Rubriky
Ligy/přebory

Bez výher to nepůjde..

Čtvrté kolo KP II. A k nám přivedlo tým Tišnova. Do mrazivého nedělního rána se hráčům nejspíš příliš nechtělo, protože většina z nich dorazila až těsně před začátkem utkání. Tišnov překvapil hned na úvod, když neočekávaně (poprvé v sezóně) dorazil v základní sestavě. Díky tomu měly hosté výraznou ratingovou převahu na všech stolech (s výjimkou první šachovnice) a bylo tudíž naprosto jasné, že nás čeká těžký souboj.

Začátek utkání se však nevyvíjel špatně. Nečekaně rychle se výhře přiblížil Pavel Hubený, hájící bílé figury na třetí šachovnici. Razantní útok vypadal velice slibně a zdálo se, že černý král uvězněný uprostřed bitevního pole, své postavení dlouho neubrání. Bohužel Pavel záhy přehlédl pěkný taktický úder a musel souhlasit s remízou věčným šachem. Mezi tím přesně opačně probíhal souboj na vedlejší čtvrté šachovnici. Tišnovský Jaromír Veselý získal bílými výbornou pozici se smrtící hrozbou vytvoření krytého volného pěšce. V dalším průběhu partie však pokračoval poněkud „měkce“ a výhodu začal pomalu ztrácet. Ani odvážná oběť kvality za dva pěšce mu nepomohla a vzniklá koncovka se hrála příjemněji spíš černému. Ostatní partie probíhaly více méně vyrovnaně a dříve či později skončily remízami. Výjimkou se staly poslední dvě „desky“. Na předposlední musel Miroslav Schůrek bránit volné pěšce Josefa Janáse (Tišnov), ale ani přes úpornou snahu se mu pozici ubránit nepodařilo a musel se vzdát. Takřka ve stejnou chvíli sklonil svého krále i Jiří Dvořáček na posledním stole. Obrana se nám v tomto zápase prostě nedařila. Dvě prohry definitivně zmařily naděje na zisk nějakých zápasových bodů. Jediná pozice, dostatečně složitá pro možnost hrát na výhru, zůstala právě ta na čtvrtém stole. Nicméně i ta nakonec vedla po oboustranných nepřesnostech pouze do remízové věžové koncovky. Ovšem v té se černý cítil natolik sebejistě, že po hrubém podcenění hrozeb soupeře dokázal prohrát a pouze podtrhnout smůlu našeho domácího týmu.

Celkově tedy zápas skončil 2,5:5,5 při pěti remízách a třech prohrách. Soupeř jednoznačně kontroloval celý zápas a v podstatě se pouze jediný Tišnovský hráč dostal do vážnějších problémů. Boskovice tak v posledních dvou zápasech (16 soutěžních partií) dokázali vyhrát pouze jedinkrát! Doufejme, že příští zápas se povede lépe.