplňováním sestavy…

Lépe se nedařilo ani zbytku družstva. Dosud bezchybný Ladislav Petr špatně spočítal kombinaci a také přišel o figuru, Radek Walletzký se rychle dostal do beznadějné koncovky a na své poměry bleskově prohrál i jinak pevný Miroslav Veselý.

Zápas byl rozhodnut dlouho před časovou kontrolou. Konečné skóre 1.5:6.5 ve prospěch soupeřů je nečekané, ale zcela odpovídající průběhu partií. Tři čestné remízy uhráli Leoš Ševčík, Pavel Hubený a Filip Dvořáček. Šance na postup sice výrazně klesla, ale od prvního místa nás stále dělí pouze horší skóre, nikoli nižší počet bodů.

ŠK Kuřim „B“   Makkabi Boskovice
Křena Bohuslav 1963 1 0 2036 Boháček Milan
Vitula Jan 1940 ½ ½ 1995 Ševčík Leoš
Kudla Vladimír 1886 1 0 1918 Zemánek Jan (S50)
Rubeš Pavel 1885 ½ ½ 1897 Hubený Pavel (S50)
Číhal Jan 1884 1 0 1869 Petr Ladislav
Kudláček Jaroslav (S50) 1869 ½ ½ 1811 Dvořáček Filip (U20)
Pešl Jan 1816 1 0 1789 Veselý Miroslav
Vašek Michael 1822 1 0 1641 Walletzký Radomír
:

Celkové výsledky jsou k dispozici v databázi ŠSČR nebo na Chess-Results.