Rubriky
Ligy/přebory

Áčko dobylo Vyškov

K 1. kolu soutěže jsme zajížděli do Vyškova k soupeři, který nás tradičně porážel. Po mnoha a mnoha letech jsem jel k zápasu jako kapitán týmu. O této funkci je toho mnoho na psaní, tímto Vás ale nebudu zatěžovat.

Díky vzornému přístupu našich hráčů jsme nastoupili v základní osmičce, což nás pasovalo do role favorita. Slavii A reprezentovalo 7 hvězd a já – pohasínající kometa (bez invektivy k hokejovému Brnu…). Naopak soupeř nastoupil v oslabené sestavě i když v prvních hodinách zápasu to tak nevypadalo.

Tomáš Marcikán předvedl v koncovce soustředěný výkon (foto: Milan Boháček)

První v sezóně cca po 2 hodinách zavěsil Jirka Marek na 3. desce. Soupeř zanedbal vývin a ještě přehlédl zisk figury. Druhý jsem skončil já remízou s pěšcem méně, spíše nezaslouženě. Na stav 0,5:2,5 upravil Mirek Veselý – mnoha figurovou partii sehrál mladý soupeř nepřesně a dle vyjádření Mirka se předčasně vzdal. Soused na osmičce Tomáš Marcikán po přestřelkách v zahájení získal pěšce, soupeř se v 4 věžovce úporně bránil, náš emeritní kapitán však potvrdil své kvality a zvítězil. Dalším bodem přispěl lídr mančaftu Milan Boháček – lépe se orientoval v pozici s opačnými rošádami a využil nashromážděný materiál. Další opora Jan Zemánek bílými spustil silný útok, který vyústil v silného pěšce volného pěšce na e6, soupeř, zkušený matador Tomáš Čermák vařil z vody, obětoval kvalitu s vidinou věčného šachu, ale Honza pochodem krále do soupeřova týlu vynutil kapitulaci.

Domácí Tomáš Čermák (vlevo) nestačil na Jana Zemánka (foto: Milan Boháček)

Nejsilnější ELO měla soupeřka našeho jelimánka (pouze věkem) Filipa Dvořáčka – Radka Slepánková. Po zajímavém zahájení Filip bránil horší pozici, soupeřka se však lakotně zaběhla svým ořem a Filip jí jej odebral. Dvojici střelců proti jednomu zkušeně uplatnil k výhře.

Nejnapínavější partie mezi Radkou Slepánkovou (vlevo) a Filipem Dvořáčkem (foto: Milan Boháček)

Poslední dohrával náš matador Dušan Dobeš – po přesunu hmot ve střední hře získal (nevím jak, byl jsem na pivku) spojeného volného pečce na d6. Tuto výhodu společně s útokem na krále využil k výhře a zakončil zápas.

Dušan Dobeš před soupeřem dokonale maskoval své myšlenky (foto: Milan Boháček)

První zápas tedy dopadl nad očekávání výborně, ve 2. kole nás čeká na domácí půdě soupeř nad jiné zdatný – tradiční tým z KP I, Sokol Rudice.

MKS Vyškov „B“   Slavia Boskovice
Zabloudil Radek (Z) 1752 0 1 2028 Boháček Milan (Z)
Kudlička Robert (Z, ZK) 1817 0 1 2028 Dobeš Dušan (Z)
Orálek Radek (Z) 1730 0 1 1938 Marek Jiří (Z, H)
Čermák Tomáš 1728 0 1 1888 Zemánek Jan (Z)
Slepánková Radka (K, H) 1977 0 1 1857 Dvořáček Filip (Z, H)
Majetič Radim 1734 ½ ½ 1854 Hubený Pavel (Z, K,)
Hruška Marek (H) 1509 0 1 1726 Veselý Miroslav (Z)
Kudlička Robert (H) 1327 0 1 1670 Marcikán Tomáš (Z)
  ½ :  

Podrobné výsledky na Chess-Results a v databázi ŠSČR.