Rubriky
Ligy/přebory

Béčko v KPIIA prohrálo vysoko ve Sloupu

Minulou sezonu se nám ve Sloupu nedařilo a letos to bylo v bleděmodrém. Jarda Šmehlík sice získal ve své partii pěšce, ale za cenu iniciativy soupeře. Ta vyústila v rozhodující útok soupeřových figur. 

Radek Trmač dal vyrovnanou pozici se soupeřem za remis. Jan Havel měl určité možnosti v koncovce lehkých figur, které ale nevyužil. Po výměnách kdy na šachovnici vznikla jezdcová koncovka již stál hůře, dalo by se říci takřka na prohru. V tu chvíli přišla od soupeře nabídka na remis, kterou pro nás naprosto nepochopitelně odmítl. Výsledkem byla samozřejmě jeho prohra. Poté jsme v krátkém sledu prohráli další 3 partie. Martin Handl si v pozici vyrobil slabinu, kterou soupeř využil k získání prostorové převahy. Martin stísněnou pozici neubránil a prohrál. Jirka Marek nezvládl koncovku S proti J. Měl možnost dobré protihry vytvořením si vzdáleného volného pěšce proti kterému by soupeř obtížně hledal obranu. Tuto možnost však přehlédl a partii ještě prohrál.

Mirek Prudil se z aktivní pozice s postouplými centrálními pěšci postupně dostal pod matový útok soupeře. V tu chvíli jsme prohrávali již 0,5:5,5 a bojovali již jen o kosmetickou úpravu výsledku. Pavel Loubal měl lepší pozici, ale nevyužil všech možností. Partie přešla do věžové koncovky kde měl pěšce navíc ale partie se již nedala vyhrát. Poslední dohrál František Kulhavý. Poté co se mu pozice začínala líbit předvedl učebnicovou lajdáckost. Zahrál automaticky věží aby měl věže zdvojené na jediném volném sloupci. Po tahu zjistil že mu soupeř dá vidličku na dámu a věž. Po ztrátě kvality a výměně páru věží by vznikla velmi těžko bránitelná pozice. Vyměnil tedy dámu za věž a jezdce. Partie postupně přešla do pozice D proti V + J a po 4 pěšcích na obou stranách. V pozici která již byla remízová soupeř přehlédl taktický obrat a přišel o dámu za věž a tím i o partii. Výsledkem byla naše prohra 2 : 6 a žádný bodový zisk. Co jsme ale získali byl dostatek studijního materiálu který jsme si odvezli v našich partiích.