Rubriky
Nezařazené

Platí nová pravidla FIDE, nemožný tah ihned neprohrává ani v bleskovce

Od 1. ledna 2018 platí aktualizovaná pravidla FIDE, která upravují tresty za nemožné tahy ve vážných, rapid i bleskových partiích.

Nová pravidla sjednotila tresty za nepřípustné tahy, mezi které se počítá také hra oběma rukama nebo zbytečné stisknutí hodin (bez provedení tahu). Pokud se nepřípustný tah v partii vyskytne poprvé, přidají se hráči, který prohřešek oprávněně reklamuje, dvě minuty na hodinách ve vážné a rapid partii a jedna minuta v bleskovce. Při opakování nepřípustného tahu je partie pro hráče, který se podruhé provinil, prohlášena za prohranou (ovšem pokud soupeř nemůže dosáhnout matu, končí partie remízou).

Po krátkém období zpřísnění, kdy nepřípustný tah okamžitě prohrával v bleskovém i rapid šachu, tak přichází mírné uvolnění pravidel a především zásadní změna pro bleskové turnaje, kde nemožný tah pravidelně rozhoduje celou řadu partií.

Nové znění upravených pravidel

7.5.3 Jestliže hráč stiskne hodiny, aniž by provedl tah, jedná se o nepřípustný tah a trestá se jako nepřípustný tah.

7.5.4 Pokud hráč použije k provedení svého tahu obě ruce (například při rošádě, braní nebo proměně pěšce) a stiskne hodiny, jedná se o nepřípustný tah a trestá se jako nepřípustný tah.

7.5.5 Pokud dojde k situaci popsané v odstavci 7.5.1, 7.5.2, 7.5.3 nebo 7.5.4 u daného hráče poprvé, rozhodčí přidá soupeři 2 minuty k jeho času na rozmyšlenou. Pokud se týž hráč proviní podruhé, rozhodčí prohlásí partii za prohranou pro tohoto hráče. Partie však končí remízou, jestliže v daném postavení soupeř nemůže dát mat žádnou posloupností přípustných tahů.

A.4.2 (pozn. aut.: platí pro rapid šach, tempo nad 10 minut a do 60 minut) Jestliže rozhodčí vidí jednání popsané v článcích 7.5.1, 7.5.2, 7.5.3 nebo 7.5.4, bude postupovat podle článku 7.5.5, za předpokladu že soupeř neprovedl svůj další tah. Jestliže nezasáhne rozhodčí, má soupeř právo, před tím než sám provede tah, toto reklamovat.Jestliže soupeř nereklamuje a rozhodčí nezasáhne, nepřípustný tah platí a partie pokračuje. Jakmile soupeř provede další tah, nepřípustný tah nelze opravit, pokud se na tom soupeři sami nedohodnou (tj. bez zásahu rozhodčího).

B.2 (pozn. aut.: platí pro bleskový šach, tempo do 10 minut včetně) Tresty uvedené v článcích 7 a 9 Turnajových pravidel jsou místo 2 minut 1 minuta.

Podrobnosti a kompletní znění pravidel na webu ŠSČR.