Rubriky
Turnaje

Pohár nám vyklouzl z rukou

Pohár JmŠS v rapid šachu družstev ukořistila Lokomotiva Brno. Makkabi Boskovice se muselo smířit s druhým místem. 

Dvakrát odložený termín vzbuzoval silné obavy v jaké kvalitě a zda vůbec se přebor uskuteční. Třetí termín nakonec přilákal 25 hráčů v pěti družstvech. Malý počet týmů naštěstí nahradila slušná kvalita. Skoro polovina hráčů se mohla chlubit ratingem přes 2000.

Původní myšlenka hrát „každý s každým“ na 25 minut byla naštěstí rychle smetena a nahrazena rozumnějším dvoukolovým turnajem na 15 minut. Dlouhé tempo našemu družstvu sice nevadilo, ale pouhé čtyři odehrané partie již ano. Bohužel systém bodování se nezměnil. Rozhodovaly partiové body před zápasovými a tento způsob hodnocení Boskovicím nikdy moc nevyhovoval.

Leoš Ševčík v akci (autor: Stanislav Vémola)
Leoš Ševčík v akci (autor: Stanislav Vémola/upraveno)

V prvním kole se náš tým střetl s Tetčicemi. Zápas mohl být brán jako rozhodující souboj o třetí místo. Obě družstva byla papírově vyrovnaná, na první nasazenou Lokomotivu Brno a druhý nasazený MKS Vyškov zřetelně ztrácela a naopak na druhý domácí tým SK Vyškov měla výrazný náskok. Výhra 3,5:1,5 v prvním a 3:2 v odvetném zápase nás velmi povzbudila. Po výhře nad slabším, ale tvrdě bojujícím Vyškovem, nás čekal těžký souboj s Lokomotivou. Nečekané vítězství 3,5:1,5 a 3:2 Makkabi rázem katapultovalo do čela průběžného pořadí. Náskok 2,5 bodu na dotírající Lokomotivu se zdál dostatečný, ale nikdo z nás si neuvědomil, že Lokomotiva hraje v závěrečném kole s posledním Vyškovem. Ztráta ostražitosti vyústila v těžkou prohru 0,5:4,5 s MKS Vyškov a odsun na druhé místo. Výhra 3:2 v odvetném zápase na tom nemohla nic změnit. Lokomotiva totiž uhrála 9 bodů, díky výhrám 5:0 a 4:1.

Boskovice skončili druhé! Zleva: Boháček, Ševčík, Hubený, Dvořáček, Dobeš a organizátoři Kubáčková, Slepánek, Slepánková.
Boskovice skončily druhé! Zleva: Boháček, Ševčík, Hubený, Dvořáček, Dobeš a organizátoři Kubáčková, Slepánek, Slepánková. (autor: Stanislav Vémola/upraveno)

Ztráta vedení nás trochu mrzela, ale objektivně je druhé místo výborným úspěchem. Nejvíce se o něj zasloužil Leoš Ševčík, který se stal se 7 body z 8 partií vůbec nejúspěšnějším hráčem turnaje s perfo na úrovni 2300! Dobře hájil poslední šachovnici Filip Dvořáček. Škoda zaváhání v úvodním dvojkole, kde se mu partie vůbec nepovedly. Pavel Hubený zdaleka nevyužil všech svých šancí, ale přesto vybojoval solidních pět bodů. Dušan Dobeš získal průměrné čtyři body, Milan Boháček jen mizerného dva a půl bodu. Radost z první šachovnice vyústila v lehkovážnou hru, za kterou byl po zásluze odměněn.

Přes odklady, nízký počet účastníků a změnu hracího systému se pořadatelům podařilo uspořádat překvapivě kvalitní turnaj, který by si zasloužil pokračování. Drobné chybičky v podobě neaktualizované databáze a z toho plynoucího zobrazení zastaralého národního ratingu si v průběhu turnaje snad ani nikdo nevšiml.

Odkazy

Oficiální stránky organizátora

Zpráva na webu JmŠS

Zpráva Jana Kalendovského

Výsledky na Chess-Results