Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

Soudek jasně ovládl Duras, Boskovice stříbrné!

Duras nepoznal přemožitele a hladce si došel pro celkové vítězství bez ztráty jediného zápasového bodu. Druhé místo překvapivě vybojovaly domácí Boskovice „A“. Třetí příčku obsadilo Brno „MIX“.

Brněnský Duras představil nečekaně silné družstvo, vedené na první šachovnici IM Neklanem Vyskočilem. Tým s průměrným ratingem takřka 2300 bodů jasně zvítězil ve všech zápasech. Čtveřice Neklan Vyskočil, Bronislav Vymazal, Ondřej Nepomucký a Petr Skácelík dohromady prohrála jen jednu partii. Sestava domácích Boskovic „A“ se poskládala na poslední chvíli. Přesto dokázala předvést vynikající výkon a v těžké konkurenci vybojovat skvělé druhé místo, navíc se čtyřbodovým náskokem na třetí Brno. Brněnský „mix“ táhl nestárnoucí František Vykydal, který získal 7.5 bodu z devíti partií. Cestu za bronzovou příčkou si brněnští hráči málem zkomplikovali ještě před prvním zápasem. Dorazili totiž pouze ve třech. Čtvrtý člen týmu přišel až po skončení prezence, když už si jeho spoluhráči narychlo hledali náhradníka.

Vítězné družstvo ŠK Duras BVK
Vítězné družstvo ŠK Duras BVK (autor: Miroslav Osouch)

Pod stupni vítězů skončila čtvrtá Bohemia Pardubice, vítěz posledních dvou ročníků. Druhému nasazenému týmu se nepovedly především zápasy s hlavními medailovými konkurenty. Páté místo obsadilo Hlinsko. Loni postavilo do soutěže tři tými, letos museli své řady doplnit Pavlem Hubeným z Boskovic, jinak by kompletní družstvo nedali dohromady. Hlinsko dlouho bojovalo o medaile, dařilo se především Slavomilu Dvořákovi, bodově nejúspěšnějšímu hráči družstva, ale ani hladká výhra nad Boskovicemi „A“ nakonec nestačila.

Brněnské derby
Brněnské derby (autor: Miroslav Osouch)

Družstva mezi šestým a třináctým místem od sebe dělilo jen málo. Překvapil výkon Blanska, které se posunulo o pět míst proti nasazení. Tým svým výkonem táhl především Roman Moc, který na první šachovnici uhrál šest bodů. Příjemným překvapením byl i výsledek posledního nasazeného družstva „Girls Team“. Zazářila především Anna Vavřínková. Jedna z největších nadějí Lokomotivy Brno předvedla výkon o dvě třídy lepší, než by odpovídalo jejímu ratingu.

Girls Team naše "céčko" porazil 3:1
Girls Team naše „céčko“ porazil 3:1 (autor: Miroslav Osouch)

Překvapivě vzadu zůstal tým Kuřimi a okresními hráči tvořené „šachové komando“. Kuřimským hráčům se vůbec nedařilo. Přes padesát procent bodů se dostal jen František Laštovička. Čtvrté nasazené „komando“ držel svým výkonem pouze Daneš Polách, který získal osm bodů z devíti možných.

Lipovec obsadil šesté místo a stal se druhým nejlepším okresním týmem
Lipovec obsadil šesté místo a stal se druhým nejlepším okresním týmem (autor: Miroslav Osouch)

Nový pořadatelský tým se zhostil své úlohy s odhodláním. Bohužel jej mírně zbrzdily potíže s tiskárnou, která se zhroutila těsně po ukončení prezence. Půlhodinové zdržení začátku bylo snad jediným vážným nedostatkem turnaje. Zúčastněné týmy naopak čekalo příjemné překvapení v podobě rozšířeného cenového fondu. Cenu si odnesli úplně všichni.

