Rubriky
Domácí Mládež Turnaje

Soudek strhal všechny rekordy

Neuvěřitelných 29 družstev startovalo na 16. ročníku černohorského soudku. Pořadí na stupních vítězů muselo určit až pomocné hodnocení.  Nejlepší skóre měly Pardubice „B“ před domácími Boskovicemi „A“ a Lokomotivou Brno. 

Černohorský soudek se poprvé otevřel všem zájemcům bez omezení. Důsledkem byl nečekaný nárůst družstev i hráčů. Dohromady se za šachovnicemi vystřídalo necelých 120 šachistů v 29 družstvech. Tak velký turnaj se v Boskovicích nehrál přes deset let.

Černohorský soudek 2014
Černohorský soudek 2014

Startovní listina byla velmi vyrovnaná. První nasazená Bohemia Pardubice „A“ měla mít velkou konkurenci v Podlužanu Prušánky, Lokomotivě Brno a  několika dalších družstvech s průměrným ratingem kolem 2000 bodů. Pardubice „A“ svoji pozici nejvýše nasazeného týmu držely do šestého kola, ale po nečekaném debaklu 0:4 od Lokomotivy podlehlo otřesené družstvo i svému béčku a vypadlo z bojů o medaile. Pardubice „B“ si překvapivé vedení nenechaly sebrat. V osmém kole porazily 3:1 Lokomotivu v devátém Boskovice „B“ a díky dobrému skóre mohly slavit vítězství. Druhé místo se také neobešlo bez překvapení. Vybojovaly ho domácí Boskovice „A“. Třetí místo získala Lokomotiva Brno, která jako jeden z mála favoritů dokázala obhájit své nasazení.

Vítězná Bohemia Pardubice "B"
Vítězná Bohemia Pardubice „B“

Boskovice v pěti

Domácí Makkabi Boskovice nasadilo pět družstev. Boskovice „A“ obsadily druhé místo a polepšily si o pět míst oproti nasazení. Pavel Hubený byl přitom jediný, kdo podal vyrovnaný a dobrý výkon. Zbytek družstva se spíše hledal. Tím překvapivější je výsledek Milana Boháčka, který získal sedm bodů při perfo 2150. Především úvodní partie přitom hrál naprosto otřesně a body získával jen s velkým přispěním soupeřů.

Hlavní organizátor a hráč "A" týmu - Pavel Hubený
Hlavní organizátor a hráč „A“ týmu – Pavel Hubený

Makkabi Boskovice „B“ do poslední chvíle nevědělo v jaké sestavě nastoupí. Tým nakonec dovedl k pěknému 10. místu Leoš Ševčík, který získal na první šachovnici šest bodů.

Třetí domácí družstvo zařadilo po předchozí domluvě do sestavy Filipa Holého, který dorazil sám, bez svých klubových spoluhráčů. Jako kmenový hráč TJ Košutka Plzeň byl bezpochyby nejvzdálenějším účastníkem. Zároveň se bezpečně stal i nejúspěš-nějším hráčem týmu. Tomáš Marcikán i Jan Havel totiž předvedli mizerné výkony, daleko za svými možnostmi.

Makkabi Boskovice "E" dohrává svůj zápas
Makkabi Boskovice „E“ dohrává svůj zápas

Makkabi Boskovice „D“ bojovalo bez ambicí, přesto statečně vzdorovalo silnějším soupeřům. Nejvíce bodů získal Vlastimil Brda na čtvrté šachovnici, ale dařilo se také Jaroslavu Proboštovi na první desce.

Dětské družstvo Makkabi Boskovice „E“ si hru vyzkoušelo již loni. Před rokem se mu moc nedařilo a z bitev odcházelo s těžkými šrámy. Letos vzdorovalo daleko statečněji a dokonce získalo bod za remízu 2:2 s Hlinskem „B“.

Odkazy

Výsledky na Chess-Results