Rubriky
Turnaje

Čo vravet, no dobré to bolo… (Krasová 2014)

Bolavá pravá pata, kotník stejně tak, kyčle raději bez komentáře, zmožené předloktí, natržené vazy v levém rameni, skřípnutý nerv pod pravou lopatkou, naražené čelo a v neposlední řadě senná rýma…

Ne to není soupis chorob v čekárně obvodního lékaře či odborných MUDr. lantů (ani ne chorobopis Petra Náhlovského). Výše uvedeno je moje maličkost po letošní Krasové – kulturně sportovním soustředění Garde Lipovec, jak jinak než vynikající akci.

Fyzická příprava spočívala v opravě studny – toť namožené předloktí z opravy čerpadla 11 m hlubokého vrtu. A to naražené čelo? Toť rána do hlavy o jabloň při vyhrabávání trávy a z následného sena na stará kolena chycená senná rýma.

Letošního soustředění se zúčastnili po 2 letech kamarati zo Slovenska, čímž akce získala na prestiži a účastníci měli větší zodpovědnost za své výkony.

Nohejbalový turnaj proběhl za účasti 3 družstev Slováků a 3 Čechů. Sestavy se nelosovaly, čímž byli vítězové daní předem – Placáci: Ševčíci Milan, David a Miloš. Nedali nám šanci a všechny své zápasy s převahou vyhráli. Měl jsem tu čest hrát v týmu s Otou Longhinem a vynikajícím plejerem Josefem Ševčíkem. Ota bezchybně podával, Josef téměř bezchybně smečoval na síti a ode mne se občas míč dobře odrazil a bylo z toho krásné 2. místo – 5 : 3-1-1.

Tenisový turnaj za účasti 9 dvojic byl smolný pro Martina Handla – jsme letití kamarádi a je to jak všichni víte velice slušný člověk. A proto, když jsem nabídl společnou čtyřhru bylo mu hloupé odmítnout tenisového lempla… – a nakonec z toho byla „spanilá jízda.“ Z tříčlenné základní skupiny jsme postoupili se dvěma porážkami (ale dobrým score) do čtvrtfinále. Zde se nám podařilo porazit silný pár Petr Komprda-Pavel Mráz. V semifinále nás čekala zdánlivě neporazitelná dvojice Milanové Drahovzal a Ševčík. Neuvěřitelné se stalo skutkem a zápas jsme po Martinově vynikajícím celodvorcovém výkonu (loby, hra u sítě i od základní čáry) vyhráli a jsme ve finále! Finalisté, tenisoví profesoři David a Miloš Ševčík (Placáčci) nám povolili jeden čestný bod a po pár minutách – 1 : 9. Měli jsme v plánu být ve čtvrtfinále, což jsme hodně překročili díky Martinově famóznímu výkonu.

Fotbalový mač Česko-Slovensko, resp. Lipovec – Trnava byl nevyvážený, když zvýhodněným mančaftem byli domácí s mnohačetnou lavičkou ke střídání. S ohledem na mé klouby jsem zaujal místo v bráně a měl rozporuplné pocity –obdržel jsem 3 góly, ale asi 4 střely jsem vytěsnil na tyč. Po zajímavém průběhu zápas skončil 3 ku 3 a rozhodovaly penalty. „Desítky“ se kopaly ve formě pro brankáře hodně nevýhodné – z blízka a když střelec netrefil přímo střed – tedy brankáře – je gól jistý. Ne bezdůvodně jsem byl v brance vystřídán a nastoupil do ní Miloš Ševčík. V sérii 5 desítek, v našem podání spíše „trojek“ se nám podařilo srovnat z 1:3 na 3:3, ale v dalším průběhu nám to bratia nandali. Chlapíci jsou to sympatičtí a po nezdarech v minulých kláních jsem jim úspěch ve fotbale přál. To jsem ale netušil, že přijdou šachy a „Slováci ožijů“…

Šachy přinesly 2 Slovenské medaile – 1. a 3. místo (Matuš Mackovič a mladší Rastislav Kavoň). Stříbro vybojoval Martin Habina a bramboru Jirka Sekanina. Za účasti 24 hráčů, tempem 2 x 8 minut a v sedmi kolech jsem uhrál 4,5 bodu a obsadil 5. místo. V poli poražených zůstali takové hvězdy jako Martin Handl, Ján Mižák či Zdenek Hloušek.

Zdárná a zdařilá akce skončila ve 22 hodin a musím uvést jako před lety – super turnaj v Hustopeči ve stejném termínu je perfektní, ale Krasová je Krasová a volba je vždy jednoznačná, GARDE DÍKY!