Rubriky
Nezařazené

Zahrajte si on-line!

Připojení k internetu má dnes takřka každá domácnost. Ale zdaleka ne v každé domácnosti se najde skupinka nadšených šachistů, ochotných sehrát partii kdykoli máte čas. Internet však nabízí jednoduché řešení – on-line herní servery…

Nejrůznějších serverů nabízejících hraní šachu s živými soupeři je celá řada a nejspíš každý má „ten“ svůj  oblíbený. Jste-li však v „hraní přes internet“ nováčky, snad vám pomůže tento stručný přehled. Na případná doplnění a hodnocení jsem samozřejmě zvědavý v komentářích pod článkem ;-).

Připomínám však, že následující text se zabývá především neplacenými (proto nezmiňuji například pravděpodobně nejlepší současný herní server playchess.com) a „on-line“ herními servery (nejsou tu zahrnuty stránky umožňující hrát pouze „korespondenčně“). Zohledněno je také počeštěné/české prostředí.

 

Hry.cz (alias Geewa.com)
Multiherní server Hry.cz představuje jednu z nejjednodušších variant jak se do světa on-line her zapojit. Mimo jiné i díky tomu, že akceptuje váš „emailový účet“. K přihlášení tedy můžete použít jméno a heslo z vašeho e-mailu (platí pouze pro Seznam.cz) a nemusíte si zakládat nový účet. Po přihlášení (samozřejmě je možné hrát jako hosté, ale s omezenými možnostmi) nečekejte žádné rozsáhlé možnosti nastavení, nebo statistik. Vše je maximálně jednoduché. Na každý tah máte dvě minuty, soupeři jsou vybráni náhodně (nebo můžete vyzvat někoho z přátel). Zajímavým zpestřením je týdenní liga. Každý den odehrajete šest partií a na základě výsledků se počítají body do celkového žebříčku.

Díky přílišné jednoduchosti, obecně nízké úrovni soupeřů, občasným chybám (padání, mizení figur atp.) a podezřením na časté podvádění se Hry.cz nehodí k regulérní šachové hře resp. tréninku. Mohou však být solidní alternativou pro nenáročnou relaxaci za šachovnicí. Specifické tempo pak může být paradoxně vhodné pro mladé začínající hráče, kteří tu nemají možnost hrát pro ně nesmyslná superblesková tempa.

Herna.net
Multiherní server Herna.net založený na jazyku Java (pro správné fungování ji musíte mít nainstalovanou). Herna nabízí většinu základních funkcí – volbu tempa, databázi partií, nebo žebříček nejlepších hráčů. Několikrát týdně se také hrají vyřazovací turnaje. Každé kolo trvá 30 minut a v rámci něho hrajete partie tempem 2×7 minut (většinou stihnete v každém kole 2-3 partie). Vítěz postupuje, poražený je vyřazen.

Herna.cz představuje pokročilejší alternativu k Hry.cz. Pomalejší tempo hry (min. 7 minut na partii) a nízká až průměrná úroveň soupeřů poskytuje možnost zahrát si pomocí internetu „klasické kavárenské šachy“. Bohužel díky mnoha podvodům a také rostoucí konkurenci řada silnějších hráčů odešla a ani počet „připojených“ nedosahuje závratných hodnot.

PlayOK (alias Kurnik)
PlayOK je jeden z nejznámějších šachových serverů, který denně navštěvuje několik tisíc návštěvníků z celé Evropy. Přestože je uživatelské rozhraní počeštěné, hlavním komunikačním jazykem mezi samotnými hráči je angličtina. Opět jsou zde dostupné všechny hlavní funkce jako počítání ratingu, statistiky partií (včetně databáze), nebo turnaje (které je možné také zakládat). Každý den se pořádají i oficiální turnaje, jejž se mohou pochlubit účastí několika set hráčů. Na PlayOK hraje řada silných hráčů (reálný rating 2200+) a snad také s tím souvisí jednoznačná dominance bleskových a superbleskových partií (3 a 5 minut na partii).

PlayOK se stalo známým a oblíbeným standardem na šachové on-line herní scéně. V možnosti pořádat vlastní turnaje a také hrát se skutečnými šachovými mistry nemá tento server konkurenci. Preference rychlejších temp však nemusí vyhovovat slabším a začínajícím hráčům.

