Rubriky
Ligy/přebory

Pohledem Vyškova

Boskovice narazily v šestém a sedmém kole KP II. A na celky Vyškova. Nejprve šťastně remizovaly s favorizovaným Vyškovem „A“, aby následující kolo přehrály Vyškov „B“. Stanislav Vémola nám ochotně zaslal fotografie z obou střetnutí a připojil i krátkou zprávu k poslednímu utkání.

Pozn.: Autorem všech fotografií je Stanislav Vémola. Fotografie byly pro potřeby článku upraveny (změna rozměrů, ořez) a opatřeny popisky.

Makkabi Boskovice – MKS Vyškov „A“


Ještě před utkáním proběhla anketa o změně tempa v KP II.


Začátek utkání. Vzadu první šachovnice.


A ještě pohled opačným směrem. Kdo se u partie nudil, mohl sledovat výmalbu.


Trojice rozhodujících partií. Domácí zvítězili 3:0 a zajistili celkový smír 4:4.

MKS Vyškov „B“- Makkabi Boskovice
&
MKS Vyškov „A“ – ŠK Garde Lipovec „B“

V sedmém kole do Vyškova zavítala hned dvě družstva, kromě Boskovic také Lipovec „B“. Stanislav Vémola obě utkání okomentoval jednoduše: „Ve Vyškově favorité bez problémů bodovali, kapitáni obou družstev bojujících o postup jenom kontrolovali, jak se vyvíjí skore v zápasech.


V popředí první šachovnice utkání Vyškov „A“ – Lipovec „B“,
pozadí patří Vyškovu „B“ a Boskovicím.


Pohled z druhé strany – 31 šachistů pohromadě

O půl hodiny dříve začínající záloha Vyškova již po hodině zápasu odevzdaně rozdávala jeden bod za druhým, vypadalo to již na kanára a tak si Millbo mnul ruce. Pak se zázračně vzchopil hostující mládežník ze SK Vyškov Jirka Jireš a vydoloval na Pavlu Hubeném první půlku bodu. Již v prohraném zápase v dobré pozici nabídl remíz Jenda Slepánek a třetí plichtu vydřel v poslední hrané partii dvojzápasu největší bojovník mančaftu 83letý Miroslav Jandl. Průběh ostatních zápasů okomentoval kapitán domácích tak, že by je bylo vhodné přehrát mládeži na téma dvojúder, vazba, vývin figur, dvojice střelců a další vzorové příklady vyšité jak z učebnice šachu pro mírně pokročilé. Oslabená sestava hostů z Boskovic, chyběli první 2 hráči ze soupisky, si po zásluze odvezla 6,5 bodu.


Hubený – Jireš, aneb první „půlbod“ pro domácí.

Vyškovské áčko také získalo první bod po hodině, když se k partii nedostavil na třetí desce Roman Flašar, kterého ovšem těsně před zápasem omluvil telefonicky z rod. důvodů kapitán hostů. Pak po 4 plichtách stáli domácí na zbývajících 3 šachovnicích velmi dobře, i při naší obvyklé smůle, viz zápas v Boskovicích v minulém kole, by to na výhru mělo stačit, komentoval situaci kapitán domácích. Největší zájem vzbudila partie Zdeněk Hloušek – František Kejík, vidět bílého jezdce a střelce na h8 a g8 při nevyvinutých figurách nebývá obvyklé. Při prováděném rušném rozboru si Zdeněk Hloušek jen posteskl „jak já jsem mohl lehce vyhrát hned po zahájení“! Další body domácím přibyly a tak si lipovecké béčko odvezlo až krutou prohru 2:6„.


Analýza partie Zdeňka Hlouška (vpravo) byla hodně divoká.
V jedné variantě se dokonce podařilo uzavřít černou dámu na a1!


Nejsilnější dvojice v zápase Vyškova s Lipovcem.
Vlastimil Rozumek (2092N) – Martin Habina (2042N).

Pro úplnost ještě přepis zmíněné partie Hloušek – Kejík s komentářem Zdeňka Hlouška:

Pozn.: Autorem všech fotografií je Stanislav Vémola. Fotografie byly pro potřeby článku upraveny (změna rozměrů, ořez) a opatřeny popisky.

[ratings]

2 reakce na „Pohledem Vyškova“

22.tah Jf7 nabídnuta remíza Se7
23.tah Se3 Kg6
24. tah Dc4 Vf8
25.tah Jbd2 Vxf7
26.tah Jxe4 nabídnuta remíza – schválena soupeřem.
Černý nemůže brát jezdce na e4 dostal by se do velmi špatné pozice správné je po Jxe4 b5!
Bílý pokazil vše co mohl na výhru mohl hrát ve 20. tahu tahem Jxe4!! místo Jf7? po Jxe4 Df3 + s dalším Jbd2, když černý vezme jezdce na d2 bílý se rozvine a jeho figury začnou být nebezpečné pro černého krále, ale i pro dámu, protože dáma je uzavřena a hrozí její chycení
bílý je vyhraný.Z.H. Zdravím Boskovice

Díky, partie doplněna 😉

Komentáře nejsou povoleny.