Rubriky
Ligy/přebory

Áčko zakončilo sezónu prohrou

Zápas s Lipovcem „C“ se jednoduše nepovedl. Naštěstí prohra nijak neovlivnila druhé místo v konečné tabulce. Vítězem soutěže se zaslouženě stala Kuřim „B“. 

Poslední zápas sezóny jsme chtěli vyhrát. Stále ještě existovala šance posunout se na celkové první místo a vybojovat tím postup do vyšší soutěže. Stačilo, aby Kuřim „B“ nevyhrála s Blanskem. Šance sice nebyla velká, Kuřimským patřila role favorita, ale Blansko několikrát dokázalo, že umí potrápit i favority.

Předzápasová statistika hovořila jasně v náš prospěch. Skoro na všech šachovnicích jsme měli výraznou ratingovou převahu. Začátek zápasu tomu odpovídal. Radek Walletzký rychle využil přehlédnutí soupeře k zisku figury. Materiální výhodu pak celkem bez obtíží uplatnil k výhře. Vyhranou pozici záhy získal i Milan Boháček, nepokračoval však přesně (viz diagram) a partii nakonec s trochou štěstí vyhrál až v koncovce.

Naše vedení dokázali hosté z Lipovce záhy smazat. Nejprve prohrál Jaroslav Probošt. Jeho soupeř v zahájení ztratil několik důležitých temp a dostal stísněnou pozici s horší pěšcovou strukturou. Jaroslav ale zvolil špatný plán spojený s riskantním oslabením krále. Pozice se rychle zkomplikovala. Ve vzniklých zápletkách navíc selhal jaroslavův taktický cit, což vedlo k naší nečekané prohře. Druhou nulu si na konto připsal Dušan Dobeš. Získal složitou pozici s množstvím taktických hrozeb, která jej však stála mnoho času. Výsledkem byla těžká časovka s minutou na deset tahů, navíc v situaci, kde musel dokazovat kompenzaci za obětovanou kvalitu. Taková partie nemohla skončit dobře.

Za stavu 2:2 se zápas začal převracet na stranu Lipovce. Hrály se čtyři partie a nikde jsme nestáli na výhru, spíše naopak. Miroslav Veselý musel tahat nepříjemnou koncovku bez pěšce a s jezdci proti střelcům v otevřené pozici, Pavel Hubený stěží odolával tlaku volných pěšců soupeře, Jan Zemánek měl s volnými pěšci ještě větší potíže než Pavel a Leoš Ševčík musel složitě bránit aktivizaci soupeřových figur. Jinak by rychle vznikla prohraná koncovka.

Miroslav dokázal svoji pozici ubránit, dokonce začal nepříjemně tlačit a odmítl i remízu, ale na výhru hrát objektivně nemohl. Také Pavel zvládl úspěšně vyměnit všechny figury. Partie skončila remízou, když na šachovnici zůstali jen holí králové. Jan už takové štěstí neměl. Soupeř přesně uplatnil volného pěšce s rozhodujícím útokem na krále. Lipovec se dostal do vedení 4:3 a k výhře zápasu mu stačila remíza. Tu lipovecký Miloš Ševčík nepřímo nabídl opakováním tahů a Leoš musel přijmout. Objektivně byl v prohrané pozici, navíc s mizerným časem.

Celkově jsme podlehli 3.5:4.5. Vzhledem k našemu umístění v tabulce neměla tato prohra velký význam, přesto je velká škoda, že jsme sezónu nezakončili vítězstvím.

Makkabi Boskovice   ŠK GARDE Lipovec „C“
Dobeš Dušan 2055 0 1 1887 Ševčík David
Boháček Milan 2036 1 0 1805 Krejčí Petr
Ševčík Leoš 1995 ½ ½ 1806 Ševčík Miloš
Zemánek Jan (S50) 1918 0 1 1783 Nečas Michal
Hubený Pavel (S50) 1897 ½ ½ 1708 Ševčík Luboš
Veselý Miroslav 1789 ½ ½ 1582 Ševčík Josef
Walletzký Radomír 1641 1 0 1559 Krejčí František (S50)
Probošt Jaroslav 1464 0 1 1523 Šíbl Jan
:

Celkové výsledky jsou k dispozici v databázi ŠSČR nebo na Chess-Results.