Rubriky
Ligy/přebory

Naděje žije

Boskovice se ve třetím kole KPIIA střetly s ŠK 64 Brno. Oba týmy v předchozím kole prohrály a oba potřebovaly k udržení naděje na postup zvítězit. 

Boskovice neponechaly nic náhodě a do Brna vyrazily v kompletní základní sestavě. Dokonce s jedním hráčem navíc. Filip Dvořáček se rozhodl nasát atmosféru důležitého zápasu a plnit roli diváka i morální podpory.

brno4
Napínavý zápas v plném proudu…

Za šachovnice usedlo osm hráčů s ratingem přes 2000, což jen podtrhlo význam zápasu pro obě družstva. Do vedení šli jako první hosté, tedy družstvo Boskovic. Leoš Ševčík chytil soupeře do taktické sítě a překvapivě rychle zvítězil. Soupeři však bleskově odpověděli. Matovou kombinaci spustil Josef Spodný a Dušanu Dobešovi nezbylo, než se vzdát. Vedení Boskovicím vrátil Milan Boháček. Ve střední hře si říkal o potíže, jenže soupeř neodhalil všechny taktické léčky a výsledkem byla prohraná koncovka s pěšcem méně. Za stavu 2:1 pro Boskovice začala pravá bitva kapitánů. Odhady pozic, doporučení remízy i jejich odmítání. Nešťastná prohra Miroslava Veselého navíc srovnala stav zápasu na 2:2. Největší emoce budila partie Ladislava Petra, který dostal nabídku remízy v mírně horší pozici a nebylo jasné, zda ji má přijmout nebo zariskovat a hrát na výhru. Leoš Ševčík se nechal tak strhnout atmosférou, až si vysloužil za své hlasité zvolání: „Laďo, já bych tu remízu teda bral, stojíš hůř, já bych ji bral,“ přátelské, leč důrazné pokárání jednoho z přihlížejících hráčů. Remíza nakonec přijmuta nebyla a partie pokračovala až do Ladislavova vítězství. Jednoduše řečeno, není nad vlastní rozum.

brno2
Ladislav Petr opět prokázal, že koncovky jsou jeho doménou.

Dávno před tím, než Ladislav Petr zvítězil, skončily remízou partie Pavla Hubeného a Libora Chloupka. Pro Libora to byl první (půl)bodový zisk v KPIIA. Pomalu se začínalo zdát, že se víc snaží jako host Rudice v KPI, kde ještě neprohrál, přestože hájí druhou šachovnici…

brno1
Jiří Marek – Tomáš Lakatoš

Partii zápasu sehrál Jiří Marek s Tomášem Lakatošem. Jiří Marek získal výhodu a dlouho se zdálo, že právě on zajistí Makkabi vítězný bod. Soupeř se ale nechtěl vzdát bez boje. Přesně se bránil a s kvalitou méně dal vzniknout takřka studiové pozici, kde musel i Jiří Marek hrát velmi přesně. Náročnou pozici ovšem zvládl výtečně a vítězstvím zpečetil výhru Boskovic 5:3.

brno3
Taneček černé dámy a bílého krále vedl až do středu šachovnice a nakonec
skončil šachem na a7 a výměnou.

Makkabi Boskovice zůstává po výhře nad papírově nejsilnějším družstvem soutěže v boji o postup. V tabulce si polepšilo na druhé místo, tři body za prvním Lipovcem „B“.

[ratings]