Rubriky
Domácí Mládež

Kroužek zase po prázdninách

Školní rok pomalu končí a s tím souvisí i přestávka v činnosti šachového kroužku. Mladí šachisté dostanou příležitost ukázat své umění opět po prázdninách. Snad nezapomenou všechno, co se naučili!

Shrnutí činnosti

Ve školním roce 2010/11 byly pod patronátem DDM Boskovice vedeny dvě skupiny šachového kroužku. První skupina určená pro začínající hráče měla za cíl seznámení se základními šachovými prvky od pohybu figur a šachové notace, přes základy koncovek (mat dámou, věží, atp.) až po základy zahájení.

Druhá skupina určená mírně pokročilým měla za cíl zejména trénink taktiky, doplněný o základy typických koncovek (pěšcové, věžové, atp.) a opakování základů zahájení.

Cíle obou skupin se podařilo aspoň částečně naplnit. Například vytrvalý trénink základních koncovek (maty těžkými figurami) byl poměrně úspěšný a přinesl jasně viditelné výsledky. Bohužel stále přetrvává zásadní problém v podobě nepravidelné docházky. Šachy jsou, podobně jako školní předměty, vyučovány v jednotlivých lekcích, které na sebe mnohdy úzce navazují. Nutnost látku neustále opakovat dětem, které několik minulých hodin chyběli, vede k neúnosným zdržením!

Mějte prosím na paměti, že šachový kroužek neslouží k hlídání dětí, nenahrazuje školní družinu, ani neslouží jako herna. Cílem šachového kroužku je představení šachové hry a poodhalení jejích tajemství z pohledu sportu, umění i vědy. Přirozenou součástí šachového tréninku je také stimulace duševních schopností dětí. Rozvíjení logického myšlení, paměti, představivosti i soustředění.

O putovní pohár DDM

V letošním roce přišel šachový kroužek s velkou novinkou – seriálem šachových turnajů „O putovní pohár DDM“. První turnaje série přilákaly početnou skupinu boskovických hráčů, která se bohužel postupně rozpadla. Nahrazena byla zástupci Jevíčka a Kunštátu.


Závěrečné foto účastníků i organizátorů

(zdroj: DDM Boskovice)

Vítězem premiérového ročníku se po velkém boji stal Lukáš Osouch, když „na penalty“ porazil Filipa Dvořáčka. Třetí skončil Václav Nevyhoštěný. Není náhodou, že všichni tři jsou aktivními členy a hráči ŠK Makkabi Boskovice.

httpv://www.youtube.com/watch?v=daUVZTb0omY

(autor videa: Miroslav Osouch)

Seriál by měl pokračovat i příští sezónu, opět od října do dubna každý třetí čtvrtek v měsíci. Začátek cca 15:30. Pozvánky a propozice budou včas rozeslány. Probíhá také jednání o uspořádání speciálního úvodního turnaje v sobotu 10. září. Bližší informace budou zveřejněny v průběhu června a července.

KP ml. dorostu

Poprvé se mladí boskovičtí šachisté účastnili Krajského přeboru mladšího dorostu. Během tří srazů (v listopadu, lednu a únoru) odehráli sedm utkání. Prohráli pouze jednou s pozdějším vítězem celé soutěže – Lokomotivou Brno. Díky svým výkonům si zajistili skvělé druhé místo v konečném pořadí.

Lukáš na MČR!

V polovině září se hráč Makkabi Boskovice a člen šachového kroužku Lukáš Osouch zúčastnil Mistrovství republiky mládeže v rapid šachu. Účast si zajistil díky skvělému druhému místu v Krajském přeboru. Přes nepovedenou druhou polovinu soutěže obsadil výborné 29. místo.

httpv://www.youtube.com/watch?v=yMuweJMTqDU

(autor videa: Miroslav Osouch)

Turnaj mládeže v Jevíčku

Pravidelně se účastníme také mládežnického turnaje v Jevíčku. Zástupci DDM Boskovice, resp. Makkabi Boskovice, vybojovali druhé, třetí a devatenácté místo!


Filip Dvořáček (zády v popředí) a Lukáš Osouch (uprostřed)
v posledním kole úspěšně bojovali o medaile

Závěrem

Školní rok 2010/11 byl na šachové události mimořádně bohatý a po prázdninách bude rozhodně na co navazovat. Nezbývá než poděkovat všem organizátorům za obětavou a nezištnou spolupráci, sponzorům za podporu a všem popřát krásné, šachem vyplněné :-D, léto.