Rubriky
Turnaje

Fantastické Hustopeče!

Turnaj v Hustopečích „O pohár starosty města dobrého vína“ patří k nejsilnějším rapid turnajům v České republice. Letos startovalo 16 velmistrů, 7 mezinárodních mistrů a řada dalších silných hráčů, mezi nimi i dva zástupci Makkabi Boskovice – Milan Boháček a Pavel Hubený.

Elita kam se podíváš

Popisovat hustopečský turnaj je pověstným „nošením dříví do lesa“. Podrobné zprávy vyšly na Novoborském šachovém serveru, na webu JmŠS a obsáhlý článek byl uveřejněn také v šachovém týdeníku. Turnaj si nenechal ujít ani Jan Kalendovský.

Stručně řečeno, účast takřka kompletní české špičky je v Hustopečích brána skoro jako samozřejmost. Sílu turnaje ilustruje sama skutečnost, že ještě 50. nasazený hráč měl vyšší rating, než kdokoli ze současných hráčů na Blanensku. Organizátoři se každoročně těší velkému zájmu šachistů z celé republiky. Svůj podíl na tom samozřejmě má bohatý cenový fond, ale lákat může i sama atmosféra a profesionální přístup organizátorů. Není mnoho turnajů, kde by se například po každém kole nabízela cena fair-play. Jedinou opravdovou nevýhodou tak může být oběd, na který můžete čekat velmi dlouho…

Vítězem se stal GM Sergei Movsesian (2698F), arménský velmistr a také úřadující mistr světa v kategorii družstev. Přestože v celém turnaji ztratil pouhý bod za dvě remízy, na první příčku průběžného pořadí se dostal až po 8. kole, kdy porazil GM Jana Krejčího, kterého tak odsunul na 2. místo.

Boskovickým se dařilo!

Boskovice reprezentoval Milan Boháček a Pavel Hubený, doprovod dělal Jiří Marek z Prušánek. Jiřímu se dařilo nejméně – obsadil až 111. místo (nasazený jako 76.). Na druhou stranu v turnaji narazil na dva velmistry a získaných 3,5 bodu stále stačilo na perfo přes 2000.

Naproti tomu Pavel mohl být se svým výkonem naprosto spokojen. Uhrál 4 body, oproti nasazení si polepšil o 29 míst, nepotkal ratingově slabšího soupeře a připsal si mj. skvělý skalp Vladimira Skary (2216)! Předvedený výkon dokumentuje i vynikající perfo, blížící se hranici 2100 bodů!

Zdaleka nejpřekvapivějšího výsledku ovšem dosáhl Milan, který uhrál fantastických 6 bodů a obsadil 27. místo! Pozoruhodných úspěchů dosáhl zejména ve druhé části turnaje – v partii s Michalem Zavadilem spočítal pravděpodobně nejdelší vítěznou kombinaci ve své dosavadní turnajové praxi, s Ladislavem Urbancem dokázal vyhrát dámskou (!) koncovku s pěšcem víc a Liuba Volodymyr se pravděpodobně ještě dnes červená při vzpomínce, jak hladce byl přehrán.

Díky Zdeňku Jandovi (a jeho „Povídání z města dobrého vína“) je k dispozici i jedna partiová ukázka. Paradoxně právě tato partie je pravděpodobně nejhorší, kterou Milan Boháček na turnaji hrál…

Odkazy

[ratings]