Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

O putovní pohár DDM (7)

Seriál mládežnických šachových turnajů zakončil v dubnu svůj první ročník. Počet účastníků se v posledním turnaji vyšplhal na 15 hráčů, mezi kterými opět dominovala dvojice Osouch-Dvořáček.

Sedmý turnaj…
Závěrečného turnaje se zúčastnilo solidních 15 hráčů, kteří vytvořili kvalitní kulisu probíhajícímu boji o hlavní cenu soutěže. Přes velkou snahu o „dokonalost“ se závažný problém objevil hned v prvním kole. Došlo k přehmatu při prezenci hráčů! První kolo muselo být zrušeno (naštěstí partie teprve začínaly a odehráno bylo jen několik tahů) a znovu nalosováno. Bohužel záhy se ukázalo, že tento problém nebyl jediný. Losovací program si s námi nepěkně zažertoval podruhé a v prvním kole nepřidal „volnému hráči“ žádný bod! Nápadné nám mělo být již to, že volným hráčem se stala „nasazená čtyřka“ turnaje, přitom pravidla švýcarského systému nasazují jako „volného“ v prvním kole vždy posledního hráče startovní listiny. Snad nás, pořadatele, aspoň trochu omlouvá zmatek způsobený přelosováváním kola a snaha vše uvést co nejrychleji do pořádku. Jistě jen díky tomu unikla pozornosti jinak zjevná nelogičnost.

Pohled do hracího sálu (zdroj: DDM Boskovice)

Co se týče průběhu samotného turnaje, tomu dominoval Lukáš Osouch společně s Filipem Dvořáčkem. Právě Filip byl tím, kdo v prvním kole nespravedlivě přišel o bod („zákon schválnosti“ funguje skvěle!) a musel dohánět „ztrátu“. Na vytoužený souboj Dvořáček – Osouch však přesto nedošlo, ačkoli oba hráči vyhráli všechny své partie. Došlo tak k paradoxní situaci, kdy oba vítězové měli 5 bodů z 5ti možných. Pomocné hodnocení však určilo vítěze jednoznačně. Stal se jím Lukáš Osouch. Filip skončil druhý. Třetí místo získal s 3,5 body nováček v turnaji Michal Vašíček z Jevíčka.

Tvrdé boje… (zdroj: DDM Boskovice)

Michal však nebyl jediným nováčkem. Tímto přívlastkem se mohl pochlubit i boskovický Jakub Probošt, nebo Daniel Stloukal. Zejména Daniel se stal smutným hrdinou několika partií, kde se předčasně vzdal v mylném domnění, že dostal mat. Tuto „nováčkovskou daň“ však zaplatí každý začínající šachista…

Výsledky (Chess-Results), fotogalerie (DDM Boskovice)

[ratings]