Rubriky
Ligy/přebory

Áčko první zápas zvládlo!

Vstup do soutěže se povedl skvěle! Boskovice porazily v prvním kole KPIIA Adamov 6,5:1,5.

Dobrý začátek, šťastný konec

Papírové předpoklady slibovaly vyrovnaný a bojovný zápas. Domácí Boskovice šly do vedení překvapivě brzy, když po dvou hodinách hry kapituloval adamovský Jiří Wiezner. Vůbec se mu nepovedlo zahájení a protože nevyužil ani několika šancí na zkomplikování partie, musel se smířit s porážkou. Dalo se předpokládat, že toto brzké vedení domácí uklidní a bude předehrou klidného pokračování zápasu až k vítěznému konci. Záhy se ovšem ukázalo, že Adamov rozhodně nemá nic ztraceno. Na sedmé šachovnici totiž Miroslav Schůrek nedocenil hrozbu braní mimochodem a dostal se do takřka beznadějné pozice, kde musel brzdit silného volného pěšce. Pozice na vedlejším stole také nevypadala dobře. Mladá naděje adamovského i českého šachu, Petra Masáková, zle dotírala na obraný val Radka Walletzkého. Ostatní dvojice sváděly vyrovnaný boj, ačkoli boskovičtí šachisté měli přece jen lepší vyhlídky. Ladislav Petr plánoval využití oslabeného postavení soupeřova krále, Pavel Hubený měl výraznou časovou výhodu a také Filipu Dvořáčkovi se rýsovala zajímavá koncovka. Filip však nechtěl ve svém prvním zápase za „A“ tým nic riskovat a proto souhlasil s remízou. Pravdou je, že koncovka vyžadovala přesný propočet a stát se mohlo cokoli…

Remíza na páté šachovnici nic nezměnila, následný smír na osmé desce však ano. Radek Walletzký se dokázal dostat z problémů a dělba bodů razantně snížila šance adamovského týmu. Také Mirek Schůrek využil příliš „měkké“ hry soupeře a přestože musel za nebezpečného volného pěšce obětovat kvalitu, kompenzaci měl více než dostatečnou. Netrvalo dlouho a získal dokonce celý bod! Za průběžného stavu 3,5:1,5 o vítězství Boskovic nikdo nepochyboval. Všechny tři zbývající pozice totiž vypadaly pro domácí výrazně lépe. Body přišly záhy. Nejprve zvítězil Pavel Hubený, který ze složitých zápletek střední hry vykouzlil vyhranou koncovku. Druhý bod zapsal Ladislav Petr a třetí Leoš Ševčík. V závěrečném účtování tak Makkabi Boskovice porazilo Spartak Adamov „B“ 6,5:1,5!

Odkazy

[ratings]

5 reakcí na „Áčko první zápas zvládlo!“

To by mě zajímalo, jak musí vypadat startovka, aby papírové předpoklady neslibovali vyrovnaný zápas. Vždyť jste měli v průměru asi o 100 elo bodů na šachovnici navíc. 🙂

Průměr naší sestavy byl 1726, průměr Adamova byl 1708 (nepočítám Martina Heinze, který má pouze nasazovací rating – jen pro zajímavost, před měsícem uhrál v turnaji „O putovní pohár TOPNET“ perfo 1893). Většina adamovských má navíc uhráno i FIDE a pokud vezmeme v úvahu z obou ratingů vždy ten vyšší, průměr sestavy naroste dokonce na 1760!

Jo, tak když se motají jabka a hrušky dohromady, jak je zrovna potřeba, tak potom to bude vyrovnané asi vždycky. 😛

No, když jsem šel k zápasu, tak jsem předpokládal vyrovnaný boj. Když koukám na papírové předpoklady, tak to zase tak strašně vyrovnané být nemělo. I když je fakt, že dle pravděpodobnosti, tak rozdíl 100 znamená výhru silnějšího jen v 64% případů.
FIDE bych do toho teda moc nemotal, sice většina adamovských jej má uhráno, ale je otázkou, jak moc je to vypovídající, podle mě u těchto hráčů je daleko více vypovídající národní, protože prostě nehrají dostatečný počet partií započítávaných do FIDE a tím pádem je to dost zkresleno. Do národního většinou odehrají dost, takže by mělo daleko víc odpovídat skutečné síle. Když se na jejich výsledky podíváš, tak je to spíš tak, že si uhrály FIDE, tím naběhlo i národní a to poté spadlo na reál, protože již turnaje FIDE nehrály, tak nemohlo padnout FIDE.
Ohánět se perfem z rapidu bych taky neviděl jako úplně ideální, prostě je to jiný druh šachu. A pokud to chceš do toho započítat, tak já měl na stejném turnaji perfo 1635, což by mě přeřadilo z role mírného favorita do role úplně opačné. Prostě vážné jsou něco jiného.

Když se podívám na sestavy tak bych to viděl asi takto: první 3 desky, citelná převaha na naší straně, rozhodně pod 2 ze 3 by bylo zklamání i ty 2 body by nebyly ideální. 4. deska vyrovnaní soupeři, mohlo se stát cokoli, štěstí bylo při nás. Na pětce byl favorit na straně soupeře, ale Míra je znám pevnou hrou. Na šestce velká neznámá jak zvládne Filip svoji premiéru za Ačko, mohl bojovat, ale očekával jsem spíš půlku. 7. deska velký otazník, těžko se odhaduje partie když není papírově známa síla soupeře, nicméně prohra by byla zklamání. No a konečně 8. deska, těžko odhadovat sílu Petry, její ELO se ještě neustalilo, nejdřív naběhlo přes 1600, aby následně víc jak 100 odepsala, Radek na výhru moc nehrává, očekával bych půlku.
Suma sumárum, očekával bych výsledek tak 5 nebo 5,5.

Ano, objektivně jsme možná mírnými favority byli a s odhadem kolem 4,5 – 5,5 pro nás bych i soulasil. Nicméně trvám na tom, že papírově byly sestavy zcela vyrovnané (jak zmiňuji v předchozím příspěvku 1726 vs 1708). Tomik zmínil rozdíl 100 bodů, ovšem ten dostaneme pouze pokud do průměru Adamova započítáme i „tisícovku“ Martina Heinze – což ovšem považuji za chybu. Nasazovací koeficient totiž nevypovídá vůbec nic o síle hráče a partie ani nebude Mirkovi Schůrkovi (soupeři Martina) počítána do ratingu. Proč bych proto měl nasazovací rating počítat do průměru sestavy?

Obecně si myslím, že nasazovací rating by neměl být zohledňován ani při výpočtu perfo např. na Chess-Results…

Komentáře nejsou povoleny.