Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

Soudek rekordní!

13. ročník rapid turnaje čtyřčlenných družstev „O černohorský soudek“ zlomil předloňský účastnický rekord! Ve vynikající konkurenci obsadil domácí tým třetí místo za družstvy Adamova a pozvaných brněnských hostů.

Úvodem
Třináctka je všeobecně pokládána za číslo nešťastné. Kdo však očekával problémy a neštěstí, musel být velmi zklamán. Jak by se vyjádřil pan Kaplan, postava z populárních povídek Leo Rostena, vše proběhlo na „jedničku s vestičkou“.


Pohled do hracího sálu

Počet zúčastněných družstev dosáhl nového rekordu – 18. Nový směr, kterým se turnaj začal před rokem ubírat, totiž otevření nejen pro okresní družstva, se ukazuje být naprosto správným. Přesto se ani letos nejednalo o klasický OPEN, spíše jakýsi hybrid mezi uzavřeným, okresním a krajským turnajem. Startovat mohly všechny okresní kluby a také kluby hrající KP II v „A“ skupině. Výjimkou z těchto omezení byl a je šachový oddíl z Krouny – Pavlův (hlavní organizátor) mateřský klub. Ochota cestovat k nám až z Vysočiny je však sama o sobě dostatečným důvodem k pozvání. Oddíly mající Boskovice „za humny“ a přesto nedorazivší by si měly vzít příklad!


Trénink…
(zdroj: Ladislav Petr)

Výjimka byla letos udělena ještě jednomu družstvu. Pod názvem „VIP Brno“ startovali pánové Vykydal, Štefl, Píše a Kalendovský. Vzhledem k tomu, že obsadili v konečném pořadí druhé místo, měl být jejich start asi zvážen lépe :-D. Pan Kalendovský prý nenapíše o turnaji žádný článek, ale protože takovým pomluvám se nedá věřit (i když jdou přímo z úst dotyčného), těšte se na jeho zprávu ;-). (pozn. zpráva J.K.)


VIP Brno (zleva: J. Píše, V. Štefl, J. Kalendovský a F. Vykydal)
(zdroj: Ladislav Petr)

Pro úplnost ještě vysvětlení herního systému. Všech 18 účastníků bylo rozděleno do tří základních skupin, kde sehráli 5 kol „každý s každým“. Následně postoupily dva nejlepší týmy z každé skupiny do finále „A“, další dva do finále „B“ a poslední dva do finále „C“. Ve finálových skupinách se opět hrálo „každý s každým“ na 5 kol. Výsledky ze skupiny se nezapočítávaly. Přestože se dohromady hrálo poněkud nezvyklých 10 kol, celý turnaj skončil před čtvrtou hodinou odpolední a hokejový zápas s Ruskem tedy většina účastníků stihla (nebo aspoň větší část). Není nad to, když se sporty pěkně doplňují.

Jak to všechno probíhalo

(autor: Miroslav Osouch)

Ačkoli drtivá většina účastníků má za sebou bohatou šachovou kariéru a minimálně stejně bohatá je ještě čeká, často se dopouští fatálních přehmatů vyplývajících z neznalosti šachových pravidel. Je s podivem, když zkušený hráč s ratingem vysoko přes 1700 bodů neví, že v případě nemožného tahu soupeře má právo na přidání dvou minut, nebo je přesvědčen, že v rapid partii se nedá reklamovat třikrát opakovaná pozice protože „chybí zápis“. O specialitách v podobě reklamace remízy z důvodu „neusilování soupeře o výhru“ nemluvě. Přitom většina běžných i méně běžných situací je (mimo jiné) podrobně rozebírána a vysvětlována na fóru ŠSČR.

Domácí Boskovice postavily tři družstva, která se překvapivě potkala v základní skupině. Opravdu to nebyl záměr! Všechna tři družstva dostála svému názvu – „A“ se kvalifikovalo do „A“ finále, „B“ se kvalifikovalo do „B“ finále a „C“ do „C“ finále.

Finále „A“
Podle očekávání se do bojů o nejvyšší příčky zapojilo všech šest nejvýše nasazených družstev. Nejlépe si se soupeři poradil Spartak Adamov „A“ (průměr 2062) v sestavě Karel Švehla, Laco Paluch, Pavel Masák a Ján Mižák. Body ztratili pouze třikrát za jednu porážku a dvě zápasové remízy. Příznivce boskovického šachu jistě potěší, že za prohrou a jednou z remíz stojí právě domácí tým Makkabi Boskovice „A“, kterému se proti favoritům pozoruhodně daří (viz. přebor JmŠS v bleskovém šachu družstev).


Spartak Adamov „A“ (zleva: J. Mižák, K. Švehla, L. Paluch a P. Masák)
(zdroj: Ladislav Petr)

Druhé místo obsadilo výše zmiňované „VIP Brno“ (průměr 2058) , které si počínalo celý turnaj velmi suverénně (v základní skupině z pěti zápasů čtyřikrát vyhrálo 4:0!). Desátý, poslední a rozhodující zápas s Adamovem však přinesl první prohru a odsun na druhé místo.

