Rubriky
Ligy/přebory

Historie se (ne)opakuje

První kolo KPIIA zavedlo boskovické „áčko“ do Jevíčka. Teoreticky sice byly Boskovice favoritem, ale většina družstva ještě pamatuje na neuvěřitelný loňský zápas, kde se podařilo zkazit několik (při)vyhraných pozic a utkání prohrát. 

Jevíčko chtělo evidentně úspěch z minulého roku zopakovat a do utkání nastoupilo v základní sestavě. Našemu týmu chyběl na první desce Jiří Marek a na třetí Dušan Dobeš. Přesto jsme měli takřka na všech šachovnicích výraznou ratingovou převahu a patřila nám role favoritů.

Jako první skončila po dvou hodinách hry partie Rumián – Boháček. Domácí Libor Rumián podcenil taktické hrozby a po ztrátě dvou figur dostal rychlý mat. Partie jako by kopírovala loňské události – stejní soupeři, stejný výsledek, stejně rychle dohráno. Boskovice se díky tomu dostaly do rychlého vedení 1:0. Jako druhý skončil Filip Dvořáček, který na počtvrté přijmul nabízenou remízu. Nutno přiznat, že pozice byla v tu chvíli objektivně remízová, možná i trochu horší za Filipa. Překvapivě rychle se dohrálo také na první šachovnici. Boskovický Libor Chloupek přehlédl taktický obrat a ztratil figuru. Pro jeho soupeře, Daniela Gajdoše, nebylo těžké převahu uplatnit k výhře a srovnat stav zápasu na 1,5:1,5.

Po třech odehraných partiích zápas nevypadal zvlášť nadějně. Pozice byly většinou vyrovnané, případně nejasné, ale převaha pro naše barvy se nerýsovala nikde. Tuhý odpor zlomil jako první Mirek Veselý, který nachytal domácího Jiřího Buličku na taktiku. Další body začaly rychle přibývat. Ladislav Petr porazil Karla Zapletala, který se ještě před partií chlubil, že proti Boskovicím vážnou partii nikdy neprohrál a Pavel Hubený jemným manévrováním přehrál v koncovce Pavla Liebla. Za stavu 4,5:1,5 byl zápas šťastně rozhodnut v náš prospěch. Zbývající dvě partie skončily po bojovném průběhu remízou. Zvláštní pozornost budil boj Leoše Ševčíka s Janem Zemánkem. Oba si mysleli, že jsou v koncovce vyhraní a remíza tak byla zklamáním pro oba dva.

Výsledek 5,5:2,5 je dobrým vstupem do sezóny. Příští kolo bude podstatně těžší. Makkabi Boskovice „A“ nastoupí proti Kuřimi…

[ratings]

1 komentář u „Historie se (ne)opakuje“

Nutno podotknou, že jsem i tak stál o Chloupek lépe, ale přes Liborovi obrané valy by se nebylo lehké protlačit. Při analýze ani Rybka moc nepomáhá a hodnotí to +/=. Přitom výhoda se mi zdála zřejmá. Škoda, že to kluci dole nepodrželi… No gratuluji.

Komentáře nejsou povoleny.