Rubriky
Turnaje

Czech Open 2013 – děs a hrůza

Letošní festival byl téměř ochuzen o hráče Makkabi. Když nepočítám sebe při mém šachovém umění – či spíše neumění za šachistu, jediným účastníkem byl vlastně Milan Boháček, kapacita našeho oddílu.

Snažili jsme se v Rapid turnaji dvojic (2×10 min.+5 sec./tah), loni jsme zahajovali se dvěma velmistry, letos ne, ale výsledek byl stejný…

Plat
Spoluhráčem Vojty Pláta v Rapidu a Blesku dvojic byl velký slovenský talent Jerguš Pechač ze Ziliny. Má FIDE ELO 2182 a titul CM. Nevím, kolik je mu let, ale vypadá cca na 10… V prvním kole OPENu A porazil IM Davida Kaňovského, no comment

Celkem Milan bodoval v úvodních kolech, já zase v závěru a oba vybojovali 3/7, kolega však s průměrem soupeřů o 170 vyšším. Jako družstvo jsme zaknihovali 2 výhry, 2 remízy a 3 prohry. Výsledkem bylo 25. místo z 37 družstev. Já osobně jsem vypustil výhru se silným borcem a osobností Brna Janem Uhmannem, Milan uhrál cenný výsledek – remis s jeho oddílovým kolegou z Hustopeče Ivanem Markovičem. Celkově byl turnaj dobrý, ale přece jen chybělo poměrně málo k tomu, aby výkon a výsledek byly lepší.

Kudy kam...
Kudy kam…

Druhý den a Fischerovy šachy (2×15 min.+10 sec./tah) bych nejraději vypustil. Tato disciplína mne moc baví a su jejím velkým přívržencem, anžto výsledky tomu neodpovídají… Byl to hodně silný turnaj (2 GM, 4 IM, 6 FM, 35 účastníků z 10 zemí, 30. místo), ale 2/7 je málo, i když jsem si dobře zahrál – nejdelší partii celé akce s IM z Ruska.

Sergej Movsesjan dumající
Sergej Movsesjan dumající

Takže vlastně největší zážitek z tohoto dne bylo setkání s Vladimírem Martincem (pro mladé – legendou pardubického a českého hokeje) na parkovišti u restaurace Sport. Poprosil jsem jeho a okolojdoucího pána, zda by nás vyfotil. Oba ochotně souhlasili, Vladimír byl vstřícný a až při vracení foťáku jsem se dozvěděl, že nás zvěčnil ředitel (či prezident) místního hokejového klubu…

Pavel Hubený a Vladimir Martinec
Pavel Hubený a Vladimir Martinec

Dopoledne jsem nafotil a dal se vyfotit s Davidem Navarou, též byl vstřícný tak, jak je o něm známo. David sám o sobě je člověk na psychologickou studii. O den později jsem udělal radost ještě Radkovi Trmačovi a společně je vyfotil.

Nejsilnější hráči turnaje - rating a kg.
Nejsilnější hráči turnaje – rating a kg.

Nevstoupíš dvakrát do jedné řeky… – vstoupil jsem. Ne snad šipku či placáka do pardubického Labe, ale obdobně jako loni jsem měl v Rapidu (2×10 min.+10 sec.) famózní nástup 0,5 ze 3, obdobně i věkový průměr soupeřů-ek byl cca 13 let, obdobné i národnosti – rudé SSSR. Tentokráte dokonce ve dvou případech ztráty proti dívčímu mládí. Ve 4. kole opět Ruska, ale tentokrát kupodivu výhra.

Vychodnaja devocka
Vychodnaja devocka

Smolný los 5. kola mi přisoudil kamaráda z Křetína-Adamova: Radka Trmače. Radek mi dvakrát nabízel remízu, ale chtěl jsem si zahrát a obětoval pěšce. Po několika hrubkách se mi podařilo vyhrát a tím narušit komunikaci na několik hodin, což mne mrzelo.

Překrásná Alice Fajová z Brna
Překrásná Alice Fajová z Brna

V dalších duelech jsem pravidelně střídal výhry s prohrami a zakončil akci se 4,5 body, což není propadák, ale též nijak zvlášť dobrý výkon. Celkové umístění 47. z 88 účastníků.

Laura Movsesjanová a Julie Kočetková
Julie Kočetková a Laura Movsesjanová

Celkově bych akci zhodnotil takto – všude měli dobré pivo, tedy to byla vydařená akce a hlavně, tchyně s manželkou si ode mne odpočinuly…!

[ratings]

1 komentář u „Czech Open 2013 – děs a hrůza“

inu,
skutečnost je taková jaká je!
…výstižný a dobře čtivý článek!

Komentáře nejsou povoleny.