Třetí Makkabi Boskovice „A“! Ačkoli náš domácí tým byl ve finálové skupině outsiderem s jednoznačně nejnižším průměrem 1892, prohrál pouze dvakrát. Největší oporou byli hráči na první a čtvrté šachovnici – Dušan Dobeš a Pavel Hubený. Zbývající dvojice – Leoš Ševčík a Milan Boháček shodně prožila dva rozdílné „poločasy“. Leošovi se nedařilo v základní skupině a všechno nasvědčovalo tomu, že nám ho v Adamově (kde hrál letos 2. ligu) „rozbili“. Ve finálové části si naštěstí vzpomněl, jak se hrají šachy v Boskovicích a skvělým finišem (3 z 3) výrazně napomohl zisku třetího místa. Milan Boháček naopak předvedl solidní výkon v základní části, aby ve finále naprosto vyhořel.


Dušan Dobeš, jednička Makkabi Boskovice „A“
(zdroj: Ladislav Petr)

Na dalších místech skončil Vyškov „A“, Kuřim „A“ a Lipovec „A“. Vzhledem k velké vyrovnanosti skupiny týmy určitě nemohou hovořit o nějakém výrazném neúspěchu.

Finále „A“
Spartak Adamov „A“ x 2,5 1,5 2,5 3 3,5
VIP Brno 1,5 x 3 3 3 2,5
Makkabi Boskovice „A“ 2,5 1 x 1,5 2,5 2,5
MKS Vyškov „A“ 1,5 1 2,5 x 3 2
DDM Kuřim „A“ 1 1 1,5 1 x 2,5
ŠK Garde Lipovec „A“ 0,5 1,5 1,5 2 1,5 x

Finále „B“
Ve druhé finálové skupině bojující o 7.-12. místo zvítězilo béčko Vyškova. Druhé skončilo poněkud překvapivě Blansko a třetí skončil favorit „B“ finále – Kuřim „B“.

Boskovickému béčku se příliš nevedlo. Ve skupině skončilo páté a celkově 11. Ačkoli si oproti nasazení o místo polepšilo, je škoda, že k výborně hrající dvojici Petr – Veselý se nedokázal přidat ani Radek Walletzký ani Miroslav Schůrek. Oběma hráčům svědčí spíš delší vážná tempa.

Finále „C“
Vítězství v poslední skupině vybojovalo Jevíčko před kombinovaným družstvem Lipovce a Sloupu a Krounou. Boskovické céčko nemělo žádné výrazné ambice a sbíralo hlavně zkušenosti. Nutno dodat, že se nejednalo o čistě domácí tým, protože čtvrtý hráč byl doplněn z řad lipoveckých náhradníků.

Poř. Oddíl Průměr Body*
1. Spartak Adamov „A“ 2062 28
2. VIP Brno 2058 32
3. Makkabi Boskovice „A“ 1892 25
4. MKS Vyškov „A“ 2029 24,5
5. DDM Kuřim „A“ 2041 23,5
6. ŠK Garde Lipovec „A“ 1945 16
7. MKS Vyškov „B“ 1799 21
8. ASK Blansko 1657 20,5
9. DDM Kuřim „B“ 1856 23,5
10. TJ Sloup 1775 23,5
11. Makkabi Boskovice „B“ 1674 18
12. Sokol Rudice 1754 16,5
13. ŠK Jevíčko 1731 23
14. Lipovec-Sloup 1589 20,5
15. Sokol Krouna 1664 16,5
16. TJ Sokol Rovečné 1427 10,5
17. Makkabi Boskovice „C“ 1408 10
18. Spartak Adamov „B“ 1479 5

* Součet získaných bodů družstva ze všech 40ti partií.

Pár slov závěrem…
Letošnímu ročníku turnaje se vyhnuly jakékoli větší přehmaty a nedorozumění (snad jen ty pozvánky…). Taktéž rozhodčí nemuseli řešit prakticky žádnou vážnou situaci. Přičte-li se skvělá konkurence a rekordní počet družstev vyjde docela přijatelné hodnocení ;-).


Ani nejmladší neodjeli s prázdnou
(zdroj: Ladislav Petr)

Bohužel se tentokrát nepodařilo složit žádné mládežnické družstvo. Čest mladých hráčů zachraňoval aspoň náš Filip Dvořáček, Petra Masáková s Filipem Klimešem z Adamova a Tadeáš Boček z Kuřimi. Všichni se nebojácně zapojili do bojů po boku starších kolegů (ačkoli v případě Tadeáše tomu možná bylo naopak :-D) a významně přispěli do bodového zápisu svého týmu.


Děkujeme sponzorům!
(zdroj: Ladislav Petr)

Výsledky (xls)

[ratings]

1 komentář u „Soudek rekordní!“

Komentáře nejsou povoleny.