Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

Šachový víkend

Tři šachové turnaje hostila o víkendu sokolovna v Boskovicích. Sobota patřila rapid turnaji „O putovní pohár TOPNET“ a mládežnickému rapid turnaji „O pohárek TOPNET“, neděle bleskovému turnaji „O putovní pohár Makkabi“, hranému jako krajský přebor. Mezi účastníky byl i velmistr Velička a několik mezinárodních mistrů. Průměr ratingu TOP 10 v obou turnajích přesáhl 2300 bodů. Nejlepším okresním hráčem v rapid turnaji byl Pavel Masák (Spartak Adamov), v bleskovém turnaji Tomáš Fojtík (ŠK Garde Lipovec) a v turnaji mládeže Jakub Probošt (Makkabi Boskovice).

Oba turnaje měly stejného vítěze, devatenáctiletého mezinárodního mistra Vojtěcha Pláta. Úřadující Mistr ČR v bleskovém šachu potvrdil své kvality a neprohrál jedinou z 24 soutěžních partií, které během víkendu sehrál. „Vojta Plát je pravidelným účastníkem a každoročně končí na stupních vítězů, bleskový a rapid šach jsou navíc jeho doménou, kde stále hůře hledá konkurenci,“ zhodnotil jeho vystoupení ředitel turnaje Pavel Hubený. Ve výsledkových listinách se neztratil ani FM Vojtěch Zwardoň, který skončil v bleskovém turnaji druhý a v rapidu těsně třetí. Turnaj mládeže ovládl David Němec z Kuřimi, z domácích se nejlépe umístil Jakub Probošt na třetím místě.

Celkovy_1

Pohled do hracího sálu (Autor: Pavel Hubený)

Krajským přeborníkem v bleskovém šachu se stal FM David Holemář z Moravské Slavie Brno, který skončil jen o jedno místo před IM Neklanem Vyskočilem z ŠK Duras BVK. Titul krajské přebornice získala Veronika Bartošová z Lokomotivy Brno. Jako jediná žena v turnaji ho měla jistý od prvního kola. Příliš se nebojovalo ani o tituly juniorských přeborníků do 18 a 20 let. Zvítězil Martin Blahynka a Oskar Hájek.

Velicka_Plat

GM Petr Velička – IM Vojtěch Plát (Autor: Pavel Hubený)

Organizátoři lákali hráče na bohatý cenový fond, nízké startovné a nabídli i levné ubytování, účast přesto zůstala za očekáváním. „Hodnotit účast v mládežnickém turnaji je těžké, zvlášť když po prázdninách řada kroužků teprve začíná, ale v otevřeném rapid a bleskovém turnaji jsme doufali v účast kolem 80 hráčů,“ prozradil Hubený. V rapidu startovalo 62, v bleskovém 48 hráčů. Na nízkých číslech se podepsala zejména malá účast hráčů z okolních klubů. Početnější výpravou se mohl pochlubit jen Adamov, který na sobotní rapid turnaj dorazil v šesti. „Celkem jsme v rapid a bleskovém turnaji rozdali 47 finančních, 35 věčných a 20 speciálních cen v podobě pizzy a poukázek na oběd v restauraci Makkabi. V turnaji dětí dostal cenu každý,“ uzavřel ředitel turnaje.

Zpevakova_Masakova

Petra Masáková – Jana Zpěváková (Autor: Pavel Hubený)

Ani komise rozhodčích neměla mnoho práce. Lehká nedorozumění se týkala pouze drobností. Věž postavená obráceně se slovem „dáma“ stále zůstává věží, případně že pád praporku je nutno reklamovat ještě před matem.

Celkovy_deti

„O pohárek TOPNET“ (Autor: Pavel Hubený)

Domácím hráčům Makkabi Boskovice se příliš nedařilo. Výjimkou je 16. místo Libora Chloupka v bleskovém turnaji, kde obhájil své nasazení. Vzhledem k faktu, že šlo o jeho první turnaj po delší herní pauze, nepředvedl špatný výkon. Pěkné 3. místo obsadil i Jakub Probošt v mládežnickém turnaji. Toho se celkem zúčastnili 4 naši hráči a všichni zaslouží pochvalu. Získané zkušenosti se jim budou hodit.

Sremanak_Chladek

Vlastimil Chládek – Slavomír Sremaňák (Autor: Pavel Hubený)

Domácích hráčů se v rapidu i bleskovkách představilo dost, výkony však zůstaly za očekáváním. Relativně spokojený mohl být Pavel Hubený, který měl jako ředitel turnaje řadu jiných starostí a přesto dokázal obhájit své nasazení. Oba turnaje rozehrál dobře Filip Dvořáček, jenže závěry nevyšly podle představ. Zdaleka největším zklamáním byl však výkon Milana Boháčka, který se nedokázal dostat do tempa a během víkendu nedokázal porazit jediného hráče s ratingem nad 1900!

rapid_nejlepsi

Nejlepší hráči rapid turnaje – zleva: GM Velička, Tajovský, FM Zwardoň, IM Plát, IM Vyskočil (Autor: Tomáš Marcikán)

mladez_nejlepsi

Nejlepší hráči turnaje mládeže – zleva: Probošt, Němec, Faja (Autor: Tomáš Marcikán)

blesk_nejlepsi

Nejlepší hráči bleskového turnaje – zleva: FM Sabol, IM Plát, FM Zwardoň (Autor: Miroslav Osouch)

Pořadatelé děkují městu Boskovice, JmŠS, A. Dvořáčkové, M. Osouchovi, hráčům a všem sponzorům za podporu – Restaurace Makkabi, Lamex Boskovice, DS Brno, Teluria Skrchov, Pivovar Černá Hora a.s., fa Libor Chloupek, TOPNET, Pizzeria Venezia, Auto-Vak a Star Computer P. Řehula.

Odkazy

[ratings]

4 reakce na „Šachový víkend“

Dolnil bych, že autory posledních 3 fotek jsou T.Marcikán (2) a M.Osouch (1).
Dále musím doplnit důležitou informaci poděkování všem členům Makkabi za větší či menší výpomoc na akcích a příznivcům našeho klubu, kteří zajistili bezchybné řízení Švýcaru Ing. Mirkovi Osouchovi a v neposlední řadě Mgr. Alence Dvořáčkové za vynikající vedení bufetu.

Údaje u fotografií opraveny 😉

Já se musím dodatečně omluvit Adamovu za špatně spočítanou účast – největší výpravu na „Poháru TOPNET“ tak nemělo z okresních klubů Blansko (3), ale Adamov (6)! Text byl opraven.

Dodatečně je nutné opravit přehled krajských přeborníků v juniorských kategoriích. Zdálo se nám divné vyhlašovat jednoho a toho samého hráče ve více kategoriích, ale řády to tak chtějí… 🙄
Vítězem H18 i H20 je tak Martin Blahynka. Za chybu se omlouváme! 😥

Komentáře nejsou povoleny.