Rubriky
Ligy/přebory

Boskovice „E“ porazily Kunštát „B“

Družstvo Boskovice „E“ začalo sezónu domácím zápasem s Kunštátem „B“. V prvním zápase jako první dohrál na třetí šachovnici Vojta Ochmanský – mladá naděje boskovického šachu, který v zahájení přetlačil soupeře až do dušeného matu.

Jako druhý dohrál Albert Janda na poslední šachovnici, který v zahájení přehlédl obranu proti ztrátě koně a soupeř postupně zvyšoval tlak a zisky až do výhry. Následně vyhrál kapitán Jan Vaňhara na první šachovnici. Jeho soupeř se dopustil dvou nepřesností v zahájení, díky čemuž mohl kapitán zahájit útok na krále, proti kterému soupeř už nic nezmohl. Další zkušený borec Radomír Walletzký byl na druhé šachovnici už od zahájení trápen svým soupeřem. Nakonec se ve střední hře dostali do situace, kdy ani jeden nemohl volit jiný tah, takže partie dopadla remízou na opakování tahů. Jako poslední dohrával na čtvrté šachovnici Ondřej Elstner, kde se srdnatě bránil tuhému útoku soupeře. Naštěstí nezkušený soupeř nevěděl jak v útoku pokročit a tak nabídl našemu hráči remízu, který ji přijal a zakončil tak první zápas výsledkem 3:2 pro Boskovice.

Slavia Boskovice E   ŠK Kunštát B
Vaňhara Jan V Z 1390 1 0 1113 Holík Petr Z
Walletzký Radomír Z 1612 ½ ½ 1588 Votřel Petr V Z
Ochmanský Vojtěch 1250 1 0 1169 Votřel Petr
Elstner Ondřej 1097 ½ ½ 1052 Votřel Tomáš
Janda Albert 1058 0 1 1261 Boček Tomáš
  3 2  

V druhém zápase opět jako první skončil svoji partii Vojta, kdy dámou zaútočil na dámském křídle a po nepřesné obraně soupeře začal brát co se dá a zaslouženě vyhrál. Další dohraná partie byla na páté šachovnici, kde ani ve druhém zápase nestačil na svého soupeře Albert. Jako třetí dohrál Ondřej, kdy při přechodu do koncovky získal na soupeři věž a cestě k výhře už nic nestálo. Jako čtvrtý dohrál Honza, kdy po nepřesném zahájení byl s černými figurami pod tlakem soupeře. Postupem času ale situaci dostal do vyrovnané pozice, ze které se mohla hra vyvíjet různými taktickými i pozičními směry. Soupeř ovšem udělal velké přehlédnutí, kdy odevzdal věž a náš hráč vyhrál. Největší bitva daného dne se vyvíjela na druhé šachovnici, kde Radek držel po celou dobu partie vyrovnanou pozici a až v koncovce dvou jezdců a několika pěšáků získal pěšce a i postupem času úspěšně vymanévroval soupeře. Díky tomu musel soupeř obětovat svého koně a danou koncovku si Radek už pohlídal do výhry. Druhý zápas tedy skončil dokonce vítězstvím 4:1 pro Boskovice.

ŠK Kunštát B   Slavia Boskovice E
Holík Petr Z 1113 0 1 1390 Vaňhara Jan V Z
Votřel Petr V Z 1588 0 1 1612 Walletzký Radomír Z
Votřel Petr 1169 0 1 1250 Ochmanský Vojtěch
Votřel Tomáš 1052 0 1 1097 Elstner Ondřej
Boček Tomáš 1261 1 0 1058 Janda Albert
  1 4  

Kompletní výsledky na Chess-Results a v databázi ŠSČR.