Rubriky
Ligy/přebory

„Déčko“ prohrálo v prvním finálovém zápase

V neděli 11. února jsme v Boskovicích na Slávii přivítali k prvnímu zápasu nástavbové části základní soutěže tým Lipovce „D“. Již jsme se s nimi v tomto ročníku potkali, a to také na domácí půdě, ale protože předchozí zápas skončil prohrou o 2 body, tak jsme doufali, že tentokrát odveta dopadne pro nás lépe. Bohužel soupeř byl i tentokrát nad naše síly. 

Jako první dohrál Pavel Menšík. Zahájení a střední hru odehrál velice dobře, kdy získal o dva pěšce víc než soupeř. Jenže při přechodu do koncovky mu ušel jeden pěšec a toho už svoji poslední figurou, koněm, chytit nedokázal a tak soupeři vedli 1:0. Druhý bod Lipovec získal na druhé desce, kde se kapitán Jan Vaňhara dopustil dvou nepřesných tahů, čehož soupeř využil a získal kvalitu se dvěma pěšci. Zároveň ale uvolnil tlak a náš kapitán zkusil ve špatné situaci útok na soupeřova krále, který nebyl zas tak dobře krytý. Zkušený soupeř si ale vítězství nenechal vzít a Lipovec vedl 2:0. Jediným úspěšným hráčem byl Vlastimil Maděrič, který ve střední hře získal pěšce spolu se skvělým tlakem. V koncovce soupeře udolal, takže snížil stav na 2:1 pro Lipovec.

Dalším Boskovickým nešťastníkem byl pan Vlastimil Brda, který také vedl svoji partii velice schopně a tvrdě tlačil osamocenými pěšci v centru. Pro zvýšení tlaku ještě obětoval střelce za pěšce s vidinou získání koně zpět, ale soupeř mu tuto kombinaci vyvrátil a prosadil své pěšce na dámském křídle. Lipovec vedl 3:1. Posledním dohrávajícím Boskovičákem byl Radek Walletzký, který měl pozici až na jednoho pěšce vyrovnanou. Bohužel pro nás jeho soupeř tohoto pěšce zvládl po urputném boji prosadit až do dámy, čímž zakončil stav zápasu na 4:1.

Odveta se tedy nepovedla, ale ještě stále můžeme získat v základní soutěži dobré umístění. Jen pro zajímavost uvedu, že v tomto prvním zápase nástavby byla sestava až na poslední šachovnici stejná jako v prvním kole, ale oba zápasy dopadli na jednotlivých šachovnicích naprosto opačně. Na posledních šachovnicích ale v obou zápasech hráli naše boskovické mladé naděje.

Kompletní výsledky na webu ŠSČR.