Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

Open Knínice vyhrál Vrána, mládeži dominovali Vojtové

Druhý ročník rapid turnaje ovládl František Vrána. V sedmi kolech ztratil pouze jednu remízu a vyhrál s bodovým náskokem na druhého Lukáše Slouku a třetího Rostislava Rotrekla. Podobně jednoznačný byl také boj v mládežnické kategorii. Jasně nejlepším hráčem do 18 let se stal celkově 11. Vojtěch Ochmanský. Druhé místo obsadil v mládežnické kategorii Vojtěch Radosta a třetí Vojtěch Gloser. Oba na Ochmanského ztratili 1.5 bodu. 

Turnaj přilákal 39 hráčů ze všech koutů našeho kraje. Zájem zaskočil i samotné pořadatele, kteří účast odhadovali na třicítku převážně okresních šachistů. Nakonec dorazili dokonce hráči z více než 110 kilometrů vzdáleného Znojma. 

Bratrovražedné souboje (skoro)domácích šachistů…

Vrána potvrdil své nasazení i jasnou ratingovou převahu nad zbytkem startovního pole. Druhé a třetí místo překvapilo více. Slouka s Rotreklem však předvedli vyrovnaný výkon a medaile vybojovali zcela zaslouženě. Slouka (ASK Blansko) se stal současně nejlepším okresním hráčem.

Nejlepší hráči turnaje (zleva: Lukáš Slouka, František Vrána, Rostislav Rotrekl).

Mezi zkušenými šachisty se neztratila ani mládež. Ochmanský potvrdil pověst velké boskovické naděje a mohl před poslední kolem myslet i na medaili. Konečné 11. místo bylo také velkým úspěchem. Připsal si i cenný skalp Jiřího Marka. Překvapil také Radosta, další domácí zástupce. Po čtyřech kolech měl jen bod za volný los, ale v posledních třech partiích své skóre výrazně vylepšil, až dostal se na konečné 28. místo. Gloser zastupoval Jevíčko a bez potíží zužitkoval bohaté turnajové zkušenosti.

Trojice nejlepších hráčů do 18 let (zleva: Vojtěch Radosta, Vojtěch Ochmanský a Vojtěch Gloser)

Nejlepším domácím hráčem se stal Ochmanský, protože celkově čtvrtý Milan Boháček patří oficiálně do Prušánek. Překvapil Vlado Matuška, který si rozdělil 13.-14. místo s Leošem Ševčíkem. Proti nasazení si polepšil o 12 míst a výkonem překonal hranici 1700 bodů. Za ním skončil František Kulhavý, který naopak příliš spokojený být nemohl. Body uhrál převážně se slabšími soupeři. Jan Vaňhara obsadil solidní 18. místo, když se blýskl výhrou nad Ševčíkem.

Mládež měla na turnaji poměrně početné zastoupení.

Jakub Probošt, Vlastimil Brda a Jan Havel obsadili 19.-21. místo. Nejspokojenější z této trojice mohl být Brda, který předvedl výkon na úrovni 1550 bodů. Radomír Walletzký vybojoval solidní 23. místo a spokojený byl určitě i Jaroslav Probošt,  který obsadil hned následující příčku. Na 26. místě skončil Pavel Jedlička. Radosta si 28. místem zajistil pozici druhého nejlepšího hráče do 18 let.

Jediná partie, kde pozdější vítěz František Vrána (vlevo) ztratil půl bodu.

Josef Růžička obsadil 34. příčku a těsně za ním skončila další z mladých boskovických nadějí, Albert Janda. Jaroslav Švancara si v Knínicích odbyl premiéru v dresu boskovického klubu. Ondřej Elstner získal 38. místo a nejmladší účastník turnaje Radek Dokoupil skončil na 39. pozici. 

» Výsledky (Chess-Results)
» Fotogalerie (Facebook)