Rubriky
Ligy/přebory

Boskovické „áčko“ přehrálo Rudici!

Na prvním zápase v novém roce jsme uvítali tým z Rudice. První vyhrál Tomáš Marcikán, který ve vyrovnané pozici obětoval střelce za dva pěšce a následně věž za koně s tím, že otevřel útok na krále. Ve vhodné chvíli pak vyměnil dámy a získal obětovaný materiál zpět. V tu chvíli měl koně a tři pěšce za věž a velký tlak, což mu v součtu stačilo k výhře.

Druhý zakončil svůj zápas Dušan Dobeš, který protáhl f pěšce na šestou řadu s možností matového útoku. Soupeř mu musel dát jezdce za dva pěšce. Dušanovu střelci následně nedělalo žádnou potíž soupeřovi pěšce pochytat.

Třetí dokončil svoji partii Vlasta Maděryč, který ztratil pěšce a možnost rošády kvůli soupeřově fintě. Bojoval co mohl, ale v pěšcové koncovce byl přetlačen. Další skončil Pavel Hubený, který měl vyrovnanou partií. Jeho soupeř však přehlédl Pavlovi možnosti útoku a po několika nepřesných obranných tazích se vzdal. Hned po něm přidal čtvrtý bod Mirek Veselý. Měl krásnou otevřenou partii, kterou chtěl dát za remiz. Po poradě to ale ještě zkusil a hrál dal. Soupeř postupně zhoršovat svoji pozici, až už byla neudržitelná a Mirek tak v krásné partii získal bod.

Jan Vaňhara dohrál chvilku po Mirkovi. Vedl vyrovnanou, ale trochu divokou poziční partii. Dopustil se však chyby a soupeř ho postupně utlačil. Za stavu 4:2 se dohrávaly ještě dvě partie. V tu chvíli situace vypadala, že remízu alespoň na jednom stole uhrajeme. Postupně se ale obě partie zhoršovali, až dohrál Honza Zemánek. Honza se rozhodl hrát svoji partii černými bez rošády. Hrál to, jako ostatně vždy, vyrovnaně a získal dokonce pěšce. Jenže soupeř se rozehrál a postupně získal dva pěšce a jednoho volného k tomu. V tu chvíli měli oba hráči krásnou dvojici střelců a věž. Soupeř ovšem přehlédl Honzovu možnost protihry a tomu bylo dovoleno začít utlačovat soupeřova krále. Při následné obraně udělal protivník hrubku, ztratil jednoho ze střelců a Honza již tuto výhodu dovedl do krásného matu dvou střelců a věže.

Jako poslední dohrával Vojta Ochmanský. Ten byl bohužel obětí výsledků na jiných šachovnicích, kdy soupeř za stavu 4:2 musel zkoušet přetlačit vyrovnanou partii. Partie byla dlouhou dobu materiálně vyrovnaná, než Vojta musel vyměnit lehkou figuru za dva volné pěšce. S nimi pochodoval dál a nakonec donutil soupeře také vyměnit lehkou figuru za pěšce. V tu chvíli jim zbyli kůň, věž a pěšci na královském křídle, kdy měl Vojta o pěšce sice míň, ale soupeř měl dvojpěšce. Soupeř nadále tlačil a dokonce dokázal opět získat koně za dva pěšce. Po dlouhém a tuhém boji zbyli na šachovnici jen věže a soupeřův kůň. Oba soupeři se ještě chvíli honili po šachovnici a nakonec dali partii za remiz.

Vyhráli jsme tedy 5,5:2,5 a další soupeři ze spodku tabulky nás čekají.

1Dobeš, Dušan20231 – 0Polách, Daneš1958
2Zemánek, Jan18971 – 0Hnilička, Michal1810
3Hubený, Pavel17951 – 0Matuška, Jan1764
4Veselý, Miroslav17241 – 0Crhonek, Vítězslav1686
5Vaňhara, Jan14740 – 1Nejezchleb, Drahoš1769
6Ochmanský, Vojtěch1305½Klinkovský, Jiří1741
7Marcikán, Tomáš17251 – 0Toulec, Richard1702
8Maděryč, Vlastimil15600 – 1Ševčík, Martin1591

Kompletní výsledky v databázi ŠSČR a na Chess-Results.