ChessFriends.com (alias HrajSach.cz)
HrajSach.cz je relativní novinkou ve světě on-line šachové hry. Portál se stále vyvíjí, jeho „novost“ navíc znamená nízké množství silných hráčů, stejně jako občasné výpady serveru. Propracované prostředí s detailními, graficky znázorněnými statistikami, možnost sledovat přímé přenosy z významných turnajů (tato funkce je však zatím stále ve vývoji), nebo například odkaz na videokanál svědčí o velké snaze vývojářského týmu vytvořit vysoce kvalitní herní platformu, schopnou konkurovat i veleslavnému komerčnímu playchess. Součástí serveru jsou také šachové stránky, kde lze již teď najít řadu zajímavých textů věnovaných mimo jiné i (jinde spíše opomíjené) šachové historii, nebo poučný seriál „porozumej pozícii“, moderovaný GM Jánem Markošem.

Přesto že server stále trpí řadou „dětských nemocí“ je vidět velká snaha o jejich nápravu, stejně jako snaha přinést nejrozličnější funkce přispívající zkvalitnění samotné hry. Pokud programátoři dotáhnou své snahy do konce, mohou „ChessFriends“ aspirovat na jeden z nejlepších herních serverů vůbec.

FICS (Free Internet Chess Server)
FICS představuje variantu, která se liší od všech ostatních. Například samotné grafické rozhraní si musíte stáhnout a nainstalovat samostatně (na výběr je celá řada vzhledů, některé i v češtině – což je důvod zařazení FICS do tohoto přehledu). Výborným nápadem je „grafické rozhraní pro vybírání hráčů“, na kterém je možné okamžitě odhadnout tip partie (podporovány jsou například i tzv. „žravé šachy“), sílu hráče i čas na hru (odpadá tím nepřehledné přeskupování výzev známé například z PlayOK).

Přestože server nabízí celou řadu možností a akcí, dovolím si ho doporučit pouze lidem s dobrou znalostí angličtiny a současně trpělivostí potřebnou ke zvládnutí nepříliš intuitivního ovládání.

Šachový klub Dva koně
Pod nepříliš propracovaným grafickým designem ŠK Dva koně se skrývá až překvapivě mnoho možností nastavení (desítky vzhledů pro figury, šachovnici i barvu pozadí). Mezi zajímavé funkcionality patří také knihovna zahájení, obsahující i řadu vzorových partií.

Zajímavá alternativa k Herna.net – oproti ní jsou k dispozici větší možnosti nastavení (včetně např. přídavku času za každý provedený tah), mírně vyšší počet hráčů i podrobnější statistiky. Grafická podoba však nemusí každému vyhovovat a také na ovládání je třeba si chvíli zvykat.

Šachy zdarma (součást herního serveru FlyOrDie)
Pro úplnost přidávám i tuto šachovou on-line hernu. Zajímavostí je dělení místností podle herního tempa. K dispozici je 1, 2, 5, 10 a 20 minut na partii. V samotných místnostech již nejsou další úpravy času možné! Server dále používá vlastní metodu hodnocení, která se však klasickému šachovému ratingu nepodobá ani vzdáleně.

Pod „retro“ grafickým kabátkem se skrývá server, který představuje šachy jako „běžnou on-line hru pro více hráčů“. Minimální možnosti nastavení, otravné (hlasité) animované reklamy a těžko rozlišitelné figury (na první pohled však vypadají velice hezky) rozhodně nenapomáhají kvalitní hře.

SACHYonline.cz
SACHYonline jsou dalším z řady menších a takřka neznámých šachových portálů. Minimální možnosti nastavení, nízký počet připojených hráčů a takřka žádné statistiky. Zaujme možnost koupit si tričko s motivem „SACHYon-line.cz“, nebo odměna pro nejlepšího hráče měsíce.

 

(Subjektivní) hodnocení
Všechny výše uvedené servery jsem osobně vyzkoušel (byť některé jen krátce) a říci mohu asi tolik: Chcete-li si zahrát jen občas, pro zábavu a nejste příliš zkušenými šachisty, mohou vám plně vyhovovat i maximálně jednoduché Hry.cz. Chcete-li si zahrát „opravdové“ šachy se zkušenými hráči zvolte PlayOK. Máte-li však raději pomalejší tempa (více než 10 minut na partii), je lepší volbou HrajSach.cz, který by však neměl uniknout vaší pozornosti v žádném případě.

 

Doplnění
Pro úplnost doplňuji české/počeštěné „korespondenční“ servery:

Hogan Chess
BrainKing
Lechenicher SchachServer

[ratings]

2 reakce na „Zahrajte si on-line!“

Moc pěkný článeček…
„proto nezmiňuji například pravděpodobně nejlepší současný herní server playchess.com)“ – s tímto nelze nic jiného než jednoznačně souhlasit. Zkoušel jsem už taky dost jiných serverů, ale Playchess je v současnosti jasně nejvymakanější herní šachový server na světě téměř ve všech směrech. Sice je placený, ale to je u serveru takové kvality pochopitelné. Prostě kluci němečtí z ChessBase ví jak na to 😉

Komentáře nejsou povoleny.