Rubriky
Mládež Turnaje

2x zlato, 3x první místo!

Okresní přebor mládeže v rapid šachu byl pro tříčlennou výpravu Boskovic mimořádně úspěšný. Filip Dvořáček zvítězil v kategorii H16, Richard Hanuška v kategorii H14 a Jakub Probošt v kategorii H12! Filip se navíc stal celkovým vítězem se 100% bodovým ziskem. Rekordní, desetičlennou, výpravou se mohlo pochlubit Jevíčko, které také získalo nejvyšší počet medailí. Poděkování za zorganizování a plynulý průběh turnaje patří Zdeňku Libišovi, který si snad rozmyslí své pohrůžky a přivítá mladé šachisty v reprezentativním prostředí kunštátské radnice i příští rok.

Memoriál Jana Jílka

Šestý ročník memoriálu J. Jílka přilákal 29 účastníků z 5ti okresních klubů. Nejmladším účastníkem byl pětiletý Jaroslav Řehulka z Rovečného, jedinou zúčastněnou dívkou Jiřina Šikulová z téhož klubu.


Jakub Probošt (vpravo) trénuje se svým novým oddílovým kolegou Richardem Hanuškou.
(Foto: A. Dvořáčková/upraveno)

Tabulka s počty účastníků v jednotlivých kategoriích:

Klub/Místo H16 D16 H14 D14 H12 D12 H10 D10 H8 D8 Celkem
Jevíčko 1 4 3 2 10
Kunštát 5 1 1 7
Rovečné 2 1 1 1 5
Lipovec 2 1 1 4
Boskovice 1 1 1 3
9 0 2 0 9 1 5 0 3 0 29

Celkovým vítězem se stal Filip Dvořáček z Boskovic, který vybojoval vítězství v kategorii „A“ (do 16ti let) i v kategorii H16 v rámci hodnocení okresního přeboru. Boskovice byly vůbec velmi úspěšné, když se všichni tři zástupci Makkabi umístili v první pětici konečného pořadí – vítězství v kategorii „B“ (do 12ti let) a v kategorii H12 získal celkově pátý Jakub Probošt a celkově čtvrtý Richard Hanuška dosáhl na první místo v kategorii H14.


Filip Dvořáček (vpravo) vyhrál i v posledním kole a celkově zvítězil s bilancí 7 z 7.
(Foto: A. Dvořáčková/upraveno)

Na druhém místě celkového pořadí skončil Miachal Vašíček z Jevíčka, na třetím Eduard Szymsza z Lipovce. Podrobný přehled všech kategorií a vítězů je k dispozici na oficiální výsledkové listině (doc).

Boskovice skvěle

Vynikající výkony hráčů Makkabi byly zmíněny v předchozím textu. Filip přesvědčivě zvládl úlohu favorita, když soupeře většinou rychle přehrál a již od zahájení stál lépe. Je škoda, že se přeboru nezúčastnila Petra Masáková (Adamov), která by jako jedna z mála mohla Filipovu krasojízdu trochu zpomalit. Jakub Probošt potvrdil vzrůstající šachovou sílu a Richard Hanuška příjemně překvapil.


Boj v plném proudu…
(Foto: A. Dvořáčková/upraveno)

Samotný turnaj probíhal bez větších problémů, přestože na velké části účastníků bylo znát minimum zkušeností a s turnajovými pravidly se teprve seznamovali. Pořadatelé navíc nasadili hráče do prvního kola „náhodně“, vzhledem k tomu, že drtivá většina účastníků nemá uhranou žádnou VT to ani moc nevadilo. V praxi to ovšem znamenalo občasné nevyrovnané dvojice a miniatury na předních šachovnicích i v závěrečných kolech.


Jakub Probošt – vítěz kategorie „B“
(Foto: A. Dvořáčková/upraveno)

Fotogalerie

Autorkou všech fotografií je A. Dvořáčková. Fotografie byly pro potřeby webové prezentace upraveny.

[ratings]

4 reakce na „2x zlato, 3x první místo!“

Kdyby se organizátoři občas podívali do termínového kalendáře, nebude OP kolidovat s krajskými soutěžemi a Petra se může zúčastnit. Nevhodný termín je vybírán již několik let.

Aha, to jsem si ani sám neuvědomil, že se to zase s něčím kříží… 😕

Ahoj Milane, četl jsem si i Diskuzi na JMŠS. Problém lze vyřešit snadno – termínový kalendář kraje (přehledný bez klikání). Osobně bych mohl situaci hrotit tím, že jezdím třetím rokem na MČR v Koutech. Tzn. vynechám turnaj v Lipovci i blicák ve Sloupu. Jinak si troufám říci, že úroveň blicáku okr. Bk je již minimálně 5 let průměrná. Zažil jsem i celkem nedávno, že ve stejný termín byl přebor Jmk v blickách. Musel by se najít obětavec, který by to ohlídal (v každém okr.).

Já osobně nevím. Problém s křížením termínů mě trápí docela dlouho (a já stále věřím, že by do budoucna mohl trochu pomoci i náš kalendář na tomto webu – byť třeba v přepracované formě), ale jasné řešení mě nenapadá. Konečně, poslední „průšvih“ jsme řešili nedávno a bohužel neúspěšně. Černohorský soudek se tak bude konat 22.4. souběžně s 2. ligou :sad:, jiný termín se bohužel nepodařilo v Sokolovně (hrací místnost) domluvit…
K vytvoření fungujícího kalendáře je bezpodmínečně nutná spolupráce organizátorů a jasný systém „rezervování termínů“. Osobně si navíc dovolím vyslovit kacířskou myšlenku – většina blanenských organizátorů ví, že okresní hráči krajské soutěže více-méně ignorují a kvůli těm pár jedincům, kteří by rádi na oboje, přece nebudou hledat nový termín…

Komentáře nejsou povoleny.