Boskovice "B" (vlevo) vedl na první šachovnici Vladislav Martyniuk
Boskovice „B“ (vlevo) vedl na první šachovnici Vladislav Martyniuk (autor: Miroslav Osouch)

Boskovice letos složily pouze tři družstva. Kvantitu tentokrát nahradila kvalita. Složení „A“ týmu na poslední chvíli ovlivnil příjezd Ladislava Petra i absence družstva Prušánek, díky které se z Jiřího Marka stal neplánovaně volný hráč. Rychle poskládaný tým se ukázal být nečekaně vyrovnaný a silný. Morálce družstva nepochybně prospěla i cenná výhra nad obhájci z Pardubic ve druhém kole. Slabší chvilku si vybral jen v zápase s Hlinskem, ale celkovou prohru 0:4 ovlivnila i přílišná snaha týmu zvrátit nepříznivě se vyvíjející výsledek. Velké štěstí mělo boskovické „áčko“ především v zápase s Brnem, kde o výhře domácích rozhodl nemožný tah v časové tísni.

Hrací sál
Hrací sál (autor: Miroslav Osouch)

Boskovice „B“ byly směsí zkušenosti a mládí. Nejvíce bodů získal Jan Zemánek, který si spravil chuť po podprůměrném výsledku v Němčicích. Největší uznání však zasloužili Vladislav Martyniuk a Jakub Probošt. Vladislav skvěle hájil první šachovnici, kde proti podstatně zkušenějším a silnějším šachistům uhrál plné čtyři body. Příjemně překvapil i Jakub Probošt. Tvrdě bojoval a předvedl dobrý výsledek.

Třetímu boskovickému týmu se dařilo nejméně. Jedinou výhru si připsal na konto Radomír Walletzký. Obstát v tvrdé konkurenci nebylo jednoduché, ale domácí to naštěstí brali s humorem. Vlastimil Brda se dokonce dožadoval medaile pro nejlepšího hráče, neuhrát ani půl bodu prý jen tak někdo neumí.

Hráči Boskovic
Hráči Boskovic (autor: Miroslav Osouch)

Poděkování patří našim sponzorům, Pivovaru Černá Hora, společnosti Barvy a laky Teluria, společnosti TOPNET poskytující internetové připojení a boskovickému hráči Liboru Chloupkovi. Samozřejmě také organizátorům, pomocníkům z řad domácích hráčů a v neposlední řadě také všem zúčastněným. Celkem startovalo 16 družstev a necelých 70 hráčů. Pozici jednoho z největších šachových turnajů okresu Blansko si „soudek“ udržel.

Konečné pořadí

Poř. Nas. Oddíl Part.   +    =    –   TB1   TB2   TB3 
1 1 ŠK Duras BVK 9 9 0 0 27 30,5 18
2 5 Makkabi Boskovice „A“ 9 7 0 2 21 21,0 14
3 3 Brno MIX 9 5 2 2 17 23,0 12
4 2 ŠK Bohemia Pardubice „B“ 9 5 2 2 17 21,0 12
5 6 ŠO Hlinsko 9 5 1 3 16 19,5 11
6 7 ŠK GARDE Lipovec 9 4 1 4 13 22,0 9
7 9 ŠO TJ Slovan Moravská Třebová 9 4 1 4 13 17,0 9
8 11 Sokol Rovečné 9 3 3 3 12 20,5 9
9 14 ASK Blansko 9 3 3 3 12 19,5 9
10 10 TJ Sloup „A“ 9 3 3 3 12 18,5 9
11 4 Šachové komando 9 3 2 4 11 18,0 8
12 13 Makkabi Boskovice „B“ 9 3 2 4 11 16,5 8
13 8 ŠK Kuřim 9 3 1 5 10 14,5 7
14 16 Girls Team 9 1 3 5 6 11,5 5
15 12 TJ Sloup „B“ 9 1 2 6 5 12,5 4
16 15 Makkabi Boskovice „C“ 9 0 0 9 0 2,5 0

Kompletní výsledky jsou k dispozici na Chess-Results.